Hoe is het om als vrouw van een scheidsrechter door het leven te gaan ?

Ik moet tijdens het weekend natuurlijk vaak dingen alleen doen, maar ik moet wel zeggen dat het gebeterd is sinds Paul in de hogere afdelingen fluit. De wedstrijden zijn dan soms op vrijdag- of zaterdagavond en dan hebben we tenminste de zondag voor ons. Ook voor de kinderen is dat leuker. Als partner van een scheidsrechter word je verder niet echt bij het voetbal betrokken, want je hoort bij geen van beide ploegen. Mede daarom ga ik slechts zelden mee naar een wedstrijd kijken. Enkel als er toch eens iets voor de vrouwen van scheidsrechter en lijnrechters georganiseerd wordt, ben ik erbij. En ik moet zeggen dat als men iets voorziet, de organisatie dan ook wel dik in orde is.

Hou je zelf van voetbal ?

( heel overtuigd) Nee ! Ik ben totaal geen voetbalfan. Enkel een wedstrijd van de Belgen pik ik af en toe mee. Verder blijft dat heel beperkt : de uitslagen in grote lijnen en dat is het dan ook.

En de kinderen ?

Eentje wel. De oudste, Stephanie (11), is echt weg van het spelletje. Ze speelt zelf trouwens ook voetbal. Evelien (9) heeft eerder andere interesses en de twee jongsten, Michiel (5) en Jolien (2,5), zijn nog wat te klein.

Wat was het laatste waaraan je echt veel geld hebt uitgegeven ?

Aan de aanleg van onze voortuin. In de tuin werken, is trouwens een van mijn hobby’s. Verder maak ik ook porseleinen poppen en beschilder ik ceramiek. Voor die dingen probeer ik toch één avond per week te reserveren, want in een gezin met vier kinderen is het natuurlijk niet altijd evident om tijd voor jezelf vrij te maken. Wandelen en fietsen doe ik ook graag, maar dan gaan de kinderen meestal mee.

Heb je altijd al graag een groot gezin gehad ?

Ja, al heb ik wel moeten zagen om uiteindelijk vier kinderen te hebben. Ik was zelf ook met vier kinderen thuis en ik zou het nu niet anders willen.

Is Paul een strenge papa ?

( De twee oudste kinderen knikken beiden ja.) Hij wil toch graag dat er geluisterd wordt. Hij zal niet vlug iets zeggen, maar als hij iets zegt, meent hij het wel en blijft hij consequent. Zelf ben ik ook redelijk streng. Er zijn natuurlijk wel toegevingen, maar er gelden ook regels die gevolgd moeten worden en gebeurt dat niet, dan volgen er sancties. De kinderen weten dat ook. Ik vind het vooral belangrijk dat de kinderen luisteren en zich leren aanpassen aan verschillende situaties. Ook aan het schoolwerk hechten wij veel belang. Ze moeten zich inzetten en dat geldt ook voor hun hobby’s. Ze mogen zelf kiezen wat ze graag willen doen, maar moeten het dan ook minstens een jaar volhouden.

Wat zijn de goede en de slechte eigenschappen van je man ?

( Paul lacht : “Moet ik even buitengaan ?”) Hij is lief en ik vind het belangrijk dat ik weet wat ik aan hem heb. Een minder goede eigenschap is dat hij niet veel vertelt. Ik merk wel aan Paul als er hem iets dwarszit, maar als ik er dan naar vraag, krijg ik er meestal niets uit. Hij is eerder een gesloten type en houdt zijn problemen vaak voor zich. Bij mij ligt dat anders : als ik met een probleem zit, praat ik er liever over omdat ik het dan nadien ook voor een groot stuk kwijt ben.

Wie kookt er thuis ?

Mama ! Paul kan het wel, maar doet het gewoon nooit. Ik verlang het ook niet van hem, want ik ben tenslotte heel de dag thuis . (Paul : ‘Ik heb wel lang genoeg op kot gezeten, dus ik kan mijn plan trekken, maar Christina heeft niet graag dat ik me moei in de keuken.) Dat is waar : de keuken is mijn terrein en dat heb ik ook liefst zo.

door Ilse Peleman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier