Bij de grote clubs in Europa bleef het stil, maar in de Jupiler Pro League is er niet op een euro gekeken met het oog op play-off 1 of het behoud.

20%

Eén op de vijf transfers betrof een Belgische speler. Westerlo voert die ranking aan met drie Belgen op vier nieuwkomers.

11

Het aantal clean sheets van Ludovic Butelle bij Angers voor hij bij Club Brugge tekende.

4

Met vier spelers die naar de Jupiler Pro League kwamen deze winter, wordt Griekenland een belangrijke markt voor onze clubs. Maar de transfers van Nikolaos Karelis, Sotiris Ninis, Giannis Maniatis en Michael Olaitan waren niet voldoende om Frankrijk naar de kroon te steken. Dat land zond zeven spelers uit naar België.

890

Het gemiddelde aantal minuten dat de vier nieuwkomers van Anderlecht dit seizoen speelden voor hun komst naar de Brusselse club. De 1857 minuten van Rafael Galhardo steken wel schril af tegen die van Filip Djuricic in Portugal (94) of van Alexander Büttner in Rusland (9). Toch is het beter dan de 691 gemiddelde minuten van een jaar geleden, toen Idrissa Sylla (1888) die van Marko Marin en Rolando, samen goed voor 185 minuten, in de schaduw zette.

29%

Voor de korte termijn is een speler die de competitie kent altijd een meerwaarde. Ongeveer één op de drie transfers werd geregeld tussen twee clubs uit de Jupiler Pro League, met Edmilson Junior, Rob Schoofs en Benoît Poulain als trekkers.

1,4 MILJOEN

Dat is de som die Víctor Valdés zal ontvangen tijdens zijn verblijf van 17 weken op Sclessin. Een salaris dat door Manchester United betaald zal worden. De Spaanse doelman tekende er een contract voor 82.000 euro per week.

8 MILJOEN

Als Anderlecht besluit van de zomer de aankoopoptie op Filip Djuricic te lichten, dan wordt hij meteen de duurste aankoop uit de geschiedenis van het Belgische voetbal.

2

Cristian Benavente en Sotiris Ninis zijn erbij gekomen, maar er is niemand vertrokken. Nergens was het de afgelopen maand rustiger dan bij Charleroi. Het is het bewijs dat er dingen veranderd zijn in het Zwarte Land. Op Sclessin, daarentegen, werden in dezelfde periode 19 bewegingen geregistreerd.

7

Het zal niet zijn omdat ze het Belgische weer gemist hebben, maar zeven spelers zijn teruggekeerd naar onze competitie: Mbark Boussoufa, Xavier Chen en João Carlos zitten weer bij een club die ze al kenden, terwijl Igor Lolo, Yassine El Ghanassy, Julien Vercauteren en Kanu bij een nieuwe werkgever zitten.

21,7

De gemiddelde leeftijd van de aanwinsten van Waasland-Beveren, dat mikt op de jeugdigheid van Siebe Schrijvers en Ousseynou Cissé om zich te redden. Aan de andere kant van dit klassement vinden we OHL terug (gemiddeld 27,7 jaar), dat duidelijk mikt op ervaring.

3,5 MILJOEN

Alle bedragen zijn niet bekend, maar de grootste transfer van de wintermercato lijkt een uitgaande te zijn. Om Anthony Knockaert te kunnen aantrekken had Brighton 3,5 miljoen euro over. Niet slecht voor een speler die een paar maanden geleden gratis was gekomen.

203

Centimeters. Dat is de lengte van Fejsal Mulic, de nieuwe spits van Mouscron-Péruwelz, die zo de grootste speler op de velden van de Jupiler Pro League wordt. Eindelijk iemand die Kristof Van Hout recht in de ogen kan kijken zonder een stijve nek te krijgen.

30+

Van de vijftig spelers die afgelopen winter uit het buitenland kwamen, waren er acht boven de dertig. Víctor Valdés is samen met João Carlos de oudste (34), maar ze worden op de hielen gezeten door Igor Lolo (33), Ludovic Butelle en Xavier Chen (32).

DOOR GUILLAUME GAUTIER – FOTO’S BELGAIMAGE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier