Thomas Schaaf blijft tot 2010 bij Werder Bremen.

Bij de competitiestart van de Bundesliga had hij het al aangekondigd, maar pas vorige week zette Thomas Schaaf (46) ook effectief zijn handtekening onder een contract dat hem nog tot medio 2010 trainer van Werder Bremen maakt. Verrassend is de nieuwe verbintenis dus niet. “Het stond voor ons al langer vast, maar de laatste weken waren er meer belangrijke zaken, zoals de duels in de Champions League”, verklaarde sportief directeur Klaus Allofs, met wie Schaaf al een tijdje een succesvolle tandem vormt. “In deze rustige tijden konden we in alle sereniteit de laatste details invullen.”

Op een persconferentie gaf Schaaf meer uitleg bij zijn besluit. Hij benadrukte dat hij nog lang niet is uitgekeken op de club. “Onze doelstellingen voor de komende jaren zijn duidelijk”, sprak de oud-verdediger. “We willen ondanks de groeiende concurrentie bovenin blijven meedraaien en continu in de Champions League acteren, via een kampioenschap of een tweede plaats. Maar het gaat me er ook om onze prestaties te bevestigen met prijzen. We willen altijd van de partij zijn als de schalen en bekers worden uitgereikt.”

Schaaf heeft sinds 10 mei 1999 de eindverantwoordelijkheid over de hoofdmacht van de Noord-Duitsers. Zijn eerste opdracht toen bestond erin om het behoud in de Bundesliga veilig te stellen. Het vormde het begin van een succesvolle samenwerking. Hij verraste met de beker in 1999 en pakte in 2004 de dubbel. De laatste vier jaar werd ook telkens een CL-ticket behaald. Schaaf is een echt clubicoon : hij tekende er zijn eerste aansluitingskaart in 1972, doorliep er de jeugdreeksen en maakte van 1979 tot 1995 deel uit van de profkern. Hij raakte aan 262 duels op het hoogste niveau en scoorde daarbij dertien maal. Van 1987 tot 1995 fungeerde hij ook als jeugdtrainer, waarna hij de leiding kreeg over de amateurs.

Zijn aanblijven zorgt voor algehele tevredenheid. Doelman Tim Wiese (25) reageerde prompt en liet zijn overeenkomst openbreken tot 2012. “Ik ben blij dat we onze weg samen verder kunnen zetten”, reageerde Schaaf.

De Duitse nationale ploeg leed zwaar gezichtsverlies, door met 0-3 pijnlijk te verliezen van Tsjechië. Stof tot nadenken voor bondscoach Joachim Löw, die uitpakte met een experimenteel elftal.

Kent u Ralph Hasenhüttl nog ? De Duitse aanvaller, ex-Lierse en KV Mechelen, promoveerde bij Unterhaching van assistent-trainer tot hoofdcoach.

Bernd Hoffman, de grote baas bij Hamburger SV, maakte bekend dat goudhaantje Rafael van der Vaart (24), die nog onder contract ligt tot 2010, niet te koop is. Z elfs mocht Chelsea een bod van 40 miljoen euro willen uitbrengen. Nigel de Jong viel uit met een spierscheur in de lies.

Tien maanden speelde hij niet, maar de Braziliaanse centrale verdediger Roque Junior (32) kreeg van MSV Duisburg toch een overeenkomst tot het einde van het seizoen. Hij moet de defensieve problemen van de promovendus oplossen, aangezien Björn Schlicke en Iulian Filipescu door blessures voorlopig niet inzetbaar zijn. Roque Junior, die 46 interlands voor Brazilië speelde en in 2002 wereldkampioen werd, vertrok na veelvuldig blessureleed eind vorig seizoen bij Bayer Leverkusen.

Tegenslag voor Sebastian Boenisch (20). De verdediger van Werder Bremen moet aan de rechterknie worden geopereerd en is minstens drie maanden niet inzetbaar.

Bayer Leverkusen moest een zware opdoffer verwerken, want het jonge talent Pirmin Schwegler, een twintigjarige Zwitserse middenvelder, scheurde de ligamenten en onderging een meniscusoperatie. De jeugdinternational is minstens acht weken buiten strijd.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier