Mooi om te zien is het natuurlijk hoe een club als OH Leuven blijft drijven op de golven van het enthousiasme en met veel engagement Anderlecht de eerste dreun van het seizoen toediende. Leuven explodeerde en vibreerde, OHL kan nu met een iets rustiger gemoed achtereenvolgens de uitwedstrijden op Zulte Waregem en Club Brugge afwerken, alvorens dan KV Mechelen te ontvangen.

Ronduit beschamend was het hoe Anderlecht, met een budget dat vijf keer hoger ligt dan dat van OHL, vrijdagavond speelde. Het was een uitloper van een bij tijd en wijle dramatische voorbereidingsperiode waarin Ariël Jacobs meer dan eens de vertwijfeling nabij geweest moet zijn. Er kan de trainer geen gebrek aan volgzaamheid worden aangewreven, maar op een gegeven moment stapelden de frustraties zich bij hem op. Er waren toptransfers aangekondigd, maar op de geblesseerden Ronald Vargas en Guillermo Molins na lijkt paars-wit meer kwantiteit dan kwaliteit te hebben gekocht.

Heel veel mist hangt er rond de toekomst van de Brusselse club. Vertrekt Romelu Lukaku effectief naar Chelsea, komen Milan Jovanovic en Dieumerci Mbokani? Kunnen die – vorig seizoen alle twee bankzitters bij hun respectieve clubs – het kwaliteitsverlies compenseren? Anderlecht stond de voorbije weken voor tal van dilemma’s die niet echt zorgden voor een sfeer van rust en sereniteit. Het mag een aantal spelers geen vrijbrief geven om, zoals vrijdag in Leuven, lusteloos over het veld te sloffen. Zeker niet nadat de supporters al op de fandag hun ongenoegen kenbaar maakten en manager Herman Van Holsbeeck op een fluitconcert trakteerden. Het moet de club hebben geraakt tot in het diepste van zijn ziel.

Met veel overtuiging begon RC Genk aan het seizoen. Er waren vooraf veel vraagtekens, maar de Limburgers speelden het hertimmerde maar verre van overtuigende Beerschot simpel van het veld. De automatismen zijn er nog en verschillende jongeren, Kevin De Bruyne voorop, hebben nog veel groeipotentieel. Met de bij Club Brugge in ongenade gevallen Jeroen Simaeys trok Genk nog snel een veelzijdige voetballer aan. Woensdag staat de kampioen in Belgrado voor een levensbelangrijke match. Een Europese uitschakeling in dit prille stadium zou pijnlijk zijn.

Een verlengd Europees avontuur is ook voor Standard noodzakelijk. Maar ook rond de toekomst van de Luikse club hangen veel vraagtekens. De mogelijke transfer van Steven Defour dreigt uit te groeien tot een eindeloos feuilleton, een concreet aanbod was er alleen van Lokomotiv Moskou. Intussen liet Standard twee punten liggen in Bergen. José Riga is nog niet klaar met zijn raamwerk.

Dan staat Trond Sollied met AA Gent al een stuk verder. De Buffalo’s speelden herkenbaar en bij vlagen goed tegen Cercle Brugge maar kenden pech in de afwerking. Opmerkelijk is dat Cercle in het Ottenstadion met acht Belgen aan de aftrap verscheen en vijf spelers opstelde van onder de 23 jaar. Niet toevallig benadrukte voorzitter Frans Schotte anderhalve week geleden op de traditionele persconferentie het sociale karakter van zijn vereniging, die de jeugd volop de kans wil geven om door te groeien.

Van alle ploegen staat Club Brugge het verst. Het verblufte na een tamme eerste helft na de rust en rolde Westerlo met knap voetbal op. Deze ploeg heeft duidelijk mogelijkheden en kan de komende weken en maanden alleen maar groeien. Op een onopvallende manier manifesteert de Deen Niki Zimling zich als een gouden aanwinst. Hij is de schakel die ontbrak: sober, sterk in de recuperatie en snel inspelen.

Vreemd, al die optimistische verhalen die voor de WK-loting vanuit Rio de Janeiro te registreren vielen. Bondsvoorzitter François De Keersmaecker die orakelde dat België in 2014 wereldkampioen kan worden, Georges Leekens die debiteerde dat zijn spelersgroep geschiedenis wil schrijven.

Je wordt een beetje moe van al die hoeraverhalen rond de getalenteerde lichting die in de aanloop naar het EK in een cruciale wedstrijd thuis niet kon winnen van Turkije. Natuurlijk is er talent en zijn er mogelijkheden. Alleen moet je dat eindelijk ook eens op het veld tonen.

DOOR JACQUES SYS

Er hangt veel mist rond de toekomst van Anderlecht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier