40 speeldagen, een kern van 29 profspelers, een technische staf van 8 personen én een naar succes snakkende 12e man. De 14de titel van Club Brugge uit de clubgeschiedenis op basis van 10 opmerkelijke cijfers.

22.500

abonnees telt Club Brugge, het maximale aantal dat mogelijk is in het Jan Breydelstadion, zowel voor de reguliere competitie als voor play-off 1. Een hondstrouwe aanhang, die als een echte twaalfde man fungeert en de ploeg vooruit stuwt. Er is een capaciteit van 27.743 plaatsen, maar om veiligheidsredenen kunnen die niet allemaal benut worden.

39

jaar. Met die leeftijd geldt aanvoerder Timmy Simons als de ouderdomsdeken binnen de A-kern. De gewezen Rode Duivel blijft echter een toonbeeld van professionalisme en stuwde het team, met een zelden geziene grinta, naar een hoger niveau. De titel betekent voor Simons de zesde op zijn palmares: na drie met PSV (2006, 2007 en 2008) nu ook evenveel bij Club (2003, 2005 en 2016).

2005

was het laatste jaar dat blauw-zwart kampioen werd, onder Trond Sollied. Dat gebeurde toen ook in het Jan Breydelstadion tegen Anderlecht, waarbij de Sloveense middenvelder Nastja Ceh op 15 mei instond voor de openingsgoal bij het uiteindelijke 2-2-gelijkspel tegen de concurrenten uit Brussel.

0

minuten staan er op de teller van pechvogel bij uitstek Bernie Ibini-Isei (23). De Australische aanvaller, boezemvriend van ex-doelman Mat Ryan, viel tijdens de voorbereiding uit met een kuitbeenbreuk. De spits en tweevoudig international onderging begin mei een artroscopie om littekenweefsel te laten verwijderen. Hij richt zich op volgend seizoen.

4

miljoen euro telde Club Brugge bij Lokeren OV neer voor spelmaker Hans Vanaken. De Limburger was als meest offensieve middenvelder bij Lokeren OV volledig opengebloeid onder Peter Maes, maar fungeerde in het begin als doublure voor Víctor Vázquez. Pas na het vertrek van de Spaanse regisseur richting Mexico ontbolsterde het oud-jeugdproduct van PSV.

2

Belgische titels telt Michel Preud’homme (57) nu als trainer. Het eerste kampioenschap behaalde de Luikse oud-doelman bij Standard in 2008, nadat de vorige titel in de Vurige Stede werd behaald in 1983. De ex-international begon in september 2013 aan zijn ambtstermijn bij Club Brugge, een jaar later werd zijn verbintenis al opengebroken tot 2019 en vorig jaar veroverde Preud’homme de beker (na de laatste voor Club in 2007).

71,11

procent van de punten sprokkelde Club Brugge tijdens de reguliere competitie, door na dertig speeldagen als eerste te eindigen met 64 op 90 punten. Vorig jaar stonden ze ook op kop, toen met 61 punten, of 67,7 procent.

4

goals en 3 assists realiseerde de Colombiaanse rechterflankaanvaller José Izquierdo (23) in de reguliere competitie. Daarin scoorden maar liefst zeventien verschillende spelers. Maar Joske werd Jos, de flitsenvoetballer werd een hardwerkende en defensief sterkere teamspeler die vooral in play-off 1 opportunistischer reageerde op de aangeboden kansen.

32

spelers werden er dit seizoen effectief gebruikt door Club Brugge, derde doelman Michaël Cordier en Bernie Ibini-Isei kwamen niet in actie. Onder hen ook de ondertussen verhuurde of verkochte spelers, zoals Jean-Charles Castelletto, Oscar Duarte, Víctor Vázquez, Tom De Sutter, Nikola Storm en Obbi Oulare.

2010

is het jaar waarin ondernemer Bart Verhaeghe werd gevraagd om de organisatie van Club Brugge door te lichten. Hij pleitte voor een meer professionele structuur. Op 15 januari 2011 werd een sterk gewijzigd uitvoerend team aangesteld, met Vincent Mannaert (ex-Zulte Waregem) als general manager. Op 17 oktober 2011 werd Verhaeghe voorzitter en Mannaert gedelegeerd bestuurder.

DOOR FREDERIC VANHEULE – FOTO’S BELGAIMAGE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier