Dorge Kouemaha viel tegen Anderlecht na 78 minuten in voor Joseph Akpala. Hij kreeg nog een kans en bereidde er zelf ook nog een voor, maar het was Ronald Vargas die er 4-1 van maakte. Club Brugge was toen heer en meester tegen een Anderlecht dat de laatste twintig minuten met nog slechts tien man op het veld stond: toen Víctor Bernárdez geblesseerd uitviel, waren er al drie wissels doorgevoerd. De thuisploeg liet na om een vijfde en een zesde keer te scoren en incasseerde zelf nog een doelpunt.

Club begon met Wesley Sonck en Akpala in de spits en zij waren beslissend: bij de 1-0 van Antolin Alcaraz verlengde Sonck een vrije trap van Michael Klukowski met het hoofd; aan de 3-1 van Sonck ging een flits en een perfecte voorzet van Akpala vooraf. De 2-1 was een owngoal van Jelle Vandamme na een dribbel en een gemeten center van Ivan Perisic vanaf de linkerkant en een kopbal van Karel Geraerts.

In de eerste helft zette Club Brugge met Nabil Dirar (linksmidden in een ruit) en Perisic (bovenste punt van de ruit) met succes veel druk op rechtsback Guillaume Gillet. In de tweede helft en bij een 3-1-voorsprong bleef Perisic vooral controlerend centraal op het middenveld voetballen. Adrie Koster is offensief ingesteld, maar niet gek.

Na een derde van de reguliere competitie telt Club Brugge 21 punten op 30. Dat zijn er 2 minder dan vorig seizoen na 10 wedstrijden. Puntenverlies leed het tot nu toe uit bij KV Mechelen (nederlaag) en Moeskroen (gelijkspel) en thuis tegen KV Kortrijk en Racing Genk (gelijke spelen), een jaar geleden was dat uit bij AA Gent (nederlaag) en KV Mechelen en thuis tegen Dender (gelijke spelen). Opmerkelijk: uit dezelfde 10 duels die Club tot nu toe afwerkte, haalde het in de Jupiler Pro League 2008/09 (verspreid over de hele kalender) slechts 12 punten.

De doelpuntenverhouding bedraagt 23-13 tegenover 20-8 een jaar geleden en 17-17 voor dezelfde matchen (verspreid over de hele kalender).

Club Brugge leidt momenteel met 1 punt voorsprong op Anderlecht en Standard. Hoe ver het in de Jupiler Pro League 2009/10 kan geraken, zal vooral afhangen van mentale kwaliteiten: (winners)mentaliteit, concentratie, organisatie bij balverlies, ploegdiscipline. Aan voetballend vermogen en spelers met een individuele actie geen gebrek. De artiesten droegen zondag een blauw-zwart shirt. Als ze hun voeten op de grond houden, is de bende van Koster titelkandidaat.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.