Volgend weekend vechten Club Brugge en Anderlecht het nog eens tegen mekaar uit. Wie wint en waarom ? De zestien trainers van de andere eersteklassers over de topper.

Hugo Broos (Genk)

“De ziel van Club Brugge is nog altijd het collectieve en dat betekent soms heel veel in dat soort wedstrijden. Terwijl Anderlecht dan weer over de spelers beschikt om met één actie de wedstrijd te beslissen. Maar twee centrale spitsen in plaats van drie, vier middenvelders in plaats van drie : ik denk niet dat dat het verschil zal maken. Individuele klasse, dát kan je moeilijk uitschakelen. Negenentachtig minuten lukt het en in de negentigste minuut eens niet en de wedstrijd is beslist. En die individuele klasse is wat Anderlecht heeft, maar als er bij Club een blok staat, is dat moeilijk te ontregelen. Alleen is hun nadeel dat ze niet over die spelers beschikken die openingen kunnen creëren – dat is al jaren zo – of kunnen infiltreren. Die flits die ze niet hebben, kan zich wel eens wreken. Dat zou een nadeel kúnnen zijn. Terwijl Anderlecht soms te veel van die spelers heeft, wat zich tegen hen kan keren in die wedstrijd. Maar als ze een blok kunnen vormen, dan hebben ze het sterkste elftal. Maar dat blokvormen is in het verleden wel al eens anders geweest ( lacht).”

Thomas Caers (Sint-Truiden)

“Brugge heeft het altijd van zijn elf moeten hebben. Portillo heeft individuele klasse, maar ze hebben toch een systeem. Op dat vlak zijn ze iets beter dan Anderlecht. Anderlecht zal het van goeie inspeelpasses naar de voorste linie moeten hebben, want als ze Frutos de bal geven of Wilhelmsson, wordt het gevaarlijk. Tegen ons heb ik weinig looplijnen en inspeelpasses gezien. Ze zijn kwetsbaar omdat ze van achteren uit niet het voetballend vermogen hebben om een splijtende pass te geven. Tegen hun driemansmiddenveld hebben wij man op man gespeeld omdat ik Zetterberg en Vanderhaeghe niet echt loopvermogen vind hebben. Dus konden we vanuit de man spelen en er offensief over gaan, omdat we – met onze jonge gasten – ook conditioneel sterker waren. Door de voorspelers door te schuiven naar de backs kan je de inspeelpass naar Zetterberg eruithalen. Hij komt ook vaak terugzakken om de bal op te halen. Daar liggen mogelijkheden voor Club Brugge : door de pass naar Zetterberg eruit te halen en hoog te storen kan je al veel doen. Want het zal bij Anderlecht op dit moment van de individuele kwaliteit afhangen. Zij kunnen Brugge zuiver op die klasse uitschakelen, als Wilhelmsson of Goor een goeie loopactie kunnen maken. Als ze met hetzelfde engagement spelen als Brugge, dan vind ik ze iets sterker. Het verschil zal in elk geval voorin zitten.”

Rudi Cossey (Lokeren)

“Het wordt waarschijnlijk de laatste kans voor Club Brugge om nog een gooi te doen naar de titel. Een gelijkspel zal niet volstaan. Ik verwacht een supergemotiveerd Club. De rust in het huishouden werd hersteld, het was de bedoeling van Marc Degryse en Michel D’Hooghe om in alle kalmte de groep klaar te stomen. Bosko Balaban heeft er alle belang bij om eens te ontploffen, als hij zijn eigen WK-kansen wil vrijwaren. Zijn eergevoel is groot. Hij zal er geprikkeld bijlopen, waardoor hij altijd voor een meerwaarde kan zorgen. De Kroaat kan het verschil maken en de tegenstander pijn doen. Het was misschien aangewezen om hem eens wakker te schudden. Ik verwacht geen open wedstrijd. Tegen Anderlecht is Club altijd in staat iets meer te brengen, zeker op Olympia. Jan Ceulemans heeft het geluk dat de verrassing van alle kanten kan komen. Ze zijn niet echt afhankelijk van een speler. In het verleden waren ze voor de doelpuntenproductie veelal aangewezen op Rune Lange, nu zijn ze gevaarlijker doordat meerdere spelers – ook vanuit de tweede lijn – kunnen scoren. Anderlecht zal trachten zijn eigen spel op te dringen, is een team dat altijd zijn kans gaat en niet echt speculeert op de counter. Alles is wat georiënteerd op Nicolas Frutos. Daardoor kan je je iets gemakkelijker aanpassen, omdat je toch weet dat alle ballen in zijn richting worden gestuurd. Club Brugge speelt sowieso toch goed georganiseerd achterin, met een Birger Maertens in supervorm. Hij moet Frutos aankunnen.”

Albert Cartier (Brussels)

“Ik gok op een 2-2- gelijkspel. Club Brugge moet absoluut winnen en dus scoren. Dat is een vereiste om in de running te blijven voor het kampioenschap. Maar in hun drang om kansen te creëren of doelpunten te willen maken, zal er ook ruimte ontstaan voor Anderlecht. Het wordt een clash tussen twee stijlen die alsmaar meer op mekaar gelijken. Beide streven naar snel combinatievoetbal, met veel diepgang over de flanken. Club Brugge maakt het verschil door zijn sereniteit, het feit dat ze niet panikeren en gemakkelijker de rangen sluiten. Ze kennen perfect hun mogelijkheden en gebreken, proberen daarop te anticiperen en vast te houden aan hun vaste spelsysteem. Met Javier Portillo, Gert Verheyen en eventueel Manasseh Ishiaku beschikken ze over klasse en opportunisme, doorzettingsvermogen en fysieke kracht. Heel mobiele voetballers met een groot loopvermogen, die het uitvallen van Rune Lange – die woog op de verdediging in de zestien meter – moeten opvangen. Binnen twee jaar zullen ze veel sterker staan, beter kunnen terugvallen op automatismen. Zoiets moet groeien. Anderlecht is uit op revanche, nadat ze vorig seizoen de titel niet binnenhaalden. Dat zorgt voor enthousiasme, zeker bij Frank Vercauteren. Een vakman met clubliefde, tactisch bijzonder sterk en de juiste voetbalfilosofie. Alleen is het zo dat de sportieve druk blijkbaar voor sommige spelers iets te zwaar is, wat zorgt voor onnodig puntenverlies en een spannend kampioenschap.”

Jos Daerden (Germinal Beerschot)

“Je kan daar, vind ik, moeilijk zinnige dingen over zeggen omdat geen van beide constant presteert en iedere misstap gevolgen kan hebben. Anderlecht komt gemakkelijker tot scoren. Daar heeft Club het moeilijker mee, als het vastzit, zag je bijvoorbeeld tegen Standard. Frutos haalt in de tweede ronde een heel goed gemiddelde, maar ze beschikken geen van beiden over iemand die al meer dan tien goals kon maken. In cijfers heeft Anderlecht in elk geval qua doelpunten maken meer te bieden. Maar zoals zo vaak wordt in dat soort wedstrijden – en dat is een open deur intrappen – de slag om het middenveld heel belangrijk. Beide ploegen kennen daar wel eens problemen, dus dat zal elkaar uitvlakken. Ik zie in hun onderlinge wedstrijd niet direct iets waarvan ik zeg : dát gaat beslissend zijn. Club speelt met één centrale spits, dus Anderlecht zal het niet met drie achteraan doen. Op het middenveld kan Anderlecht variëren door Goor meer naar Vanderhaeghe te schuiven, Zetterberg in een punt naar voren te laten spelen en Wilhelmsson tussen verdediging en middenveld van de tegenstander te laten opereren. Maar het gaat uiteindelijk altijd om de uitvoering en dat hangt af van wat je in de week op training ziet.”

Edy De Bolle (Beveren)

“Er staat veel op het spel, dus ze zullen heel gereserveerd spelen. Ik denk dat er tussen beide ploegen niet zoveel verschil zit. Anderlecht heeft een verdediging en een middenveld die misschien niet zo goed draaien, maar beschikt voorin wel over grote individuele kwaliteiten om te scoren met Akin, Frutos en Wilhelmsson. Bij Club is dat met Verheyen iets moeilijker en je kan ook niet zeggen dat Balaban altijd scoort, maar in een gesloten wedstrijd kunnen ze toch iets openbreken. In een topper is eigenlijk alles anders. Club Brugge bijvoorbeeld kan er zoals op zijn Europese avonden bovenuit groeien. Op een speciale dag kunnen ze toch altijd iets meer en Anderlecht kan de draad van zijn goeie reeks voor Sint-Truiden misschien weer oppikken. En het verschil in gestalte, tja, zó klein vind ik Brugge toch ook niet. Zetterberg, Vanderhaeghe, Deschacht, Akin, Wilhelmsson : die zijn ook niet zo groot. Beide ploegen zijn eigenlijk technisch niet zo goed bezig, dus ze zijn gewaagd aan elkaar. Anderlecht gaat op verplaatsing geen risico’s pakken, die gaan het gesloten houden, op balbezit spelen en dan kiezen voor de lange bal naar Frutos of de tegenaanval via Akin. Maar ik denk dus aan een gelijkspel, wegens een gesloten wedstrijd waarvan je weinig kan verwachten.”

Dominique D’Onofrio (Standard)

“Het zal van weinig afhangen. Anderlecht is aanvallend misschien wat superieur aan Brugge, maar Brugge is dan collectief weer beter. Qua individualités is Anderlecht toch de meest getalenteerde ploeg met de beste offensieve troeven, maar vergeten we niet dat ze bij Brugge uit de tweede lijn kunnen komen. Dus ze zijn elkaar waard. Ik ga niet zeggen hoe ze moeten spelen, daar hebben ze allebei zelf een heel goeie coach voor. Maar Anderlecht is, denk ik, op zijn best als het naar zijn kwaliteiten speelt, dat wil zeggen : niet rekenen. Frutos is heel efficiënt en moeilijk om tegen te spelen : hij kan een bal bijhouden, anderen aanspelen en scoren. Door hem kunnen ze vijftien, twintig meter oprukken. Club zal meer moeten combineren, want het neemt meer offensieve risico’s dan Anderlecht omdat De Cock en Klukowski zich enorm engageren. Ze kómen veel, waardoor daar de ruimte ontstaat. Bij Anderlecht zal over de ruimte op het middenveld beslist worden, omdat Zetterberg, Vanderhaeghe en Wilhelmsson in balbezit voor een meerderheid kunnen zorgen en creatief gezien het verschil kunnen maken. Maar ik herhaal : ze hebben allebei trainers die weten wat te doen, dat hoef ik hen niet te zeggen.

“Wie wint, doet zich een groot voordeel, want onafhankelijk van de drie punten is er ook het psychologische aspect. Maar de vraag is : gaat Anderlecht om te winnen of om niet te verliezen ?”

Francky Dury (Zulte Waregem)

“Moeilijke vraag, want dit is koffiedik kijken. Als je de zaken puur theoretisch bekijkt, dan moet je Club Brugge omwille van het thuisvoordeel als winnaar naar voren schuiven. Dit seizoen is al meermaals gebleken dat dit voor veel ploegen een ongelofelijke troef betekent. Voor zover ik me goed herinner, verloor Club Brugge thuis alleen nog maar van een tactisch uitgekookt Lokeren. Ze worden aangemoedigd door 28.000 eigen supporters die absoluut een nieuwe titel willen vieren. Anderlecht sukkelt met het uitsyndroom. Het wordt een gesloten duel. In het verleden, met onder andere het incident tussen Birger Maertens en Nenad Jestrovic, ging het er ook al eens ruw aan toe. Veel duels op het scherp van de snee betekent weinig ritme in de wedstrijd. Onlangs is Club Brugge-Standard ook niet echt opengebarsten. Voor Club is het een groot nadeel dat het met Rune Lange zijn breekijzer voorin mist, iemand die oorlog kan maken in de zestien meter. Jan Ceulemans probeert, na Trond Sollied, te kiezen voor de voetballende oplossing. Een schitterende uitdaging, maar het vraagt tijd om op die manier succes te boeken. In principe is dat een proces van jaren. Maar Europees zag je daarvan al met mondjesmaat het resultaat. Als je tegen Anderlecht hoog gaat storen, dan heeft het moeite om targetman Nicolas Frutos te vinden. Dan moet het al terugvallen op de snelheid en de acties van Christian Wilhelmsson. En die speelt toch niet altijd even constant dit seizoen.”

Herman Helleputte (Westerlo)

“Of het een mooie wedstrijd wordt, zal afhangen van de start : als er een snel doelpunt komt, dan wel. Dat Club Brugge thuis speelt wordt, denk ik, de beste troef. Vooral dát. Want Anderlecht is minder goed op verplaatsing, en, al ken ik de juiste cijfers niet : ik denk niet dat Brugge thuis al veel punten verloren heeft. Hun verdediging is al vaak herschikt, maar er zal wel een aantal spelers terugkeren, zoals Klukowski en Vanaudenaerde. Dus zij worden er sterker op, terwijl het bij Anderlecht hetzelfde blijft : ik denk dat ze op Kompany na niet veel geblesseerden kennen achterin. Bovendien komt Club terug van een teruggeslagen positie : iedereen had ze na de eerste ronde al afgeschreven, dus ik denk dat ze daar minder last van stress zullen hebben. Anderlechts zwakte is dat ze voor hun twaalf op twaalf toch een tijd te wisselvallig zijn geweest : hun typeploeg waarvoor ze kozen, werkte maar tot op Sint-Truiden. En dat Anderlecht Frutos heeft, tja, op Sint-Truiden had Anderlecht Frutos óók, hé. Ik geloof niet dat er al een kampioenschap is geweest waarin de toekomstige kampioen zoveel punten is kwijtgespeeld : iedereen verliest om het even waar.”

Georges Leekens (Gent)

“Wie gaat het best om met de druk ? Wie heeft de beste vorm van de dag ? Dat zijn dingen die je moeilijk op voorhand kan bepalen. In een topper moet je thuis scoren : je kan niet voor een gelijkspel gaan. Als Club kampioen wil worden, moet het winnen. En dan kan Anderlecht gebruikmaken van de ruimte die er komt. Anderlecht zal waarschijnlijk voor een snelle omschakeling kiezen en Brugge voor de combinatie. Met drie tegen vier middenvelders kom je er niet. Je moet accordeon spelen, en dan is de vraag : met hoeveel spelers infiltreer je ? Werken de flanken mee ? Gaan de rechts- en de linksachters heen en terug, waardoor je met vijf komt te staan op het middenveld ? Want met drie pure spitsen is het voor het middenveld niet gemakkelijk als er van achteren uit geen druk naar voren komt. Doen ze dat toch, dan krijg je een man meer op het middenveld. Maar toch denk ik dat de onderlinge dekking belangrijker wordt. Anderlecht heeft met Frutos iemand die redelijk veel scoort, maar je mag daar ook geen obsessie van maken, want Verheyen en Portillo kunnen dat ook. Clubs grootste handicap is dat ze Lange missen, denk ik. Je hebt namelijk een topschutter nodig om eerste te kunnen worden. Maar in zulke wedstrijden zie je ook dat de zwakste schakels het eerst begeven. Maar het is niet aan mij om te zeggen waar die zitten ( grijnst).”

Jacky Mathijssen (Charleroi)

“Fwoeh… troeven… Toen wij tegen hen speelden, kreeg ik de indruk dat ze die bij Brugge niet zoveel hadden. Misschien is hun thuisreputatie een geluk aan hun kant én zij kunnen vertrouwen hebben in het feit dat het toch wel altijd goed afloopt voor hen. Dat is ook een kwaliteit. Terwijl ze bij Anderlecht na de nederlaag op Sint-Truiden de koppen bij elkaar gaan steken en daardoor misschien iets beter zullen zijn. Ze hebben in elk geval meer variatie en intrinsieke individuele kwaliteiten. Dankzij een mindere periode begrijpen ze misschien dat het collectieve er ook bij hoort, maar dan moeten ze bewijzen dat ze dat ook over een langere periode kunnen tonen. Als ze het initiatief naar zich toe kunnen trekken op Brugge, gaat de thuisploeg weinig oplossingen hebben, denk ik. De vraag is : durven ze ? De trainers moeten invullen hoe dat concreet moet, ik kan als buitenstaander niet meer dan een algemeen beeld geven. Misschien heb ik ook een vertekend beeld omdat we pas tegen Brugge gespeeld hebben, maar kwaliteit en vorm van de dag zullen de doorslag geven en dan denk ik dat het doorslaat naar de kant van de bezoekers.”

Frédéric Tilmant (La Louvière)

“Club Brugge vertrekt zeer zeker als favoriet. De ploeg komt thuis veel overtuigender voor de dag dan op verplaatsing, vertoont daar meer regelmaat en stabiliteit. Ze worden verplicht alle offensieve registers open te trekken. Club Brugge blijft een moeilijk te ontwrichten geheel, staat collectief veel verder in zijn ontwikkelingsproces. Hadden ze Rune Lange een heel seizoen kunnen gebruiken, dan telden ze nu al meer punten. Want ze missen toch een pure afwerker. Let op voor Bosko Balaban. Zijn motivatie zal bijzonder groot zijn. Hij kan zich in de belangstelling spelen van geïnteresseerde clubs. Anderlecht is verplicht om kampioen te worden. Misstappen kan het zich niet meer veroorloven. Maar dat elftal is meer een verzameling van individuen. Het is toch niet normaal dat ze met 3-0 verliezen tegen Sint-Truiden. Dat heeft met een gebrek aan concentratie en mentaliteit te maken. Daardoor wisselen ze in hun resultaten hoge toppen af met diepe dalen. Intrinsiek beschikken ze over het meeste talent van België, maar de trainer heeft het blijkbaar moeilijk om een goed en wilskrachtig team op het veld te brengen. Nicolas Frutos zorgde voor een toegevoegde waarde met zijn inbreng en doelpunten, maar het blijkt toch ook dat hij mee ten onder gaat als de rest niet presteert. Ik verwacht een heel tactisch duel. Diegene die het best schaakt, zal winnen. Ook de mentaliteit en de scherpte van de invallers kan een belangrijke factor worden.”

René Trost (Lierse)

“Oei, dat is geen gemakkelijke vraag. Ik kan ze vrij goed inschatten, want het is nog niet zo gek lang geleden dat ik tegen beide ploegen speelde. Ze zijn sterk aan mekaar gewaagd, maar ik denk toch dat de thuisclub wint. We spreken hier over twee goed voetballende teams, maar ik schat Club Brugge toch wat hoger in. Collectief staat er een beter blok op het veld, Anderlecht is defensief kwetsbaarder. Met steekpasses in de rug van de verdedigers konden wij in de beginfase een pak kansen bijeen voetballen. Dat verbaasde me. Bij Club Brugge stond de organisatie iets beter op punt. In aanvallend opzicht is er wel een opmerkelijk verschil. Anderlecht kan de lange bal hanteren naar Nicolas Frutos of gebruikmaken van de onvoorspelbaarheid bij Christian Wilhelmsson. Ze kunnen sneller en gemakkelijker overschakelen naar plan B. De lange bal is een opportunistische oplossing. Als het lang 0-0 blijft, kan de kracht en kopbalsterkte van Frutos de doorslag geven. Maar als Club Brugge op voorsprong komt, zal het op basis van de voetballende kwaliteiten in het team zijn. Verzorgd combinatievoetbal is hun handelsmerk. Vooral die opkomende backs, dat is beter verzorgd en daar zit meer systematiek in. Individueel kan Pär Zetterberg met een actie de wedstrijd beslissen, maar hij zal niet kunnen optornen tegen de kracht van Club Brugge. Ze tonen iets meer weerbaarheid. Als het bij Anderlecht niet loopt, dan gaat het helemaal fout. Bij Club zijn ze wel in staat om op karakter terug te vechten.”

Gil Vandenbrouck (Moeskroen)

“( begint spontaan te fluiten) Wat je me nu vraagt ! Vanop afstand bekeken zie ik twee ploegen met weinig vertrouwen die een prijs nodig hebben om hun seizoen wat kleur te geven. Anderlecht stelde in de Champions League zwaar teleur, terwijl Club Brugge wel Europees overwinterde in de UEFA-beker maar tegen AS Roma moest ondervinden dat efficiëntie vooropstaat. Toch geef ik een licht voordeel aan de thuisploeg, ook al denk ik dat we een enorm gesloten wedstrijd zullen zien. Veel uitgespeelde kansen acht ik niet mogelijk. Beide trainers zullen opteren voor een stevige verdedigende organisatie. Frank Vercauteren heeft geen schrik om uit te pakken met een vijfmansdefensie. Ze kunnen het zich permitteren de tegenstander op te vangen. Club Brugge zal dus moeten gebruikmaken van veel beweging op het middenveld en in de aanval. Grégory Dufer bewees tegen Charleroi dat zijn perfect aangesneden voorzetten voor behoorlijk wat gevaar kunnen zorgen. Anderlecht lijkt me ook niet in staat even agressief voor de dag te kunnen komen als de afgelopen jaren, door het vertrek van enkele spelers de laatste maanden. Toch zal duelkracht aangewezen zijn, want Club Brugge beschikt toch over een stevig fysiek geheel. De stilstaande fasen worden een interessante factor. Met Hannu Tihinen en Nicolas Frutos hebben ze misschien iets meer gestalte en kopbalkracht rondlopen. Maar ook Philippe Clement kan bij corners en vrije trappen voor het verschil zorgen. Een interessante materie om volgen.”

Harm van Veldhoven (Cercle Brugge)

“Goh, dat zijn zaken waar je vandaag, met het moderne voetbal, nog moeilijk een deftig antwoord op kan geven. De raarste uitslagen zijn mogelijk. Toch verwacht ik een traditioneel gelijkspel, met weinig spektakel. Een duel waar beide ploegen mekaar van begin tot einde zullen aftasten, in de hoop een kleine opening te vinden om dan genadeloos toe te slaan. Dit seizoen blijkt dat alle ploegen uit de eerste klasse thuis sterker voor de dag komen dan op verplaatsing. Club Brugge heeft vaak de steun en het enthousiasme van zijn twaalfde man nodig om toch nog het verschil te maken, zoals tegen Charleroi. Ze proberen dit seizoen uit te pakken met mooi combinatievoetbal. Alleen leidt dat niet tot een groot aantal doelkansen, wat wel het geval was onder Trond Sollied. Anderlecht zal hopen op de tegenaanval, om te kunnen prikken. Met Serhat Akin en Christian Wilhelmsson beschikt Frank Vercauteren daar toch over wat wapens. Bovendien tellen zij met Nicolas Frutos een pure afwerker in de rangen, terwijl Club Brugge niet echt een goaltjesdief heeft. Bosko Balaban zou dat moet kunnen, maar zit blijkbaar in een vertrouwenscrisis. Jan Ceulemans maakt altijd keuzes in functie van zijn groep, hij beschermde Balaban lange tijd. Nu moet hij zelf maar zijn waarde tonen. De beslissingen van de scheidsrechter kunnen ook fel het resultaat bepalen. Bij een mindere pot voetbal worden discutabele fasen sterk uitvergroot.”

Dennis van Wijk (Roeselare)

“Dat weet ik niet. Ik heb er echt geen gedacht van, want je kan er maar moeilijk een touw aan vastknopen. De resultaten van de eerste drie ploegen uit het klassement zijn zo wisselvallig dat je bijna geen voorspelling meer durft te doen. Geen van beide teams mag je momenteel dominant noemen. Daarom kan het alle kanten uit. Club Brugge speelt niet goed, moet een achterstand ophalen, dus zal gedwongen worden om het spel te maken. Groot voordeel is wel dat ze thuis spelen. Met de steun van de twaalfde man moeten ze boven zichzelf kunnen uitstijgen. Ik verwacht alleszins geen open wedstrijd. Allebei de ploegen hebben het moeilijk om hun wil op te leggen aan de tegenstander, maar vooral Club kent daar problemen mee. Het beschikt nochtans over voldoende creatieve voetballers. Maar op de een of andere manier vlot het gewoon niet, vinden die mekaar moeilijk. Stug zijn ze wel nog altijd, maar daarmee win je geen wedstrijd. Anderlecht hoeft het initiatief niet te nemen, wat hen razend gevaarlijk maakt. Anderzijds is het wel zo dat ook zij op verplaatsing veel punten laten liggen. Nicolas Frutos scoort gemakkelijk, is belangrijk in hun systeem, maar heeft ook nood aan bevoorrading. Winnen of verliezen, het zal van details afhangen.”

FRéDéRIC VANHEULE EN RAOUL DE GROOTE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier