Acht van zijn zestien doelpunten maakte Club Brugge in het laatste kwartier van de wedstrijd (op Brussels scoorde het zeventien minuten voor het einde) en slechts één van zijn acht tegendoelpunten incasseerde het in het laatste halfuur. Het zegt iets over de fysiek sterke conditie van Club, dat tegen Leverkusen aantoonde daarmee ook met Europese clubs te kunnen wedijveren.

Dat blijkt ook uit de dagelijkse opvolging van tests sinds het begin van het seizoen, zegt assistent-trainer Jan Van Winckel. “De gemiddelde hartslag in rust is – hoewel dat nochtans moeilijk te verbeteren valt – gemiddeld met tien slagen gedaald en uit conditietests waarbij spelers drie minuten aan tien kilometer per uur lopen blijkt de hartslag gemiddeld dertig à veertig slagen lager te liggen. Dat wil zeggen dat het geen fysieke belasting meer is en dat maakt dat je op het eind van de wedstrijd een overschot hebt omdat je lang genoeg kan werken in de aerobe zone.”

In de tweede ronde, zegt Van Winckel, zal Club Brugge fysiek nog sterker zijn, ook omdat er conditioneel individuele begeleiding is. ” Sven Vermant bijvoorbeeld gaat de trainingsprikkel krijgen op zíjn wedstrijdsituatie gekoppeld aan een goeie dagelijkse monitoring. Dat laatste is belangrijk om bijvoorbeeld mogelijke overbelasting aan te wijzen en eventueel een speler uit training te halen. Het is daarom niet ongewoon dat we met 24 of 25 spelers de training starten en eindigen met twee of drie. ’s Morgens zijn we toch wel vrij lang bezig om te zien dat elke speler die dag de trainingsload krijgt die nodig is.”

Meer over de fysiologische aspecten van voetbalconditie, mét praktische richtlijnen voor zowel de professionele als de amateurcoach is trouwens te vinden in Voetbalconditie, het pas verschenen boek van Jan Van Winckel. Het wil een handige leidraad zijn om op een wetenschappelijk verantwoorde manier het voetbalseizoen in te delen en geeft antwoord op vragen als : waarom krijgt een voetbalspeler krampen tijdens een wedstrijd ? Mag een speler stretchen ? Hoe werk je met een hartslagmeter en wat is lactaat ? Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met interviews met onder anderen Emilio Ferrera, Frank Vercauteren, Stéphane Demol, Sef Vergoossen en Aad de Mos.

Voetbalconditie is uitgegeven bij Acco (ISBN 90 334 117), telt 328 bladzijden en kost 32 euro. Bestellen kan ook via www.voetbalconditie.be.

RDG

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier