‘Maar toch wordt Anderlecht kampioen.’ Analist en ex-speler van onder meer Club Brugge en Anderlecht Nordin Jbari blikt vooruit naar play-off 1 en doet dat met panache. ‘Al gezien hoe Bacca loopt, hoe die aanzet voor twintig à dertig meter? Hij moet niet forceren, hij vliegt precies. Indrukwekkend!’

Zelf kijken we met alweer heel veel belangstelling uit naar play-off 1, de apotheose van het seizoen in de vorm van een eindronde tussen de zes teams die in de reguliere competitie het best presteerden. “Maar ik ben ertegen”, zegt Nordin Jbari ter inleiding van zijn voorbeschouwing. “Door de behaalde punten te halveren, devalueer je je eigen traditionele kampioenschap; en door de topploegen twee keer extra tegen elkaar te laten spelen, devalueer je ook nog eens je eigen classico’s. Ik ben ook tegen een BeNeliga, omdat je dan je eigen topteams verliest en niet meer van een Belgische topcompetitie kunt spreken. Er zijn andere manieren om de kwaliteit van ons voetbal te verbeteren: een betere controle van de financiële toestand van de clubs, een betere besteding van de middelen, de tweede klasse opwaarderen, investeren in een betere jeugdopleiding, backs en buitenspelers vormen, creativiteit stimuleren, talent zich laten ontwikkelen. Daar zijn trainers van niveau voor nodig en geen mannen die al blij zijn dat ze het mogen doen en daar nog eens 200 euro per maand en een trainingspak met het embleem van de club op voor krijgen. Ik bedoel: ik vind niet dat het spelniveau is verhoogd door play-offs in te voeren.”

Anderlecht

Maar misschien krijgen we nu wel een geweldige play-off 1. In Anderlecht zijn ze er blijkbaar niet gerust in om een eindronde van tien speeldagen te beginnen met een voorsprong van 2 punten op Zulte Waregem, 6 op Genk, 7 op Club Brugge, 8 op Lokeren en 9 op Standard.

“Je ziet dat John van den Brom nog nooit een grote club trainde. Hoe hij op de laatste speeldag van de competitie in Gent tekeerging tegen de scheidsrechter, hem zelfs wat duwde, is schandalig. Daar moet hij mee opletten, want een trainer geeft energie aan zijn ploeg: positieve of negatieve. Het verraste mij ook van Milan Jovanovic te horen verklaren dat Anderlecht geen favoriet is. Als de leiders van een ploeg blijk geven van twijfels, wat moeten de jongeren dan niet denken? Ik vind dat voorzitter Roger Vanden Stock het goed deed. Hij zei: ‘We twijfelen niet. Misschien zal het niet gemakkelijk zijn, maar wij worden kampioen.’ Zo moet je volgens mij praten, met zelfvertrouwen en zonder arrogantie. Zo geef je positieve energie aan jezelf en niet aan de tegenstanders.”

Krijgt hij gelijk? Wordt Anderlecht kampioen?

“Ja, al denk ik dat Club Brugge het hen nog lastig kan maken.”

Waarom?

“Hun middenveld met Donk, Vadis en Vázquez is veel sterker dan dat van Anderlecht met Biglia, Kljestan en Praet. Het middenveld van Anderlecht is pas beginnen te draaien toen Praet in de ploeg is gekomen, omdat Biglia en Kljestan niet zo goed zijn in het naar voren voetballen, in de transmissie van het spel naar de aanval. Dat is wel een kwaliteit van een fantastisch talent als Praet. Maar nu hij sinds anderhalve maand wat is weggezakt, wat logisch is gezien zijn leeftijd, moeten Biglia en Kljestan het weer op hun manier doen en dat lukt niet zo best. In Gent waren het Kouyaté en Nuytinck die het spel moesten maken, omdat de twee verdedigende middenvelders niet aanspeelbaar waren, en dat verliep evenmin vlot. Bij Club Brugge staat Donk nu voor de verdediging en die is sterk op defensief vlak, maar hij kan ook voetballen. Een verticale bal naar een buitenspeler trappen zoals hij dat kan, dat zie ik Biglia niet doen. Maar eigenlijk is Vadis de beste op die plaats.”

Club Brugge

Is het niet juist een van de problemen van Club Brugge dat Vadis Odjidja onvoldoende scherp was en zelden zijn beste niveau haalde?

“Ik begrijp niet dat iemand in een grote club vier kilo te veel kan wegen. Het is zijn fout in de eerste plaats, maar toch ook de verantwoordelijkheid van de club?”

Zeker voor de positie van verdedigende middenvelder is hij niet scherp genoeg. Intrinsiek kan hij misschien een goeie 6 zijn, maar hij is het niet.

“Weet je waarom hij geen goeie 6 is? Omdat hij denkt dat hij een 10 is. Vadis is iemand met aanvallende én verdedigende kwaliteiten die achter de bal moet spelen. Aan de trainer om hem daarvan bewust te maken en te zorgen dat hij fysiek en mentaal scherp is. Dan is hij de beste. Begin dit seizoen was Club Brugge mijn favoriet voor de titel. Het is raar om te zeggen, maar ik vind dat zij in hun basiselftal momenteel meer talent hebben dan Anderlecht, meer individuele kwaliteit. Niet alleen op het middenveld, ook voorin. Refaelov vind ik een geweldige speler. Lestienne is in volle progressie en zette een grote stap vooruit. Niet omdat hij veel scoort, het verschil is: de manier waarop hij de bal vraagt, zich aanspeelbaar maakt en voor doel komt. Er is niet alleen maar zijn snelheid. En Bacca is een heel sterke spits. Die zal ook in play-off 1 blijven scoren, want hij zit vol vertrouwen. Al gezien hoe die loopt, hoe die aanzet voor vijftien à twintig meter? Hij moet niet forceren, hij vliegt precies. Indrukwekkend! Dat zijn drie topspelers. Anderlecht heeft Mbokani. Jovanoviczie ik nog altijd liever op het veld dan op de bank en Bruno is een goeie speler, zij het niet zo talentrijk als Praet. Maar als Mbokani vertrekt, moeten er twee spitsen bij komen, vind ik.”

Vergeet je Tom De Sutter niet?

De Sutter is een goeie aanvaller voor de Belgische competitie, maar meer niet. Hij scoort veel, is sterk met het hoofd, maar ik blijf erbij dat hij meer een type voor Club Brugge is. Bij Anderlecht, de grootste club van het land, moet een diepe spits meer zijn dan een targetman. Snel draaien, kappen en aanzetten, daar is hij een beetje te stijf voor. Hij depanneert nu uitstekend, maar een seizoen beginnen met De Sutter als titularis, dat kan een club als Anderlecht niet maken, vind ik. Ik weet dat er mensen zijn die zich hieraan zullen storen, maar ik bedoel: een analist moet verder kijken dan alleen maar nagaan of een spits er twee kan maken tegen Lierse. En dan zeg ik: bij Anderlecht zijn er drie spelers die het verschil maken: Proto, Kouyaté en Mbokani.”

Toch stond Anderlecht na de reguliere competitie dertien punten voor op Club Brugge. Hoe verklaar je dat?

“De eerste ronde van Club was een catastrofe, met heel veel puntenverlies en een trainerswissel. Zulte Waregem speelde wél een regelmatig seizoen en zie waar ze staan: vlak na Anderlecht. Het probleem bij Brugge is de defensie. Een ploeg die offensief zo sterk is en zo veel doelpunten pakt, dat werkt soms ook ontmoedigend voor de aanvallende spelers. Het bestuur vergiste zich te vaak in de transfers. Almebäck, Høgli,… Figueras was wel traag, maar deed het in het begin niet slecht. Het is helemaal fout gegaan toen Leekens hem als linksback is beginnen op te stellen. Ook Jørgensen is in Brugge kapotgegaan. Hij is nochtans een hele sterke speler, maar het leek alsof hij niet meer kon voetballen. Dan komt Garrido aan, die ziet dat, kent hem niet en in plaats van hem opnieuw te lanceren schuift hij hem aan de kant. Het verbaasde mij ook dat hij drie maanden later Vadis op rechts zette. Na twee weken trainen, dvd’s bekijken en overleg met de assistent-trainer en de directie ken je toch van iedereen de kwaliteiten en de beste plaats? Dan vraag ik mij af: is er in die club wel voldoende samenwerking? Dat Meunier nu als rechtsback moet spelen, is helemaal naar het beleid van de club. Ze halen Tchité en laten hem alleen in de spits spelen, terwijl hij vorig seizoen bij Standard pas is beginnen te renderen nadat ze met Cyriac erbij met twee spitsen zijn gaan spelen. En Garrido deed het nog anders: die zette hem op de flank! Dat is de manier om hem helemaal dood te doen. Zo verlies je miljoenen euro’s. Waarom werd in de winterstop eigenlijk Gudjohnsen gehaald? Een speler die meer aan het einde van zijn carrière is dan aan het begin haal je om mee te doen, maar hij speelt amper. Dus: wat doet hij daar dan? Mijn indruk is dat er bij Club Brugge veel geld is maar dat ze niet altijd goed weten wat ermee te doen. Ik ben een beetje ontgoocheld in mijn vriend Vincent Mannaert, met wie ik nog bij de jeugd van Anderlecht speelde, want hij was nochtans iemand met verstand van voetbal.”

Waarom was hij iemand met verstand van voetbal?

“Hij was een goeie speler, een nummer 10, een technische speler met vista en een goeie linker. Hij zat weliswaar op de bank, maar dat kwam omdat hij te licht was. En hij was ook timide, maar dat is nu wel een beetje veranderd.” (lacht)

Waarom wordt Club Brugge niet alsnog kampioen?

“Om zeven punten in te halen moet echt alles gesmeerd lopen en daarvoor is volgens mij hun defensie niet sterk genoeg. Ze moeten twee à drie verdedigers halen en ik verwacht niet dat ze zich zullen blijven vergissen. Volgens mij zullen ze leren van hun dure fouten en ten laatste binnen twee jaar kampioen worden.”

Zulte Waregem

Ook Zulte Waregem wordt geen kampioen?

“Neen, maar ik zie ze ook niet helemaal wegzakken, omdat ze echt een spelconcept hebben. Anderlecht bijvoorbeeld heeft dat niet.”

Is Francky Dury de trainer met de grootste impact op zijn ploeg?

“Ja. Rednic drukte bij Standard ook meteen zijn stempel door voorin twee spitsen te zetten die in de rug van de verdedigers lopen. Daardoor durfden tegenstanders minder hoog te verdedigen en kon Standard hoger voetballen. Wat er bij Zulte Waregem ook opvalt, is het plezier waarmee er gespeeld wordt. Hun kracht is het systeem met mensen die vanuit de tweede lijn komen. Berrier is slim, hij verplaatst zich goed, rechtsback De fauw is een onderschatte speler met een niet onbelangrijke rol in de opbouw en met Malanda beschikken ze over een sterke schokbreker voor de verdediging. Maar de belangrijkste pion in het spelsysteem is Leye, die goed is voor doel en daar ook een beetje als pivot kan spelen.”

Thorgan Hazard?

“Hij is Eden niet, wat logisch is, maar hij is doelgericht in zijn acties, hij brengt snelheid, is creatief en hij is geen individualist.”

Hij is collectiever ingesteld dan Eden.

“Thorgan is minder star dan zijn broer, dus mag hij iets meer verdedigen. (lacht) Mij stoort het niet dat Eden niet veel meeverdedigt, wanneer hij zoals bij Chelsea ballen in de kruising schiet en anderen laat scoren. Maar in België is het een probleem. Ik erger mij aan het discours: iedereen is gelijk, iedereen moet werken. Neen, niet iedereen is gelijk. In België praten we altijd eerst over discipline, respect, collectiviteit, regels, organisatie en de groep, wat allemaal belangrijk is, maar pas helemaal op het einde komt bij ons talent. Ik vind dat we meer moeten spelen naar de kwaliteiten van Eden, onze beste speler, en oplossingen moeten zoeken om hem ook bij de nationale ploeg te laten renderen. Bij Chelsea geeft Mata hem meteen de bal, maar bij België komt hij op links soms twintig minuten niet aan de bal. Ik vind dat niet normaal.”

Genk

Genk moet op de eerste speeldag naar Anderlecht. Wint het daar, dan komt het op drie punten!

“Alles is nog mogelijk, maar Anderlecht wordt kampioen. Ik hou wel van die ploeg en van Mario Been. Hij komt goed over, speelt offensief, maar het team vond zijn evenwicht nog niet. Er zijn te veel ups en downs. Op het middenveld is Hyland een hele goeie, maar in een slechte dag kan hij ook echt slecht zijn; en Gorius is niet iemand die veel verdedigt. De verdediging veranderde ook al vaak. En ik weet dat Simaeys populair is in Limburg, maar… om verder progressie te kunnen maken is er op zijn positie toch iemand anders nodig, vind ik.”

Hij is intelligent en communicatief, geeft leiding en organiseert de verdediging. Is dat niet belangrijk?

“Mij is al gezegd dat hij speelt omdat hij Nederlands spreekt en Mario Been met hem kan praten. (lacht) Hij is geen slechte speler, zeker niet, maar Simaeys de patron van de verdediging? Dat gaat niet, vind ik. Hij is te traag, voor een stopper vind ik hem ook niet sterk genoeg in de duels en naast een type als Koulibaly is er nood aan iemand die uitstekend is in het uitverdedigen – zeker in een voetballende ploeg als Genk.”

Lokeren

Wat vind je van Lokeren?

“Ik zal een quote van Georges Leekens gebruiken om hen te typeren: ‘Het is belangrijk altijd twee goeie stoppers en een goeie spits te hebben.’ Harbaoui maakt het verschil: hij weegt op een verdediging, kan als pivot spelen, is goed met het hoofd, aanwezig in het strafschopgebied en hij is ook een killer. Met Leko is er iemand die hem kan bereiken, en Persoons en Overmeire zijn mannen die veel werk leveren in de schaduw. Het is een goed georganiseerde ploeg die zonder druk speelt. De voorzitter is gekalmeerd en Peter Maes slaagt erin iedereen altijd scherp te houden. Maar soms overdrijft hij. Om een grote club te kunnen trainen, zal hij dat een beetje moeten veranderen. Soms is het alsof hij aan de zijlijn PlayStation staat te spelen. Dat kan je bij Anderlecht en Club Brugge niet doen. Dat kan je met Persoons doen, maar niet met Mbokani, Jovanovic en Biglia.”

Standard

Waarom speelde Standard dit seizoen nog geen rol van betekenis?

“Omdat het daar in het begin al meteen grote crisis was. Kanu is voor mij de beste centrale verdediger van de competitie, Van Damme de beste linksachter en Ezekiel en Batshuayi twee jonge topspitsen, maar er is meer nodig dan dat. Er is geen rechtsback, er is geen targetspits in de kern, op de flank missen ze iets en er ontbreekt ook een createur. Roland Duchâtelet moet begrijpen dat hij nu bij een topclub zit en spelers van dat niveau moet halen. Voorzitters die niets van voetbal kennen, storen mij niet, maar ze moeten zich omringen met mensen die er wel verstand van hebben én naar hen luisteren. Maar ik heb niet de indruk dat Jean-Francois de Sart gehoor bij hem krijgt. (lacht) Rednic speelde in januari een gevaarlijk spel door grote druk te zetten. Als een ploeg met problemen tijdens de wintertransferperiode transfers doet, is het om te corrigeren en te versterken, dus om daar meteen rendement van te krijgen. Maar blijkbaar is niemand van de nieuwe spelers al klaar. Play-off 1 zal voor Standard afhangen van het feit of Ezekiel helemaal fit raakt of niet. Zonder hem verandert het hele systeem en is Standard een andere ploeg.”

Dus: Anderlecht wordt kampioen. Wie wordt tweede, derde, vierde en vijfde?

“Club Brugge wordt tweede, Zulte Waregem of Genk derde. Zet maar Zulte Waregem, zonder te veel blessures en transfergeruchten. Vijfde wordt Lokeren en zesde Standard.”

Wie wordt de speler van play-off 1?

Suárez! Ik denk dat de fysiektrainer hem klaar kan krijgen om in enkele wedstrijden een beslissende rol te spelen.”

Met dank aan Steigenberger Grandhotel, Louizalaan, Brussel.

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE – BEELDEN: KOEN BAUTERS

“Het middenveld van Club Brugge is veel sterker dan dat van Anderlecht.”

“Soms is het alsof Peter Maes aan de zijlijn PlayStation staat te spelen. Dat kan je bij Anderlecht en Club Brugge niet doen.”

“Waarom heeft Club Brugge eigenlijk Gudjohnsen gehaald?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier