Om te beginnen: Vargas out. Iemand die vijftien keer scoorde, is een verlies. Ten tweede: als Club Perisic, Vadis en Dirar op het veld een beetje volwassener krijgt, zet het een stap vooruit als ploeg. Dirar zal spelen in de play-offs, verwacht ik – ik zou hem een zware boete geven. Er zijn er in Brugge, denk ik, die op de dag van de wedstrijd niet weten tegen wie ze spelen, maar het zijn wel mannen die het verschil kunnen maken: Dirar staat tweede in de lijst van de assists en Perisic tweede in de topschutterslijst. Je ziet het wel vaker: de ‘onvolwassenen’, zij die af en toe onnozel doen, zijn dikwijls de besten. Maar als ze zelf de baas moeten beginnen te spelen en als zij de structuur van de ploeg moeten vormen, wordt het moeilijk, want daar zijn ze mentaal nog niet rijp voor.”

Diepe spits

Kouemaha was vorig seizoen een goede spits en een topschutter, maar als de ploeg niet draait zijn dat de jongens die het eerst worden uitgefloten. Als er iemand vertrouwen nodig heeft, dan zijn het de spitsen. Akpala was bij Charleroi ook een goede, krachtige en snelle spits en werd daar zelfs topschutter van de competitie. Hij was lang geblesseerd, maar in de play-offs kan hij ontploffen. Volgens mij is hij het type speler dat van grote waarde kan zijn voor een ploeg.”

Discipline

“De top spelen met een centraal middenveld met Simaeys, Geraerts en Blondel zie ik niet zitten. Vadis vind ik een van de betere voetballers in de Belgische competitie. Ik zag hem ook al topmatchen spelen waarin hij heel dominant was op het middenveld. Neen, een scherpe Vadis kan je in mijn ogen niet uit de ploeg laten, daarvoor is hij veel te sterk aan de bal. Het probleem was dat er dikwijls geen evenwicht was op het middenveld. Want ook Blondel en Geraerts zijn vooruit gericht. Daarom is Simaeys er terechtgekomen. Ik mis bij Brugge de tactische discipline die ik bij Genk wel zie van de twee man voor de verdediging die met de twee centrale verdedigers een sluitend vierkant moeten vormen.”

Defensie

“Over een topverdediging beschikt Brugge niet. Ik ben geen voorstander van Donk, positioneel ziet hij er soms helemaal niet goed uit. Als linksback trekt Van Der Heyden nog altijd zijn plan, maar hij is niet meer van de jongste en wordt er natuurlijk niet beter meer op. Hoefkens is een natuurlijke leider, hij coacht veel en is een van de weinige stoppers die ook zijn plan kan trekken als rechtsback, maar het is niet zijn beste plaats. Er waren natuurlijk ook de perikelen met Stijnen, hoewel Coosemans het tot nu toe goed deed.

“Club zit momenteel in een opwaartse spiraal, maar wat betekent dat? Veel zal ervan afhangen hoe ze in play-off 1 achteraan met de druk zullen omgaan. De titel zullen ze niet meer winnen. Daarvoor is de achterstand op Anderlecht en Genk te groot, is er al te veel gebeurd en zijn ze te onregelmatig gebleken. Aanvallend kunnen ze het oplossen, maar verdedigend is het moeilijker. Het kan een voordeel zijn dat ze weten dat ze geen kampioen meer kunnen worden. ”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

“De ‘onvolwassenen’ zijn dikwijls de besten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier