Club Brugge heeft de jongste kern van alle Belgische eersteklassers, de grootste speler is 43 centimeter groter dan de kleinste, de lichtste weegt 51 kilogram minder dan de zwaarste … De hoogtes en laagtes uit de cijfers van deze competitiespecial.

De gemiddelde eersteklassespeler is 24,7 jaar oud en 1m82,5 groot. AA Gent heeft de grootste kern met een gemiddelde lengte van 1m84,5, een halve centimeter meer dan Anderlecht en zeven millimeter meer dan KV Kortrijk. De kleinste ploeg is OH Leuven: gemiddeld 1m81,3 per speler, twee millimeter kleiner dan STVV en vier dan Zulte Waregem.

De oudste ploeg is Bergen (25,7 jaar), gevolgd door Lokeren (25,6), Cercle Brugge en KV Mechelen (25,3 jaar). Opvallend is dat Club Brugge met voorsprong de jongste kern heeft met een gemiddelde leeftijd van amper 23,1 jaar. Standard is de op één na jongste ploeg met 23,8 jaar, gevolgd door OH Leuven met 23,9 jaar.

De (veruit) grootste speler is Kristof Van Hout, de keeper van KV Kortrijk. Hij meet 2m08, tien centimeter meer dan Dalibor Veselinovic (Anderlecht), Peter Kovács (Lierse), Srdjan Blazic (Standard) en Ondrej Smetana (STVV).

De kleinste speler is Matumona Pitshou Zola. De Congolese pocketspits van Bergen meet amper 1m65. Jonathan Delaplace (Zulte Waregem) en Joeri Vastmans (OHL) zijn drie centimeter groter.

De oudste speler is Bart Goor (Beerschot). Met zijn ruim 38 jaar (09/04/73) is hij goed drie jaar ouder dan Jef Delen (29/06/76, Westerlo) en Dominic Foley (07/07/76, Cercle Brugge). De jongste A-kernspeler is Simon Bracke (OHL). Hij wordt op 17 november pas zestien jaar en is bijna twee en een halve keer jonger dan Goor. Brackes ploeggenoot Joren Dehond, de op één na jongste, wordt op 8 augustus zestien.

Opvallend: KV Kortrijk heeft de ‘oudste jongste speler’ van alle clubs ( Brecht Dejaegere, 20 jaar) en de ‘jongste oudste speler’ ( Nebojsa Pavlovic, 30 jaar).

Kristof Van Hout is niet alleen de grootste, maar met voorsprong ook de zwaarste. Met zijn 106 kg weegt hij zeven kilogram meer dan Peter Kovács en negen meer dan Romelu Lukaku. De jongste speler in eerste, Simon Bracke, is ook de lichtste met amper 55 kg, een kilootje minder dan 17-jarige STVV-middenvelder Rob Schoofs.

Jef Delen is niet alleen de op één na oudste speler, hij heeft ook de meeste matchen in de Belgische competitie op zijn palmares: 368, dat is 32 meer dan Peter Delorge (336, STVV) en 45 meer dan Carl Hoefkens (323, Club Brugge). Opvallend: in de rangschikking van de clubs met de meest ervaren spelers staat kampioen Racing Genk helemaal onderaan. Fabien Camus stond ‘slechts’ 150 keer op het veld in een Belgische competitiematch.

De speler met de meeste goals is Wesley Sonck (Lierse). Hij scoorde al 129 keer, 31 meer dan Kevin Vandenbergh (98, KV Mechelen) en 55 meer dan Dieter Dekelver (74, Westerlo). Niet toevallig klaagt Hein Vanhaezebrouck over een gebrek aan scorend vermogen in zijn ploeg. De Kortrijkspeler met de meeste goals in de Belgische competitie is Ernest Nfor. Hij scoorde amper … 12 keer.

Na het sluiten van de deadline voor de competitiespecial vonden nog volgende transfers plaats: Mohamed Abdel Wahed verliet Lierse voor Wadi Degla in Egypte. Beerschot haalde de Servische middenvelder Uros Delic (23) weg bij RAD Belgrado voor twee seizoenen. Zulte Waregem gaf een contract voor vijf jaar aan de Bosnische aanvaller Erfan Hadzic (18) van FK Olimpik Sarajevo. Cercle beloonde de Nederlandse middenvelder Luciano Dompig (24) na een positieve testperiode met een verbintenis voor twee jaar. Nemanja Rnic verruilde Anderlecht voor Partizan Belgrado in Servië. Yannick De Winter tekende bij Esperanza Neerpelt. Mario Carevic verliet KV Kortrijk voor het Israëlische Maccabi Petach Tikva.

DOOR JONAS CRETEUR

Qua meest ervaren spelers staat kampioen RC Genk helemaal onderaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier