Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Hull City gaat fors snoeien in het spelersbestand.

Het gaat niet goed met het Engelse topvoetbal. Ondanks almaar hogere tv-rechten, overnames en het sportieve succes. Van hoog tot laag worden ze getroffen, geregeld ook door eigen schuld. Neem Hull City. Altijd al een zorgenkind op financieel gebied in een arme regio, waar ze dachten dat door de promotie en de stijgende inkomsten de zorgen zouden verminderen.

Niet dus, zoals bleek uit de recente doorlichting. Een leninglast van 9 miljoen euro is op zich nog beheersbaar, maar erger is de loonlast: 38 miljoen euro per jaar voor een kern van 41 (!) spelers. Om de club boven water te houden moet eigenaar Russell Bartlett wekelijks geld toeschuiven. Hoeveel wil de man niet zeggen, maar omdat zoiets niet houdbaar is, wil de nieuwe voorzitter Adam Pearson het mes in de kern zetten. Volgens Deloitte moet Hull, wil het eind dit seizoen financieel overleven, een surplus van 16 miljoen euro aan winst boeken om uit de kosten te komen. Zakt de club, dan stijgt dat cijfer tot minimaal 23 miljoen euro. In januari wil men een begin maken met de operatie sanering. Pearson wil dan 15 spelers verkopen. Verwacht wordt het vertrek van George Boateng, Bernard Mendy, Richard Garcia, Peter Halmosi, Caleb Folan, Daniel Cousin en Ibrahima Sonko.

Het was Pearson die in 2007 de club aan Bartlett verkocht. Vorig seizoen wist het gepromoveerde Hull zich maar op de allerlaatste speeldag te redden. Nu staat het op een degradatieplaats. Het pakte uit in vijf wedstrijden slechts één punt en won thuis tot dusver maar drie keer.

Het mes staat op de keel van manager Phil Brown, in wie Pearson bij zijn aantreden zijn ‘voorlopige’ vertrouwen bevestigde. Als hij tenminste snel wat resultaten kon voorleggen. “Anders is de manager niet veilig.” Pearson, die de voorbije twee jaar voor Derby County werkte, redde Hull City al een keer in 2001. Toen hij de club twee jaar geleden overliet aan Duffen was ze nog gezond: één miljoen euro op de bank en een loonmassa van 3,5 miljoen euro per jaar. Zo snel kan het gaan.

Fran Merida, de 19-jarige spits van Arsenal (op 24 november tegenstander van Standard), mag twee jaar bijtekenen. Linksachter Gaël Clichy heeft een rugletsel en zal een tijdje out zijn. Kieran Gibbs is zijn tijdelijke vervanger. Nicklas Bendtner is een maand out met een liesletsel. De Gunners begroeten wel de terugkeer van Samir Nasri, hersteld van een beenbreuk. De Amerikaan Stan Kroenke verzamelt intussen volop aandelen. Hij zit aan 29,9 procent. Bereikt hij de 30, dan is de man verplicht een algemeen overnamebod te doen. Kroenke bezit in de States al de Denver Nuggets (NBA) en de Colorado Rapids (MLS, American football).

De loting voor de kwartfinales van de Carling Cup (in de week van 30 november) gaf het volgende resultaat: Blackburn-Chelsea, Manchester City-Arsenal, Manchester United-Tottenham, Portsmouth-Aston Villa.

Craig Gordon, doelman van Sunderland, brak in een botsing met Jermaine Defoe zijn onderarm.

The sportsdirect.com. Zo zal het stadion van Newcastle, St James’ Park tot het einde van het seizoen heten. Het is de naam van het bedrijf van eigenaar MikeAshley, die vanaf volgend seizoen zijn stadionnaam aan een buitenstaander wil verkopen.

Rio Ferdinand (Man. United) verklaart zijn recent zwak presteren door een rugletsel. Ferdinand werd vorig weekend 31 en miste vorige week de Europese match. Hij liet ook verstek gaan voor de interland tegen Brazilië.

Mikel Arteta, de Spanjaard die het middenveld van Everton creatieve impulsen kan geven en al sinds februari out is met een kruisbandletsel, zag zijn herstel vertraagd door een infectie.

Benni McCarthy (31) slaagt er niet meer in een basisplaats af te dwingen bij Blackburn Rovers. Omdat de spits fit wil zijn voor het WK, overweegt de club een verkoop in januari.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier