Zo gaat dat. Het ene moment ben je als ploeg de revelatie, het andere dreig je het kneusje van de reeks te worden. Westerlo verloor zaterdag met 0-5 van Moeskroen en zakte naar de zevende plaats. Dat kwam hard aan, maar Chris Janssens blijft, zoals het een kapitein betaamt, ook in de nederlaag het hoofd rechtop houden.

Met 0-5 verliezen van Moeskroen : hoe was de stemming in de groep ?

Chris Janssens : “Niet zo opgewekt, hé. Iedereen zit er wat mee. Als je wat eergevoel hebt, kan dat niet anders. We hebben achteraf met elkaar lange gesprekken gevoerd : je kan al eens verliezen, maar niet op de manier zoals het zaterdag gebeurde. Dat is ook niet leuk voor de trainer en de andere mensen in de club. Ik denk dat iedereen na die gesprekken opgelucht was.”

Wat liep er mis ?

“Na de 0-1 en zeker na de 0-2 lieten we ons gaan op een manier die op dit niveau niet kan. Met alle respect voor Moeskroen, maar door zo’n ploeg mogen wij ons niet laten afslachten. Op een paar weken hebben we ondertussen bijna al het goede van de voorbije maanden tenietgedaan. De verklaring ? Een mindere vorm, het vertrouwen dat wat zoek is.”

Terwijl jullie nochtans een ervaren groep hebben.

“Tja, op den duur heb je er ook geen greep meer op. Met Lokeren maakte ik ooit nog erger mee : 8-0 op Anderlecht en thuis 2-6 de week erna. We moeten ons nu gewoon weer in positieve zin laten zien.”

Voorlopig hebben jullie in drie wedstrijden één keer gescoord en vijftien doelpunten binnengekregen. Is er sprake van een post-Coelho-depressie ?

Coelho kan je niet vervangen. Met tien goals en vijf assists in het midden van het seizoen was hij een klasse apart. Maar we mogen daar niet over blijven spreken. Ik denk niet dat de oorzaak van de miskleun tegen Moeskroen daar lag. Zelfs met Coelho erbij hadden we die wedstrijd verloren. De trainer moet momenteel veel wisselen, van alles proberen en daardoor zit er geen evenwicht meer in de ploeg. Zaterdag bijvoorbeeld moesten er twee, drie nieuwkomers ingepast worden en ik moest een rij achteruit, omdat Mario ( Verheyen, nvdr) en Nico ( Van Kerckhoven, nvdr) geblesseerd waren. Maar we moeten niemand met de vinger wijzen : iedereen maakt zijn foutjes. Ik speelde achterin in plaats van op het middenveld door die blessures, maar het was misschien drie jaar geleden dat ik nog op die positie had gespeeld. En dan zie je dat ik bij de tweede goal ook in de fout ga omdat het zolang geleden is.”

Jullie worden er niet jonger op, wat ons tot de vraag leidt in hoeverre Westerlo gewapend is voor de toekomst ?

“Normaal beschikken we over vier centrale verdedigers met Mario, Nico, Beloufa en Elejiko, die na zijn blessure nu nog maar pas terug aan het meetrainen is. Normaal moet dat voldoende zijn. Op zo’n gemis kun je je gewoon niet voorzien.”

Ondertussen zijn er na het uitvallen van Delen en het vertrek van Coelho drie nieuwkomers aangetrokken : Kolar, Owoeri en Sarki. Wat zullen ze de ploeg bijbrengen ?

Martin Kolar is technisch heel goed. Hij heeft een goeie laatste pass en een goeie voorzet. Ik hoop dat ik daar straks wat kan van profiteren. Hij is een ander type speler dan Jef Delen, die van de eerste tot de laatste minuut op de toppen van zijn tenen loopt. Iedereen praat over Coelho, maar wij missen Delen even hard. Owoeri is heel snel bleek zaterdag, iemand met een goede basistechniek en hij heeft er alles aan gedaan om een goede wedstrijd te spelen. Als hij conditioneel nog wat constanter wordt en ingespeeld raakt, kan dat zeker een versterking worden. Van Sarki, een rechtshalf, kan ik nog niet zoveel zeggen, die is pas twintig minuten ingevallen en het is makkelijker om te debuteren in een ploeg met vertrouwen.”

Woensdag komt Zulte Waregem voor de beker. Dat wordt…

“… een belangrijke wedstrijd in die zin dat we ons moeten revancheren en er van de eerste tot de laatste minuut onze kop voorleggen. In de competitie beschikken we nog altijd over een groep voor plaats vier tot zes. We moeten nu – er waren zaterdag vijf basisspelers uit de eerste ronde niet bij – zoeken naar een andere veldbezetting waar iedereen zich goed bij voelt.”

RAOUL DE GROOTE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier