Dit jaar is de titelstrijd een tombola, vindt tv-analist Piet den Boer. ‘Anderlecht moet kampioen worden, Standard wordt een slimme tweede, met Genk en Gent als outsiders. Club ? De verdediging van Gent vind ik sterker dan die van Club.’

Vier jaar geleden belandde Piet den Boer (48) opnieuw in het voetbal. Hij belde Marc Uytterhoeven op toen KV Mechelen failliet was. Als het nodig was, mocht Uytterhoeven een beroep doen op zijn knowhow als bankier en zijn hart als ex-KV’er om samen met Fi Van Hoof de reddingsoperatie voor de failliete club te organiseren. Eenmaal de opdracht volbracht stapte Den Boer weer uit de schijnwerpers.

Vorig jaar werd hij door Studio Eén gevraagd om een avondje meningen te spuien. Dat beviel zo goed dat de tv hem bleef vragen. In het voetbal vervult hij geen rol van betekenis meer. Hij traint enkel het scholierenploegje van Beekhoek, waar zijn zoon voetbalt. “Dat ik niet gebonden ben aan een club, vind ik een voordeel. Dan kan ik ongeremd mijn mening zeggen.” Vaak wordt na de uitzending scherper commentaar geleverd dan op het scherm, waar de tijd beperkt is om een onderwerp uit te diepen. Dat vindt hij best. “Ik reken niet met iemand af, ik geef een mening.” Zijn analyses na een wedstrijd hebben geen absolute waarde : “Een analist moet vragen stellen, de trainers weten de antwoorden.”

Wat blijft je bij van Club-Anderlecht ?

Piet den Boer : “Uit de uitleg van Vercauteren blijkt dat het niet de bedoeling was om zo behoudend te spelen als Anderlecht deed. Maar als dat niet gebeurt, kan je als trainer toch ingrijpen ? Ik ben van mening dat aanvallend voetbal altijd loont. Als je zo veel kwaliteit hebt, ga je toch niet alleen speculeren op stilstaande fases. Ik zag bij Anderlecht weinig rust in het elftal. Ten hoogste een keer of vijf zag ik een combinatie van vier geslaagde passes na elkaar. Van Anderlecht zag ik een eerste helft boordevol fouten. Werd er goed gevoetbald door paars-wit ? Nee ! Ik zag vijf man achterin, twee flankspelers die niet inschuiven, twee spitsen die geen druk zetten. Pas de laatste vijf minuten kiest Anderlecht voor vier spitsen. Met hun kwaliteiten moeten ze veel vroeger veel dominanter spelen. Vercauteren zegt : de opdrachten zijn niet uitgevoerd. Als analist kan ik alleen maar vragen : waarom niet ? Kijk : als je twee supersnelle flankspelers hebt, kan je rekenen op die omschakeling. Maar die spelers hadden ze tegen Club met Wasilewski en Deschacht niet. Is Vanden Borre dan niet beter om mee in te schuiven ? Wanneer Deschacht en Wasilewski aangespeeld worden, moeten ze eerst nog de bal aannemen en dan pas gaan ze denken wat ze ermee zullen doen. In de eerste helft was er een mooie fase waarbij De- schacht de bal op de borst krijgt, je de paniek in zijn ogen ziet omdat hij niemand vrij ziet lopen en hij dan maar de bal vooruit trapt, in plaats van gewoon rustig even de bal aan de voet te houden.”

Wie van de topploegen vind je dit seizoen het best voetballen ?

“Genk is een plezier om naar te kijken. Standard is minder afhankelijk van Conceição dan voorheen, Gent zit vooraan en achteraan goed in elkaar. Club kan me in het algemeen niet bekoren. Ze halen maar een laag niveau, drijven vooral op enthousiasme, al zag ik zondag een nieuw elan.”

Je vermeldt Anderlecht niet ?

“De vraag was toch wie ik het beste vind voetballen ? Ik vind wat Anderlecht tot nu toe bracht nog geen mooi voetbal. Ze hebben alle spelers in huis om alle systemen te beheersen, maar ik vind ze niet dominant genoeg voetballen. Ze hebben het vaak moeilijk om hun wil aan de tegenstander op te leggen. Voor aantrekkelijk voetbal ga ik op dit moment liever naar Genk en Standard dan naar Anderlecht. Als je me had gevraagd welke ploeg het meest resultaatgericht voetbalt, had ik Anderlecht heel zeker vernoemd. Anderlecht is ook de enige Belgische club die nog toppers kan halen. Misschien zitten ze nog in het begin van een groeifase. Ik herinner me dat wij destijds met KV Mechelen onder Aad de Mos vanaf het begin hard werkten aan onze manier van spelen, maar in het eerste jaar resulteerde dat niet in mooi voetbal. We wonnen vaak met een lucky goal. Het jaar van de Europabeker pas zag je echt wat we konden, dat was best mooi.”

‘Balaban is geen spits’

Wie wordt dit jaar kampioen ?

“Dit jaar is de titelstrijd een loterij, het ligt zo dicht bij elkaar. Anderlecht moet kampioen worden, met Standard als slimme tweede, omdat hun jonge middenveld zich zo goed ontwikkelt. Als Genk en Gent op hun elan doorgaan zijn zij nog outsiders. Daaronder valt een gat. Pas dan komt Club Brugge. Tegen Anderlecht zat er opnieuw elan in, maar de twee tegengoals tonen waar ze kwetsbaar zijn. Zij zijn te afhankelijk van Balaban. En verdedigend vind ik ze niet echt sterk. Dat zag je ook toen Anderlecht in de tweede helft meer druk zette. Als Club onder druk gezet wordt, komen ze in de problemen. Birger Maertens is een goeie voetballer, maar geen leider achterin. Ik weet niet wie dat wel is. Elk topteam heeft achteraan een leider. Bij Gent is dat Smoje. De manier waarop die tegen Club Salou uit de wedstrijd hield, vond ik sterk. Salou was natuurlijk de ideale targetman op de counter bij Zulte Waregem. Nu moet hij in de zestien meter spelen, maar als je hem wat tijd geeft, komt hij er wel. Voor Club kan hij belangrijk zijn. Met hem er bij kan je twee systemen spelen. Ik had hem er tegen Anderlecht op het einde ook ingebracht : hij kan een bal bijhouden. Nu kwamen die ballen die naar voren gingen allemaal meteen terug. Ook achterin was hij met zijn gestalte nuttig geweest.”

Vind je Balaban een goede spits ?

“Balaban is geen spits, maar een valse nummer tien. Hij gaat geen kopduels aan, maakt geen één-tegen-éénacties, zet geen druk op de verdedigers, is geen typische targetman. Ook Boussoufa is geen echte spits, met dat verschil dat Balaban heel weinig arbeid verricht en Boussoufa meer een teamspeler is. Als ik moet kiezen, doe mij maar Balaban. Grappig vond ik zijn reactie op die eerste goal, na zijn vrije trap. Iedereen loopt naar de spits die hem intikte, maar Balaban blijft staan waar hij stond en wacht tot de anderen hem komen vieren. Hoeveel ballen zou hij geraakt hebben, naast zijn twee vrije trappen ? Deel eens zijn maandloon door het aantal opgetelde balcontacten.”

Had je Club voor het seizoen hoger ingeschat ?

“Ik vond ze voor het seizoen al niet overtuigend transfereren. Degryse heeft zijn nek uitgestoken door te blijven rekenen op de kwaliteiten van Balaban. Tegelijk is hij netjes binnen het voorziene budget gebleven. Daar wordt hij nu op afgerekend. Eerst werd het ontslag van Ceulemans hem al aangewreven. Nu blijkt gewoon dat de kwaliteit in de kern niet meer zo goed is als twee jaar geleden. Club heeft wel een gezonde begroting, maar daar is Marc toch maar mooi de dupe van.”

Koen Daerden, dé duurste transfer van Club, heeft het moeilijk.

“Hij heeft het vooral moeilijk met zichzelf. Dat vond ik ook knap van Janevski dat hij Koen zondag na een erg moeilijke eerste helft liet staan. Op die manier haalt hij zo’n jongen wel uit de put. Als hij hem meteen vervangt, is het misschien afgelopen voor dit seizoen. Terwijl, als hij nu die derde goal maakt in plaats van die bal tegen de lat te trappen, dan is hij vertrokken voor de rest van het seizoen. Geef Koen vertrouwen en wat tijd, hij komt er wel. Jullie mogen best trots zijn dat die er voor koos om in België te blijven. Idem voor Defour. Die was goed tegen Tsjechië met de nationale ploeg. Schiet die niet meteen af als hij morgen eens een slechte wedstrijd speelt. Maar ik begrijp het wel : vroeger hadden jullie tien talenten om over te schrijven, nu nog één. De basis van de piramide is kleiner.”

Wat vond je van debutant Glenn Verbauwhede ?

“Die heeft dat goed gedaan. Blijf die jongen de kans geven, laat die jonge mannen maar eens een slechte wedstrijd spelen. Accepteer dat. In Nederland doet men dat ook. Hier kiest men sneller voor de noodoplossing. Veel jonge spelers knappen daar op af.”

Onlangs zat je nog met Emilio Ferrera in de studio. Heeft hij er te weinig uitgehaald ?

“Ik vond Ferrera geen trainer voor Club Brugge. Als je een krachtig elftal wil zijn, moet je ook als trainer kracht uitstralen. Dat doet Ferrera niet. Technisch gezien is hij wel een hele goeie trainer. Hij zou beter renderen aan de zijde van Capello, hij kan de ideale hulptrainer zijn van elke Europese topclub. Ik mis wat charisma bij hem.”

Nochtans liepen bijna al zijn spelers met hem weg.

“Dat is het hem net. Niet alle spelers moeten met je weglopen als je hoofdtrainer bent.”

Paste Jan Ceulemans beter bij Club ?

“Hij paste in die structuur, maar had pech dat hij niet de topspelers had. Als je Ceulemans als trainer naar Club haalt, loop je altijd het risico dat er zal teruggekeken worden naar zijn verleden. Ik had gehoopt dat Club hem wat meer tijd zou geven om dat weg te laten ebben.”

Die tijd was er niet. Zonder die ingreep vreesde Club dat het naast Europees voetbal zou grijpen.

“Spelen ze nu wel Europees voetbal ? Als je Ceulemans tijd geeft, mis je misschien het volgende jaar Europees voetbal maar krijg je daarna wel iets moois, met allemaal eigen clubmensen als positief signaal naar andere clubs. Je zal me toch niet zeggen dat Marc Degryse geen goeie sportleider kon zijn ? Eerst las ik dat iedereen unaniem achter de komst van Ceulemans stond, plots lees ik dat men eigenlijk niet zo unaniem was toen. Ach, kijk naar die spelers : Blondel is best een goeie voetballer voor België, technisch perfect, maar hij komt Europees te kort.”

Vond je Cedomir Janevski de geschikte opvolger voor Ferrera ?

“Ik vond het vooral een makkelijke oplossing. Het is een zeer sympathieke man, maar ik lees nu al dat men hem een noodoplossing noemt. Tijdelijk kan hij Clubs probleem oplossen door een stukje mentaliteit en inzet op te vijzelen. Tegen Anderlecht vond ik hem de wedstrijd correct analyseren. Zijn bezetenheid bij het coachen is misschien de nieuwe impuls die Club Brugge nodig heeft. Maar als Balaban net als bij Ferrera opnieuw na twee matchen ophoudt met lopen, is het ook voor Janevski afgelopen. Het probleem van Club ligt op het veld : voor volgend seizoen moet het vooral kwaliteit binnenhalen, voor- en achterin. De trainer moet steun krijgen van bovenuit.”

Contract voor Vercauteren

Wat is de kracht van Anderlecht ?

“De manier waarop Biglia het middenveld bepaalt, plus de drie sterke spitsen die ze hebben. Tchité is sterk op de counter, met Frutos heb je op elk slecht Belgisch veld de ideale targetman, zoals Koller woensdag bij Tsjechië. Als het bij Ander- lecht niet loopt, hebben ze nog altijd de individuele kwaliteiten. Dat zag je ook tegen Club. Met die kwaliteiten van Frutos word je kampioen.”

Je zegt niets over de verdediging ?

“Als je Vanden Borre woensdag zag lopen en hoort dat er interesse voor hem zou zijn uit het buitenland, vraag ik me af : uit welk land zou dat dan zijn ? Die jongen moet nog een paar jaar blijven. Als hij inschuift, leidt dat veelal tot balverlies. Omdat hij de laatste oplossing niet kan vinden. Maar alles samen heeft Anderlecht wel het beste elftal. Daarom is de druk op Frank Vercauteren erg groot. Dat zou wel eens hun probleem kunnen worden.”

Hoe bedoel je ?

“De resultaten zijn er, maar dat is bij Anderlecht niet voldoende. Daar word je afgerekend op resultaten én goed voetbal. Dat laatste is er niet. Eerst zou men in december over een contractverlenging van de trainer praten, nu wordt het februari, of misschien toch maart. Dat soort verhalen hoorde je ook over de contractverlenging van Ferrera. Dat werd ook alsmaar opgeschoven. Ik vind Vercauteren wél een hele goeie trainer, maar hij is er al bijna drie jaar. Dat is lang voor Anderlecht.”

Is hij volgend jaar nog trainer van Anderlecht ?

“Ik geef hem het voordeel van de twijfel, maar in principe wordt het moeilijk. Frank is de ideale man om de jeugd op te leiden. Met zijn kwaliteiten en gedrevenheid zal hij nooit zonder werk zitten. De vraag is : wat wil Anderlecht ? Als de slechte wedstrijden nog een paar weken doorgaan, krijgt Vercauteren binnen de club een andere functie. Dat zal netjes opgelost worden.”

Genk bevalt

Wat bevalt je zo aan Genk ?

“Het middenveld, met Soetaers, De Decker, Vrancken. Jammer dat ze Bosnjak verloren, die werkte en knokte en was complementair met de spelers rond hem. Ze hebben een manier van spelen waarbij veel ruimte gemaakt wordt en de bal snel circuleert. Daar houd ik wel van. Veel andere ploegen lopen te lang met de bal. Genk is een sterk geheel, dat niet afhangt van één of twee spelers. Het nadeel is hun kwetsbaarheid voorin. Vraag is welke de budgetten zijn die ze vrij kunnen maken om nog een stap naar voor te zetten. Commercieel en qua publiek zijn ze een van de betere in België, maar dat volstaat niet om je te meten op Europees vlak.”

Standard ging verrassend verliezen op Zulte Waregem, maar bekoort je de laatste maanden wel. Waarom ?

“De eerste helft van het seizoen vond ik ze totaal afhankelijk van Conceição. Michel Preud’homme heeft dat veranderd. Nu zijn het Defour, Geraerts en Fellaini die het elftal dragen. Op dit moment is Standard een topclub, het heeft daar alles voor. Alleen hoor ik Stéphane Demol anderhalf jaar geleden zeggen dat er een paar goeie jeugdspelers zaten aan te komen. Ik heb ze nog niet gezien, op Fellaini na. Hoe kan je nu zo een elftal bouwen ?”

Is Gent een volwaardig titelkandidaat ?

“Ik zie ze als lachende vierde, na de drie topkandidaten Anderlecht, Standard en Genk.”

Wat maakt Gent in jouw ogen sterk ?

Olufade vond ik wat onrustig in de matchen die ik zag, maar ze hebben een goed geheel, krijgen punten op organisatie. Die Foley is een onderschatte speler. Als je voorin iemand van die lengte lopen hebt die bereid is hard te werken, kom je heel ver, zoals Jan Koller woensdag nog eens toonde.”

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier