Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week blikt Marc Delire terug op de start van de competitie.

Anderlecht domineerde vorige week de voorpagina’s van de sportkranten, met eerst de kwalificatie voor de Champions League en daarna de affaire-Aruna. Beginnen we eerst met het sportieve luik. Werd Benfica verdiend uitgeschakeld ?

Marc Delire : “Ik vond dat Benfica sterker was, zeker technisch. Bij de rust had ik niet het gevoel dat Anderlecht zich zou plaatsen, maar de Brusselaars hebben me daarna verbaasd. Ze hadden wat geluk, maar dwongen dat af door op zijn Belgisch te voetballen. Een beetje naar het beeld van ons kampioenschap. Er zit hoe langer hoe minder verrassing en fantasie in ons spel, maar dat werd vervangen door meer efficiëntie. Een beetje op zijn Duits. Benfica was ongetwijfeld gehandicapt door het feit dat hun competitie nog niet was begonnen.”

Geef je Anderlecht in een poule met Valencia, Inter en Werder Bremen kansen op een tweede ronde ?

“Vorig jaar zat ik er in mijn voorspellingen vrijwel altijd op, dit seizoen tot dusver vrijwel altijd naast. Ik zeg dus nu dat het te moeilijk wordt, in de hoop dat ik me vergis.”

Wie heeft gelijk in de zaak-Aruna ?

“De clubdirectie. Het is triest voor Aruna, maar ik denk dat iemand hem liggen heeft. In theorie is de zaak heel duidelijk. Er is afgesproken dat Aruna mocht vertrekken als er een goeie som op tafel kwam. Twaalf miljoen euro heb ik begrepen. Dat bod is er niet, dus blijft Aruna. Als Drogba 35 miljoen euro kost, kan Aruna toch niet verwachten dat men hem laat gaan bij een bod van vijf of zelfs zeven miljoen euro ? Ik begrijp de directie. En als je het dan bekijkt vanuit het standpunt van de speler, die geld derft. Wat zijn ocharme zes maanden voor een voetballer van 23 jaar ? Niks. Hij zegt nu dat hij ‘maar’ zes Europese wedstrijden kan spelen. Is West Brom-Everton dan zo’n topaffiche ? Ik begrijp de jongen niet. Anderzijds ken ik ook een beetje Afrika, omdat ik er heb gewoond. Volgens mij is Aruna beïnvloed door zijn Ivoriaanse entourage. Niet zozeer zijn manager, maar anderen. Spelers van de nationale ploeg onder meer. Ik durf wedden dat zij onderling over lonen praten. En dat speelt, daar ben ik zeker van.”

Opvallend was toch hoe lief en vergoelijkend Anderlecht was voor het gedrag van de spits. Omdat ze hem niet kunnen missen ?

“Dat is duidelijk. Alleen Aruna kan dit flikken, hij is de sterkste, dat zag je weer tegen Benfica. Ik ben er ook zeker van dat hij geen sanctie zal krijgen. Of misschien zullen ze op Anderlecht zeggen dat hij er eentje kreeg, zonder die effectief te geven. Dat betekent niet dat spelers nu de macht hebben. Ik zou jongens die hetzelfde willen proberen aanraden om toch twee keer na te denken. Niet van iedereen zou men zoiets pikken. Correctie : in België kan alleen Aruna zich dat bij Anderlecht veroorloven.”

Kan Anderlecht Aruna lang missen ?

“Het is direct minder, dat is duidelijk. Als het zaterdag 0-3 is aan de rust, kan men er niks zeggen. Zonder Aruna heeft Anderlecht amper verbeelding. Ook niet met Mbo erbij. Mbo’s acties zullen een hoger slaagpercentage hebben, maar wat hij doet, zal zelden uitzonderlijk mooi zijn.”

Club Brugge plaatste zich niet voor de Champions League, maar is wel leider in de competitie.

“Ik denk dat Donetsk sterker was, de uitschakeling mag er geen punt van discussie zijn. Club is geen ploeg die verleidt, maar het blijft wel een efficiënte ploeg. Ik hou van technisch voetbal, ik juich het toe als Ceh op het veld staat, en Stoica. Ik betreur het vertrek van Mendoza. Brugge kan volgens mij swingend voetbal brengen, maar ligt dat in de cultuur van de club ? Ik vind het soms paradoxaal, Brugge heeft een krachtige stijl, maar anderzijds adoreren ze er Stoica en halen ze spelers als Balaban of Blondel, van wie fysiek niet het hoofdkenmerk is. Voor mij heeft Brugge de beste bank en wordt het kampioen. Niemand gaat vertrekken en ze hebben veel kwaliteit. Anderlecht zal vroeg of laat Aruna kwijtspelen en liet Seol al vertrekken. Dat viel vorige week wat tussen de plooien, maar de Koreaan heeft veel meer talent dan de gemiddelde voetballer in België.”

Standard miste zijn competitiestart en leek plots volop weer te shoppen, met Dragutinovic, Bisconti en Moreira betrokken bij transfergeruchten.

“Onrustwekkend, maar helaas niet verrassend. Er is bij Standard een dilemma. De directie stopt er veel geld in en wil veel recupereren. Vandaar dat gaan en komen van spelers. Anderzijds willen ze ook aan een ploeg bouwen. Dat staat haaks op elkaar. Standard is voor mij een hond die achter zijn staart aanholt. Voor de supporters is dit een drama. Ik ken spelers van de club die openlijk tegen mij zeggen dat ze geen zin meer hebben om voor Standard te voetballen. Dat verklaart volgens mij waarom ze verliezen van Charleroi en Brussels.”

Juich jij de terugkeer van Philippe Léonard toe ?

“Als die zich kan motiveren, ja. Met Philippe Albert en Vincent Kompany is PhilippeLéonard één van de technisch meest verfijnde verdedigers die België heeft. Net daardoor af en toe ook wat dilettant, omdat het allemaal wat makkelijk gaat. Heeft hij nog zin in het voetbal ? Voor het geld moet hij het niet doen. Hij kan wat extra’s brengen, maar wil hij dat nog ? Van de Brazilianen die ze aantrokken, ben ik alvast minder onder de indruk.”

Verrassende co-leider is La Louvière.

“Ik ben niet zo verrast. Dit seizoen zag ik ze al drie keer spelen en drie keer was het goed. Spelers zoals Toyes, Zambernardi of Espartero zijn nu nog onbekende Fransen, maar ze kunnen heel goed voetballen en de hele ploeg meetrekken. Voeg daar jongens als Van Handenhoven of Vervalle aan toe, of Klukowski, Ishiaku en Odemwingie, en je hebt veel volk op het veld dat technisch uit de voeten kan. Ik zie La Louvière zelfs als zevende of achtste eindigen, in elk geval in de linkerkolom. Zelfs als Odemwingie vertrekt. Alleen met de belangstelling voor Klukowski voorzie ik problemen. De trainer wil hem absoluut houden. Op dat vlak komt het misschien tot een eerste meningsverschil tussen Cartier en Gaone.”

Welke indruk maakt de Franse trainer op je ?

“Het is een man die weet wat hij wil. Hij doet me wat denken aan Mathijssen. Een duidelijke visie en iemand die ook de eigen fouten toegeeft. Hij kent de waarde van zijn ploeg en wil daar het uiterste uit halen. Hij heeft een voorbereiding lang achter de veren van Ishiaku gezeten en je ziet nu het resultaat, ik herken die niet meer.”

De Rode Duivels spelen zaterdag tegen Litouwen.

“Voor mij is dit een ideale wedstrijd voor Aimé Anthuenis. Die werd al zwaar bekritiseerd, maar dit lijkt me een goeie tegenstander om tegen te beginnen met een groep die nu min of meer gevormd is. We hebben hem verweten dat hij in twee jaar ‘500’ spelers heeft opgeroepen, maar wat ik nu zie, staat me wel aan. Je kan zeggen dat een middenveld met Vermant, Clement, Bisconti en Goor een op het eerste gezicht vreemd middenveld is, maar het zijn allemaal jongens van rond de dertig die weten wat ze willen en kunnen. En voorin zou ik Sonck niet willen missen. Net zoals ik Buffel niet wil missen. Ik zag ze in Oslo en Eindhoven en het beviel me.”

door Peter T’Kint

‘Wat Aruna doet, kan alleen hij flikken. Hij zal er niet eens een boete voor krijgen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier