Westerlo won play-off 2, maar verloor de bekerfinale. En eerste klasse leerde Christian Brüls kennen.

Westerlo won play-off 2, maar verloor de bekerfinale. Welk gevoel overheerst: tevredenheid of teleurstelling?

Christian Brüls: “Het is toch wel een teleurstelling – eine gewisse Enttäuschung. Maar als je het hele seizoen bekijkt, moet je vaststellen dat we het ver gebracht hebben. Alleen zijn we op het einde niet beloond. Maar Standard zat in vorm en ze beschikken over meer kwaliteit, dus ze wonnen verdiend, het is niet zo ärgerlich.”

Hoe groot is het aandeel van Paulo Henrique in het succes van Westerlo?

“Hoe belangrijk hij is, zie je aan zijn doelpunten: het zijn er veel én belangrijke. Zonder hem hadden we niet bovenaan gestaan in play-off 2. Marcão, die al is gehaald, heb ik nog niet bezig gezien. Maar het zal niet eenvoudig zijn om nu een nieuwe spits te vinden van dat niveau.”

Als hij de bal niet had, zag je hem niet veel bewegen. Heeft dat jouw manier van spelen beïnvloed?

“Neen. Hij wacht vaak, maar dat is oké. Dat zijn spitsen, zoals je ze in Brazilië ziet. Hij moet geen negentig minuten werken. Hij maakt acties die niemand verwacht. We zijn met negen om voor hem te lopen, want hij moet fit zijn als hij de bal heeft. Uiteindelijk staat hij daar om te scoren, niet om negen kilometer te lopen. Ik ben zo dat ik makkelijker mee terugloop. Standard heeft in de bekerfinale offensief gereageerd, dus wij moesten zorgen dat we twee tegen een stonden in plaats van een tegen een omdat ze individueel over meer klasse beschikken.”

Volgend seizoen moet Westerlo het niet alleen zonder Henrique, maar ook zonder onder andere Iakovenko doen.

“Dan moet de trainer misschien een andere opstelling of een andere tactiek proberen, maar Westerlo beschikt over vijftien of zestien goede spelers. Spelers als Farssi, Annab of Molenberghs kunnen ook mee op het middenveld, dus zó moeilijk kan het niet zijn.”

Jijzelf kwam van MVV, je moest je aanpassen aan eerste klasse en je brak bovendien een teen. Toch bleef je niet onopgemerkt. Bracht het seizoen wat je ervan verwachtte?

“Mijn eerste vijf, zes wedstrijden waren goed, vond ik, maar door die blessure kende ik tegenslag. Naar het einde toe raakte ik weer fit en had ik er zin in. Ik had gehoopt dat ik meer assists en doelpunten achter mijn naam zou hebben, als ik dat kon verdubbelen, zou het heel goed zijn, maar dat kan je niet forceren. In het geheel bekeken was het ordentlich, denk ik, maar het moet volgend jaar nog beter. Ik moet vooral zorgen dat ik continu goed speel, niet één of twee wedstrijden goed en dan slecht.”

En wat met Westerlo?

“Om ons verder te ontwikkelen zou het goed zijn dat we play-off 1 spelen, wedstrijden tegen kandidaat-kampioenen. We wonnen nu play-off 2 en we speelden de bekerfinale, dus volgend jaar moet de ambitie een beetje hoger.”

Jullie werden zaterdagnacht in het Kuipje verwacht voor een huldiging na een hoe dan ook mooi seizoen. Lang gevierd?

“Ik ben direct naar huis gereden, want ik heb in de finale een tik op mijn kuit gekregen. Als ik de hele nacht had gevierd, was ik ’s zondags te moe geweest.” ( lacht)

DOOR RAOUL DE GROOTE

“Om ons verder te ontwikkelen zou het goed zijn dat we play-off 1 spelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier