Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

De laatste jaren put Club Brugge steeds meer uit eigen beloften. Jeugdcoördinator Hans Galjé over tien jonge A-kernspelers die hij al zeer lang kent.

Hans Cornelis (19)

Hans Galjé : “Van Knesselaere gekomen destijds, woonachtig in Aalter. In alle jeugdreeksen bij de betere, zoniet de beste was hij een jongen waarvan iedereen binnen de club verwachtte dat hij de A-kern zou halen. Hans was vooral een zeer sterke, geblokte jongen, maar koppelde zijn fysieke kracht aan ruim voldoende voetballend vermogen en was ook qua snelheid en wendbaarheid behoorlijk goed. Tactisch hebben we hem bijgeschaafd. Niet direct een leiderstype, meer leider omdat hij in zijn spel heel dominant was. Een gemakkelijke jongen, nooit problemen mee gehad. Zeer positieve ingesteldheid. Iemand die volledig voor het voetbal leefde, er werkelijk alles voor deed, altijd bereid was om te trainen en te luisteren.

“Hans heeft ook wel eens voor de verdediging en op de rechterkant gespeeld, maar toch vooral centraal achterin, positie waarvoor hij nu volgens Sollied een beetje lengte te kort komt. Rechtsback kan hij absoluut ook spelen, want hij is polyvalent in het verdedigende compartiment en heeft een goeie voorzet. Bewees al dat hij het niveau van de eerste ploeg aankan, maar kende het nadeel dat hij wat blessuurtjes gehad heeft.

“Vermeldenswaardig is zeker zijn onvoorstelbare inworp. Bij de miniemen gooide hij al tot op de penaltystip; nu op ons hoofdveld gooit hij makkelijk een bal aan de eerste paal, misschien zelfs verder. Nooit heb ik iemand zo ver weten ingooien. In feite zijn zijn inworpen corners ( lacht). Ik herinner mij van Hans ook dat hij altijd al zeer grote voeten had. Als miniem zat hij al tussen maat 42 en 43, wat met schoenen altijd problemen gaf.”

Olivier De Cock (26)

“In de jeugdreeksen nooit een opvallende speler geweest, speelde hij zelfs een jaartje bij de provinciale scholieren. Liet pas bij de Uefa’s zien dat hij een zeer bekwame speler was. Het jaar dat de Uefa’s kampioen van België waren, speelde hij een ijzersterk seizoen als centrale verdediger. Zijn kracht lag vooral in het voetbaltechnisch en -tactisch gedeelte. Ik zou hem nog eens willen zien als centrale verdediger, aan de zijde van iemand als Spilar die verdedigend heel sterk is. Het zou me niks verbazen als hij ook daar goed zou presteren.

“Zijn verdedigend positiespel is nog voor verbetering vatbaar, maar aanvallend kan Olivier veel impulsen brengen. Hij heeft een drang naar voor, laat geen gelegenheid voorbijgaan om zich in te schakelen. Als hij het spel voor zich heeft, kan hij absoluut goeie dingen doen. Is technisch goed, heeft een goeie trap, een goeie voorzet, een individuele actie, loopvermogen. Bij momenten zie ik bij hem wel een bepaalde onrust die hij vroeger niet had en waarvan ik niet weet waar die vandaan komt. Nu hij zijn plaats als rechtsback heeft teruggewonnen, is hij alleszins zeer gretig en goed aan het spelen.

“Als jonge gast was hij geen grote babbelaar, een rustige, stille jongen. In tegenstelling tot zijn vader, die een hele extraverte man is waarbij het hart op de tong lag. Ik herinner me dat het jaar dat Olivier belofte was en het min of meer zeker was dat hij naar de A-kern mocht gaan zijn vader zeer regelmatig eens op mijn bureau binnensprong of telefonisch contact nam. Toen het zo ver was, heeft hij mij en AlexQuerter eens voor een etentje uitgenodigd.”

Karel Geraerts (20)

Karel speelde bij Genk en was een boezemvriend van Johan Gerets. Toen Erik Gerets liet blijken dat een overgang bespreekbaar zou zijn, ben ik bij de eerstvolgende jeugdinterland die ouders eens gaan opzoeken en is zo het balletje aan het rollen gegaan.

“Qua postuur en fysieke kracht lijkt Karel op Hans. Verdedigende middenvelder, rechtsvoetig. Snelheid en wendbaarheid voor verbetering vatbaar. Zeer goed in de balrecuperatie. Balvast, goed in de opbouw, goeie pass, goeie trap op doel. Tactisch sterk. Een jongen die het zou kunnen maken, die in de Supercup bewees dat hij het niveau aankan, maar als je Timmy Simons voor je hebt staan is dat natuurlijk niet zo simpel. Had nog een stukje verder kunnen staan, was er vorig seizoen niet dat pechjaar geweest waarin hij zijn kuitbeen brak en net toen hij goed terug aan het komen was ook nog eens een zware enkelblessure opliep.

“Zoals Hans is Karel ook iemand die volledig voor het voetbal leeft. Heeft maar één droom en dat is het echt te maken in het voetbal. Deed er altijd al alles voor. Ik ben wel eens bij hem thuis in Maasmechelen geweest en daar stond dan zo’n zelfaangeschaft krachthonk waar hij in zijn vrije tijd in bezig was. Ging ook veel lopen. Een jongen die echt enorm veel geïnvesteerd heeft in zijn voetbalcarrière.”

Birger Maertens (22)

“Werd gehaald van Varsenare, maar er ging een lange discussie aan vooraf of we dat wel of beter niet zouden doen. Zijn broer had vroeger bij ons gespeeld en was naar het schijnt een moeilijk handelbare jongen. Er was een beetje schrik dat er ook met Birger problemen zouden kunnen ontstaan. Nadat we beslist hadden het toch te doen, zijn we met Birger en zijn ouders gaan praten. We zegden tegen Birger : dàt zijn de lijnen en we willen dat je daar tussen blijft lopen. Ik moet eerlijk zeggen dat het prima gelukt is, want we hebben hem zelden of nooit tot de orde moeten roepen.

“Het enige was : toen hij 18, 19 was, had hij opeens buiten ons weten voor Heirnis Gent getekend, een geschiedenis die zich later met MVV nog eens voordeed. Noem het jeugdzondes, maar dat zegt natuurlijk wel iets over zijn karakter. Impulsief, absoluut. Dat zie je ook wel een beetje in zijn spel. Speelt gezond agressief, vaak op het randje. Durft zijn mondje te roeren, trekt zich niet te veel aan van reputaties of hiërarchie in een groep.

“Birger is wel nooit jeugdinternational geweest, was ook niet iemand waarvan je zou zeggen dat hij er zou komen. Is zich pas laat goed gaan manifesteren, bij de beloften en vooral de reserven, waar hij als verdedigende middenvelder zeer autoritair, echt dominant is gaan spelen. Hij is sterk in duel, één tegen één, goed in de balrecuperatie en voor zijn constitutie vrij snel en wendbaar. En : hij beschikt over een schitterende pass waar we in het eerste elftal nog te weinig van hebben gezien. Zoals Ronald Koeman dat vroeger kon, kan hij vanuit stand ineens een perfect bal over veertig, vijftig meter trappen.”

Jimmy De Wulf (22)

Jimmy is van Blankenberge afkomstig. Net als Hans Cornelis meegegroeid van de miniemenploeg tot de Uefa’s, die kampioen van België werden. Verdedigende middenvelder, later centrale verdediger. Jeugdinternational geweest en een jongen waarvan wij altijd hebben gedacht dat hij de A-kern zou halen. Zijn grootste kracht heeft altijd gelegen op het verdedigende vlak,. Goed man tegen man, goed in de balrecuperatie, kopbalsterk. Opbouwend iets minder.

“Is een jaartje naar Noorwegen geweest, waar hij het blijkbaar goed tot zeer goed heeft gedaan, maar momenteel zit hij een beetje tussen wal en schip. Spijtig genoeg is er voor hem geen goeie oplossing gevonden bij Ingelmunster of bij RBC zoals voor Ebou Sillah. Ik denk dat hij op dit moment bij Club niet veel toekomst meer heeft. Jimmy zou voor heel veel eersteklassers een hele nuttige centrale verdediger zijn, maar bij ons is daar momenteel de concurrentie zo groot dat het moeilijk wordt voor hem. Het is jammer dat hij er nu een beetje buiten valt, omdat hij natuurlijk nog steeds een jonge jongen is die eigenlijk wekelijks zou moeten kunnen spelen om te groeien en te werken aan de punten die voor verbetering vatbaar zijn.”

Bratislav Ristic (22)

Batta is een jongen die ik een paar keer heb gezien bij de nationale ploeg van Joegoslavië voor -18. Hij speelde er als linksmidden in 4-4-2, een type dat we zochten voor onze beloftekern : snel, techniek, krachtig, groot loopvermogen. In tegenstelling tot Sollied heb ik er nooit een goeie flankverdediger in gezien, maar in de Supercup en tegen Donetsk bewees hij het ook als linksback te kunnen. En drie dagen later komt hij tegen KV Mechelen in als rechtsbuiten ( lacht). Linksback, rechtsbuiten… normaal is dat tegen alle logica in, maar hij kan het dus.

“Zijn laatste pass moet nog beter. Batta heeft ook altijd de drang gehad om iets moois – een prachtige actie of een nummertje – te laten zien. Simpel spelen, één of twee keer raken was moeilijk voor hem, maar het laatste jaar zie ik daar verbetering in. Als hij vroeger eens bij de reserven moest spelen, was dat kappen, draaien, pirouettes. Hij maakte vaak de verkeerde keuzes. Zo opgejaagd was hij en zo’n ongelooflijke drang om iets te laten zien had hij dat het ten koste van zijn spel ging.”

Kevin Roelants (20)

“Een jongen van Oostkamp die hier kwam vanaf de voetbalschool, vanaf 5 tot 8 jaar. Heeft als miniem en knaap serieus op de wip gezeten. Bij verschillende evaluaties was het echt kantje-boordje. Er waren serieuze twijfels, omdat Kevin een moeilijk handelbare jongen was. Een speelvogeltje. Als er iets gebeurde, in de kleedkamer of naast het veld, zat hij er altijd wel voor iets tussen. Ook wat hij op trainingen en wedstrijden liet zien, leek toen te weinig. Speelde centraal, in de spits of achter de spitsen, maar er kwam niet zo gek veel uit. Vanaf de scholieren en zeker bij de Uefa’s en de beloften is hij zich steeds beter gaan manifesteren. Opvallend was de polyvalentie die hij in de centrale as liet zien. Ik heb hem goeie wedstrijden zien spelen als centrale verdediger, verdedigende middenvelder, aanvallende middenvelder en als targetman, als aanvaller in combinatie met een snelle, iets opportunistischer spits. Spelers die je net zo goed centraal achterin als in de spits kunt zetten, zijn zeer zeldzaam.

“Kevin is een grote, sterke jongen, maar speelt niet op fysiek. Een zeer balvaste jongen die je in alle omstandigheden kunt aanspelen en zelden of nooit dom balverlies lijdt. Zeer gave techniek, zeer goed overzicht. Iemand die zich laat gelden en zich aan het tonen is. De trainers zijn zeer over hem te spreken.”

Tim Smolders (20)

“Haalden we destijds bij Geel, waar hij topscorer van de Uefa’s was. Werd ons getipt door Louis Vandervee, die in Limburg een beetje voor ons rondkijkt. Tim liet ondertussen zien dat hij kwaliteiten heeft om uit te groeien tot een volwaardige eersteklasser. Tot een zeer, zeer goeie zelfs, mits hij nog meer gebruik gaat leren maken van zijn toch groot en sterk lichaam. Er zou nog wat gezonde agressiviteit bij mogen. Hij mag zich niet te snel laten uitschakelen door iemand die kort en hard op hem verdedigt.

“Tim kan heel veel op een hele kleine ruimte, hij kan rond de backlijn echt twee, drie man pakken op twee vierkante meter. Heel stijlvolle speler waarvoor mensen naar het stadion komen. Tim moet je in de voet aanspelen, waarna je wel iets mag verwachten. Geen jongen om van zestien tot zestien te laten lopen, maar iemand die hoog moet spelen, omdat zijn kwaliteiten in de buurt van de backlijn van de tegenstrever liggen. Bruikbaar als offensieve middenvelder en als centrumspits, maar niet in 4-3-3, denk ik, omdat hij er centraal voorin dan alleen voor staat. Wel in 4-4-2, zoals bij de jeugd.”

Aminu Sani (22)

“Is ons een jaar of vier geleden aangeboden door een manager. Trainde een tijdje mee met de beloften en deed dat goed tot zeer goed. Brave en correcte jongen, linksvoetige speler, explosief, dribbellaartje, puur op gevoel, doelgericht, tactisch wat minder, maar er toch in geslaagd de A-kern te halen. Speelde daar ook als linksback, maar heeft daar de concurrentiestrijd verloren, denk ik, van vooral Ristic. Heeft tactisch wel wat problemen om het bij ons te maken.”

Stijn Stijnen (21)

“Stijn haalden we bij Hasselt en is ons getipt door Luc Beyens. Is relatief laat naar Brugge gekomen en miste daardoor wat basis vang- en valtechniek, maar had lengte, een goeie reactie, lef, bravoure. Heeft inmiddels toch wel getoond dat hij een jongen is met potentie die bij de A-kern in staat moet zijn om zich met Dany Verlinden in zijn buurt te blijven ontwikkelen. Was twee jaar derde keeper en is nu tweede keeper. Zal in de toekomst met beloftekeeper Peter Mollez en Glenn Verbauwhede, ook een zeer beloftevolle jongen, moeten gaan uitvechten wie 1, 2 en 3 wordt. Aan een voorspelling durf ik me niet wagen, maar zeker is dat Club Brugge geen keepers meer moet kopen.”

door Christian Vandenabeele

‘Bij de miniemen had Hans Cornelis al schoenmaat 42.’

‘Birger Maertens kan, zoals Ronald Koeman vroeger, vanuit stand een perfect bal over veertig, vijftig meter trappen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier