Van 1976 tot 1978 waren Anderlecht en Club Brugge Europese top. Anderlecht haalde drie jaar op een rij de Europabekerfinale (het won er twee), Club Brugge verloor twee finales, maar blijft de enige Belgische club die ooit de finale van de Beker voor Landskampioenen (de huidige Champions League) haalde. Het verloor in 1978 op Wembley met 1-0 van Liverpool, dat Club ook al geklopt had in de finale van de UEFA Cup in 1976. Op weg naar die finale wipte blauw-zwart achtereenvolgens Kuopion Palloseura, Panathinaikos, Atlético Madrid en Juventus Turijn.

In België stond van 1976 tot 1978 geen maat op Club. Drie keer ging het als kampioen Anderlecht vooraf, in 1977 klopte het de Brusselaars in een memorabele bekerfinale met 4-3.

In het seizoen 1977/78 was het tot de laatste speeldag onzeker wie kampioen zou worden. Club moest minstens een gelijkspel halen bij Lokeren om Anderlecht af te houden. Jan Simoen bracht Club op voorsprong en dankzij een sterke partij van doelman Birger Jensen werd het uiteindelijk 1-1 waardoor Anderlecht op één punt strandde. Standard was derde op twee punten. Cercle en FC Boom degradeerden dat jaar. Wel ging de kampioen een paar keer flink onderuit. Van de vijf competitienederlagen kwam vooral de 6-1 op Anderlecht hard aan.

Zoals vaker in die tijd haalde Club zijn opeenvolgende successen met een nagenoeg ongewijzigde ploeg. Van de elf spelers op de foto (genomen voor de topper tegen Anderlecht in januari 1977) die een paar maanden later kampioen zouden worden, waren acht al met Club in 1976 en 1977 kampioen: Birger Jensen, Fons Bastijns, Edi Krieger, Raoul Lambert, René Vandereycken, Julien Cools, Georges Leekens en Danny De Cubber. Ook linksachter Jos Volders, die nog voor de rust inviel voor Gino Maes, vierde drie titels, net als trainer Ernst Happel.

Nieuwkomers voor het seizoen 1977/78 waren aanvallers Jan Sørensen (Fram Kopenhagen), Jan Simoen (topschutter van AS Oostende), politiek vluchteling Lajos Küen Danny Vandenhende (Gerda Sint-Niklaas). Ulrich Le Fèvre (naar Vejle BK), Dirk Ranson (naar AS Oostende), Dirk Hinderyckx (naar Lokeren) en Norbert De Naeghel (naar AA Gent) vertrokken. In december verhuisde ook de Britse spits Roger Davies naar Leicester City.

Trainer Ernst Happel (29.11.1925- 14.11.1992) kwam van Sevilla en begon op 21 januari 1975 zijn taak. Haalde de bezem door de spelersgroep en voerde prestatiegerichte contracten in. Stapte op 20 november 1978 op na de Europese uitschakeling tegen Wisla Krakau. Werd daarna trainer bij Harelbeke, Standard, HSV, Innsbruck. Was tot zijn dood Oostenrijks bondscoach en woonde in Wenen.

Keeper Birger Jensen (57) arriveerde in 1974 op voorspraak van zijn landgenoot Le Fèvre bij Club en verdedigde er het doel tot 1988. Daarna week hij nog uit naar Lierse, RKC en stopte zijn keepersloopbaan bij derdeprovincialer Varsenare. Jensen woont nog steeds in Brugge en krijgt een invaliditeitsuitkering.

Rechtsachter Fons Bastijns (61) werd in 1967 mee naar Club genomen door zijn toenmalige trainer bij Racing White, Norberto Höfling. Hij voetbalde tot 1981 voor Club en speelde daarna nog één jaar voor het Franse Duinkerken. Bastijns woont in Assebroek en is kantoorhouder bij spaarbank Argenta. Was tot voor kort voorzitter van Clubs oud-spelersvereniging, maar stopte om gezondheidsredenen.

Libero Edi Krieger (61) werd door Happel in 1975 bij Austria Wenen weggehaald: Happel zocht een libero die met de buitenspelval kon werken en dat deed Krieger tot zijn vertrek in 1981. Daarna voetbalde hij nog één jaar bij FC VVV Venlo. Na zijn afscheid als speler had hij in Wenen een taverne die failliet ging, werkte hij als buschauffeur, had hij een groentewinkel en is hij nu met pensioen. Hij woont nog steeds in Wenen.

Voorstopper Georges Leekens (59) werd in 1972 weggehaald bij Crossing Schaarbeek en speelde tot 1981 voor Club. Daarna voetbalde hij nog tot 1984 voor Sint-Niklaas. Leekens is trainer van Lokeren en woont in Brugge.

Linksachter Gino Maes (61) kwam uit de eigen jeugd, belandde in de kern in 1976 en verliet Club in 1981 voor Cercle. In 1989 beëindigde hij zijn spelersloopbaan bij SK Torhout. Maes werkt als chauffeur en woont in Brugge.

Rechtshalf Julien Cools (61) werd in 1973 weggekocht bij FC Beringen, dat met de transfersom een lichtinstallatie zette. Hij verliet zes jaar later om familiale redenen Brugge en keerde terug naar Retie, om van daaruit voor Beerschot te gaan voetballen. Zijn spelersloopbaan stopte in 1986 bij Westerlo. Cools is bij de KBVB assistent-bondscoach van de minnegentienjarigen en woont nog steeds in Kasterlee.

Verdedigende middenvelder René Vandereycken (54) arriveerde in 1974 van Sporting Hasselt en voetbalde zeven jaar bij Club, als verdedigende middenvelder of spelmaker. In 1981 verhuisde hij naar Genoa. Zijn spelerscarrière sloot hij af bij AA Gent waar hij net voor de eindronde in 1989 trainer werd. Vandereycken is Belgisch bondscoach en woont in Spalbeek.

Aanvallende middenvelder Paul Courant (58) kwam in 1976 van Club Luik en verhuisde in 1981 naar Cercle. Union (1985/86) was zijn laatste ploeg als speler. Courant is voetbalmakelaar en woont in Brugge.

Danny De Cubber (63) belandde in 1975 van Union bij Club en vertrok in 1979 naar RWDM. In 1982 stopte hij als speler, hij voetbalde toen bij Union Doornik. De Cubber speelde meestal als verdedigende middenvelder, is vracht- wagenchauffeur en woont in Nieuwpoort.

Spits Raoul Lambert (63) voetbalde van 1962 tot 1980 als diepe spits voor Club en sloot daar ook zijn spelersloopbaan af. Hij was tot aan zijn pensioen bankloper, werkte tot 1992 als jeugdtrainer bij Club en was later nog scout voor Club. Woont in Sint-Michiels-Brugge.

Linksbuiten Jan Sørensen (52) arriveerde in 1977 van Fram Kopenhagen en bleef bij Club tot 1983. Toen verhuisde hij naar Twente. Sørensen sloot zijn spelersloopbaan af bij het Portugese Portimonense in 1989. Hij werkt in Engeland voor een firma die tegels importeert, en woont in Wilnecote, een dorpje in de Engelse West Midlands.

Jos Volders (58), niet op de foto, kreeg als linksback doorgaans de voorkeur op Gino Maes maar werd ook uitgespeeld als vervanger voor Fons Bastijns als rechtsback. Volders belandde bij Club toen hij in 1974 weg mocht bij Anderlecht. Volders verliet Club in 1982, voetbalde nog twee jaar bij KV Mechelen en stopte zijn spelersloopbaan bij Aalter in 1985. Hij woont in Aartrijke, werkte tot zijn pensioen bij Volvo in Gent en scout nog voor Club Brugge. S

door geert foutré

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content