Stormachtige vormen nam de media-aandacht voor Cercle Brugge vorige week aan, in aanloop naar de stadsderby tegen Club. “Alsof heel België met die match bezig was”, zegt rechtsachter Frederik Boi. “Als je dat eens meemaakt, kweek je enorm respect voor iemand als Tom Boonen, voor wie dat dagelijkse kost is. In het begin is het wennen, maar je leert ermee omgaan. Onze ambitie moet zijn : zo hoog mogelijk eindigen. Als dat erbij hoort, mag het van mij elke week.”

Voorzitter Frans Schotte blikt tevreden terug op “een zeer geslaagde derby. Al ben ik ook gelukkig dat de rust nu wat weerkeert. Maar goed, we hebben genoten.”

“Deze editie was ook uniek omdat we uit alles het maximum haalden, het resultaat buiten beschouwing gelaten. We leerden veel, bijvoorbeeld hoe 27.000 man ontvangen. Cercle moest meer dan honderd stewards leveren. Als je er zelf maar vijftig of zestig hebt, moet je aankloppen bij naburige clubs. Club zorgde voor tien à vijftien mensen, voor hun eigen vakken. Minder dan gewoonlijk. Ik vroeg de reden nog niet. Als goede buren kan dat evengoed anders.”

Bij de leiders van Club en Cercle borrelt de onderlinge rivaliteit nog altijd fel op, valt uit de uitleg van Schotte af te leiden. “Verstandige mensen zijn voor hun eigen ploeg, minder verstandige zijn tegen de ander. Er moeten nog wat hoekjes en kantjes afgerond worden. We kregen een voorbeeld van al die fans die voor en na de match gezellig samen stonden te praten en zingen. Zo kan het ook.

“Op bestuurlijk vlak is de hartelijkheid het grootst na de match, als Club gewonnen heeft. Wij kunnen er goed mee om als alles goed was behalve het resultaat. De buren ondervinden daar meer last mee. De mensen van Anderlecht zeiden na het gelijkspel hier : ‘Schitterend wat jullie dit seizoen brengen, de draw is verdiend, als er een verliezer moest geweest zijn, waren wij dat.’ Club waardeert ook wat we doen, maar ik kan me moeilijk voorstellen dat zij in zo’n situatie een even nuchtere en realistische reactie in huis zouden hebben.

“En als er onderling een probleem is, komt dat bijvoorbeeld omdat zaken die bedoeld zijn als grapjes verkeerd geïnterpreteerd worden.” Schotte verwijst naar woordvoerder Pol Van Den Driessche, die mensen bij blauw-zwart al wel eens in de gordijnen joeg met bepaalde uitspraken.

“De Clubmensen feliciteerden na de derby de stadionomroeper, omdat ze vonden dat hij zijn job subliem had ingevuld. Hij sprak in een sfeer van gezonde rivaliteit, zonder de gemoederen op te hitsen. Ik heb het niet verklapt toen, maar het was uitgerekend Pol die had geholpen om die teksten te maken.”

KRISTOF DE RYCK