Clubvoorzitters die zich zorgen maakten vorige week over de demarche van Davy De Beule, kunnen op hun beide oren slapen : De Beule is géén nieuwe Jean-Marc Bosman. De speler zegde vorige week zijn nog tot juni 2005 lopende contract bij Lokeren op. Hij deed dat níet op basis van de uitzonderingswet uit 1978 (zoals Andrés Mendoza), die bepaalt dat een betaalde sportbeoefenaar op elk moment zijn contract kan verbreken, mits hij een schadevergoeding betaalt. Nee, De Beule beriep zich op de gewone wet op de arbeidsovereenkomsten (ook uit 1978). Die laat arbeiders en bedienden toe een contract op te zeggen wegens dringende redenen. De Beule heeft er twee : voorzitter Roger Lambrecht dreigde met een verwijdering uit de A-kern als hij zijn contract niet verlengde, en hij verbood trainer Franky Van der Elst hem om die reden op te stellen tegen RC Genk. Chantage en broodroof dus, klonk het zowel bij zijn advocaten als bij Roger Blanpain, de éminence grise in het arbeidsrecht.

De Beule stak zijn licht op bij vriend, advocaat en ex-ploegmaat Hans De Waele. Die stapte een jaar of vijf geleden om precies dezelfde reden op bij Lokeren. De rechtbank stelde hem nadien in het gelijk. Niet verwonderlijk dus dat De Waele ook nu weer steun zocht bij de man die hem toen verdedigde, Johnny Maeschalck. Een slecht voorteken voor Lokeren, dat zich wel gelukkig mag prijzen dat De Beule zijn (ex-)club niet eerst in gebreke stelde : in dat geval had ze hem zijn loon moeten blijven uitbetalen, nu niet.

Zeker is dat de rechtsgang van de 22-jarige speler níet “het failliet van het Belgische voetbal” betekent, zoals Lambrecht wauwelde in de krant : “Als De Beule zijn gelijk haalt, zijn morgen Kompany en Aruna ook weg voor nul euro.” Profligavoorzitter Jean-Marie Philips waarschuwde voor “grote gevolgen”. Onzin ! Sinds het arrest-Bosman is het een beproefde tactiek van clubs om spelers niet meer op te stellen wanneer ze niet bijtekenen (of niet weg willen) in hun laatste contractjaar. Lambrecht deed niet anders. Alleen was hij zo onverstandig om daar nu breed mee uit te pakken. Een beetje slimme voorzitter c.q. manager (dreigde ook Herman Van Holsbeeck niet met “sportieve consequenties” als Marc Hendrikx in Anderlecht bleef ?) laat zijn trainer verklaren dat de speler uit vorm is, of niet langer in het tactische plaatje past. Hypocriet, maar weg zijn wel de dringende redenen. En de club blijft de baas. (JH) LOKEREN : Lezou Doba is hersteld van een spierscheur en is terug inzetbaar, maar bleef afgelopen weekend toch op de bank. Aanwinst Mbaye Camara maakte voor de eerste maal deel uit van de selectie. Kilian Overmeire blesseerde zich op training aan de enkel.

MOESKROEN : Op vrijdag 3 september om 19 uur speelt Moeskroen op eigen veld een vriendschappelijke wedstrijd tegen Caen, de club van oud-speler Steve Dugardein. De blessure van Tidiany Coulibaly blijkt mee te vallen, men vreesde voor een scheur, maar het betreft een verrekking. Hij moet slechts enkele dagen rusten. KV OOSTENDE : moest het in de partij tegen Bergen stellen zonder zijn aanvallend duo Brendon Santalab û Zéphirin Zoko. Zoko zat een schorsingsdag uit en Santalab sukkelt opnieuw met een ontsteking aan de voetzool. Voor de wedstrijd tegen Anderlecht zullen de loketten op de wedstrijddag gesloten zijn.SINT-TRUIDEN : Samuel Ipoua was net hersteld van een blessure aan de quadriceps toen hij op training botste met een ploegmaat en daar een hoofdwonde aan overhield. Hij miste daardoor de partij tegen Beveren. Stiven Rivic liep een scheurtje in de adductoren op en is enkele weken uit.

STANDARD : laat wellicht drie basisspelers vertrekken naar het buitenland. Het gaat om kapitein Ivica Dragutinovic (Lazio ?), Roberto Bisconti (naar Nice) en Almani Moreira (naar Hamburg). Als vervanger voor de linksachter werd verloren zoon Philippe Léonard teruggehaald. Hij tekende voor één jaar. WESTERLO : Chris Janssens moet minstens een week rusten met een knieblessure. Gijs Houben verkast naar Kermt-Hasselt. Sadio Ba liep in de wedstrijd tegen Cercle een liesblessure op en moet enkele dagen rusten. Alex Brosque (terug van de Spelen) wordt deze week weer in Westerlo verwacht.

JH

Davy De Beule is géén nieuwe Jean-Marc Bosman.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier