Club Brugge NXT

Noah Aelterman © Sportpix.be

STERKTES & ZWAKTES

Zwakte is ongetwijfeld de laattijdigheid waarmee een en ander werd ingevoerd. Als Club Brugge dit een paar maanden eerder had kunnen voorbereiden, was de kern van de beloftenploeg ongetwijfeld al beter uitgediept. Dan zouden een aantal jongens die deze zomer naar het buitenland verkasten, zoals Mathias De Wolf (NEC), hun weg misschien anders hebben uitgestippeld. Het wordt in augustus dus snel schakelen. Zijn er dispensatiespelers? Wat met jongens van de A-kern? Wat met spelers die amper zestien zijn? Die kunnen in sommige gevallen wel hun plan trekken tegen leeftijdsgenoten, maar niet tegen doorwinterde late twintigers. En wat met de jongens die de ene keer in de A-kern op de bank zitten en misschien een dag later met de B-ploeg moeten spelen? Wat als die twee matchen samenvallen? Het wordt puzzelen.

Club Brugge NXT

De sterkte is dat Club er de omkadering voor heeft: Club NXT traint ook in Knokke-Heist, in de beste omstandigheden. Daarom kon Club snel beslissen en van zijn tweede elftal een goed laboratorium maken. Alle ploegen hebben er baat bij, die in 1A en die in 1B. Nu kunnen andere ploegen zien wat die talenten écht waard zijn, in een competitieve context.

TRAINER

Na het vertrek van Sven Vermant, die het in januari 2018 wilde proberen als hoofdcoach bij Waasland-Beveren, schoof Club Rik De Mil door van de U19 naar de beloften. Met succes. Omringd door ervaren profvoetballers – Carl Hoefkens, Tim Smolders, Maarten Martens – deed hij het goed in de nationale competitie en de Youth League. Talentontwikkeling koppelen aan doorstroming én resultaat, Club NXT zette onder zijn leiding grote stappen. Straks kan ook het brede publiek kennismaken met zijn rustige analyses en heldere formuleringen.

Club Brugge NXT

AMBITIE

Het kan dat andere clubs via de rechtbank nog proberen het ticket van Club NXT te kapen, maar als dat niet lukt, is de amibitie van de jeugd van blauw-zwart vooral te herleiden tot een interessant experiment: tot wat zijn we in staat in een échte competitieve context?

Vedette noah aelterman

Het is voor dit soort spelers dat het een zegen is om met de beloftenploeg in 1B te spelen, iets wat in Nederland, Spanje of Portugal al veel langer het geval is. Noah Aelterman scoorde vorig seizoen vier keer in de Youth League en trainde de voorbije maand mee met de A-kern. Aelterman, 19 en aanvallende middenvelder/spits, kwam in de zomer van 2019 over van KAA Gent. Die lieten hem gaan omdat hij er geregeld geblesseerd was. Club trainde hem bij en Aelterman maakte veel progressie.

In

Out

Darko Van Rie & Yannis Van Rumst (KMSK Deinze), Mathias De Wolf (NEC, Ned), Milan Cambier (KSV Oudenaarde), Gust Collette & Maxime Tahara (OH Leuven), Wout De Buyser & Robbe Gheerardyns (SV Zulte Waregem), Lars Dendoncker (Brighton & Hove Albion, Eng), Justin Munezero (NAC, Ned).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier