Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Club Brugge heeft er een woelige maar uiteindelijk duidelijkheid brengende week op zitten. Trainer Jacky Mathijssen gaat door tot het einde van het seizoen, maar daarna is het voorbij. De Limburger, nog onder contract tot medio 2010, kreeg het nieuws woensdag te horen. Verrast was Mathijssen allerminst, de Limburger voelde al lang dat zijn hoofd op het kapblok lag. Te veel interne weerstand, te weinig steun van de mensen rondom zich, op het laatste bleef een eenzame man achter. De steun van de supporters vrijdag in Kortrijk was slechts een schrale troost, geen maand geleden riepen die nog in koor om zijn ontslag. Gekwetst door de onhandige manier waarop Club Brugge het hele dossier al sinds eind december aanpakt, speelde de trainer in Kortrijk nog een beetje verstoppertje, maar dat hij tot het einde van het seizoen zou doorgaan en niet per direct zelf de handdoek gooide, meldde hij eerder in de kleedkamer al zijn spelers.

Woensdag kreeg Mathijssen te horen dat het over was, al op donderdag lekte uit dat Club met een kandidaat-opvolger had gepraat. Niet met Hein Vanhaezebrouck, zoals een deel van de spelersgroep al een paar weken vermoedde. Diens zaakwaarnemer Gunter Jacob: “Ik heb met Club niet gepraat en Hein evenmin, anders had hij me dat wel verteld.”

Met Adrie Koster praatte Luc Devroe, vorig weekend al op scouting in Zuid-Amerika, wél. Zondag gaf Devroe daar geen commentaar meer op, en dat deed ook Koster niet. De Nederlander uit Zierikzee is 54 en was als speler rechtsbuiten. Hij begon zijn trainerscarrière als assistent en was dan 17 jaar hoofdcoach van onder meer RKC, waar hij werkte met Patrick van Diemen, en Excelsior Rotterdam, waar Thomas Buffel speelde. De internationals van Club kunnen ook bij ThomasVermaelen peilen, want Koster werkte ook voor Ajax. Aangetrokken in 2007 voor de jeugd, schoof hij drie maanden later na het vertrek van Henk ten Cate naar Chelsea, naar het A-elftal. Na de komst van Marco van Basten keerde hij opnieuw naar de jeugd terug.

Koster, die zelf voor PSV voetbalde, noemt zich in Voetbal International een fan van Ajax. Voorstander van pressievoetbal, doordekken bij balverlies, inschuiven van achteruit, creëren van de vrije man. Hij bereidt alles minutieus voor en houdt van trainingen waarin alles wordt aangereikt, zeker als de groep moeite heeft om zelf oplossingen te vinden. Laat dat nu allemaal heikele punten zijn in dit Club Brugge, waar Mathijssen sterk bleek in het mentale, maar voetballend onvoldoende oplossingen vond om aan de top te blijven.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier