Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Everton-Liverpool is even geen topper.

Het is ellende troef aan de Merseyside. Everton miste compleet zijn competitiestart: de zege van de vorige speeldag bij Birmingham was pas de eerste dit seizoen. Het probleem is het falen in de afwerking, beweert manager David Moyes. “We scoren gewoon niet.” Tim Cahill is met drie goals de beste afwerker, de twee andere goals kwamen van Steven Pienaar (nu een maand out met een liesblessure) en Mikel Arteta.

Ook even verderop is het sukkelen, Liverpool staat dezer dagen zelfs op een degradatieplaats en kan, als de overname van de ploeg voor nu vrijdag 15 oktober niet rond komt, nog ernstiger in de problemen komen. In theorie kan dan de moederholding Kop Holdings, op vraag van schuldeiser Royal Bank of Scotland, in vereffening gaan, waarna de ploeg negen punten kwijt kan raken. Als u weet dat de Reds, die tot dusver slechts één keer wonnen, er na zeven speeldagen slechts zes hebben, is dat een serieuze aderlating.

Het lot van de ploeg ligt dus in handen van het High Court, dat moet beslissen of de verkoop kan doorgaan, tegen de wil in van de huidige eigenaar Tom Hicks. Die verzet zich tegen de verkoop aan zijn landgenoot John Henry, omdat het afgesproken bedrag (340 miljoen euro) in zijn ogen te laag is. Henry is via zijn holding New Engeland Sports Ventures in de VS al eigenaar van de Boston Red Sox (een topper in het Amerikaanse baseball), een stock-carteam en een kleiner baseballteam. Met de Red Sox won hij de World Series in 2004 en 2007.

Voor succes heeft Henry in de States wel gezorgd, maar ten koste van een smak geld. De ticketprijzen om naar de Red Sox te gaan kijken, zijn bij de hoogste in het baseball. Henry, afkomstig uit een landbouwfamilie, maakte zijn fortuin op de beurs. Leuk detail: zijn vriendenclub (onder wie de producer van Mork & Mindy en de Cosby Show) noemt zichzelf het circus van de lach. Of ze zondag veel zullen lachen, zal van het team afhangen, in elk geval wil Henry al direct zijn eerste derby in het stadion bijwonen.

Engeland speelde gisteren thuis tegen Montenegro. Uit de selectie verdwenen Phil Jagielka (twee keer basisspeler achterin) en Aaron Lennon wegens blessure, GaryCahill (Bolton) en Stewart Downing waren hun vervangers.

Yossi Benayoun (30) moest afhaken tijdens de voorbereiding van Israël op de twee voorbije interlands met een scheurtje in de achillespees. De flankspeler van Chelsea zal maanden out zijn. Florent Malouda (30 en tot 2013 onder contract) liet zich vorige week ontvallen dat hij graag zijn carrière zou afsluiten in Rio, bij Vasco of Flamengo.

De FA onderzoekt of het Nigel de Jong nog kan schorsen voor zijn zware fout op Hatem Ben Arfa, die de speler een dubbele beenbreuk kostte. Omdat de scheidsrechter de overtreding zag en niet bestrafte met rood zou een extra straf moeilijk zijn. Marseille, dat Ben Arfa aan Newcastle uitleent, overweegt juridische stappen tegen de Nederlander.

Opmerkelijk: volgens Danny Murphy is het de schuld van de Engelse trainers dat spelers op het veld met zware tackles door het lint gaan. De 33-jarige aanvoerder van Fulham zegt dat ze hun spelers zo opjutten voor ze het veld opgaan, dat dit het resultaat is. Op 11 september brak spits Bobby Zamora zijn been bij een zware tackle in de match tegen de Wolves. De speler die toen zwaar in de fout ging, Karl Henry, pakte onlangs Jordi Gomez (Wigan) opnieuw zwaar aan, waarna zijn club hem een schorsing van twee weken oplegde.

Manchester United maakte een verlies van 90 miljoen euro tijdens het voorbije boekjaar. Vorig seizoen was de winst nog de helft, onder meer door de verkoop van Cristiano Ronaldo. Edwin van der Sar (op 29 oktober 40) gaf (alweer) te kennen dat het zijn laatste seizoen is. Dat zegt tenminste keeperstrainer Eric Steele in de Manchester Evening News.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier