Het vertrek van Matthieu Assou-Ekotto (naar Standard) en het duo Manaseh IshiakuMichael Klukowski (naar Club Brugge) spijsde tijdens de eindejaarsperiode fors de clubkas van La Louvière. Sportief dreigt de ploeg van trainer Albert Cartier in de terugronde de gevolgen te dragen van zijn hoogconjunctuur voor de winterstop. Met een onthoofde selectie valt er misschien nog weinig eer te rapen.

Aanvoerder Gunter Van Handenhoven ziet het echter anders. “We moeten dit verlies – want allemaal waren ze in hun compartiment van groot belang – collectief opvangen. Waarom zouden we niet in staat zijn even goed te presteren ? Het zal misschien wel moeilijker worden, maar dat is net een leuke uitdaging. De jongens die bleven, moeten zich nu maar eens dubbel plooien en tonen wat ze in hun mars hebben. Zo simpel is het. Ik zie het allemaal zo somber niet in, hoor. Het is niet omdat er enkele belangrijke pionnen vertrokken, dat wij de armen moeten laten zakken. Integendeel, het moet onze strijdvaardigheid alleen maar verder aanwakkeren. Misschien zijn wij straks wel de volgende spelers die profiteren van ons goede voetbal. We weten allemaal dat een club als La Louvière zijn beste spelers moet verkopen om te overleven. Dat is nu eenmaal de politiek. Daar moet je je bij neerleggen. Gelukkig werd het geen totale uitverkoop, konden we bijvoorbeeld Silvio Proto nog houden.”

Van Handenhoven is er van overtuigd dat Albert Cartier, de Franse grondlegger van de huidige successen, zijn stempel zal blijven drukken. “We moeten nu niet onze ambities gaan bijstellen, want die verwezenlijkten we al bijna : voor het seizoen telde alleen het behoud. Al de rest vormt een surplus. Onze trainer is iemand die graag iets van op nul opstart. Hij kan dat als geen ander. Bovendien kent hij enorm goed de Franse spelersmarkt, had hij blijkbaar al een aantal alternatieven in zijn achterhoofd. Ook in de aanval verwacht ik nog een nieuwe targetman, want Mathieu Maton en Mickaël Murcy zijn eerder jongens die voor diepgang moeten zorgen. Alleen kunnen zij de aanval niet dragen.”

Het positieve moet overwegen volgens Van Handenhoven, straks zelf einde contract. “Er zitten hier wekelijks nationale en internationale scouts, die belangstelling tonen voor ons aantrekkelijke en productieve voetbal. Het zijn niet Assou-Ekotto, Klukowski of Ishiaku alleen die daarbij het verschil maakten. Zij profiteerden van onze collectieve sterkte. Ons succesverhaal is nog niet ten einde.” (FV)

door Frédéric Vanheule

‘De jongens die bleven, moeten zich nu maar eens dubbel plooien en tonen wat ze in hun mars hebben.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier