Met het oog op het WK van 2006 in eigen land staat de nieuwe Duitse bondscoach Jürgen Klinsmann (40) voor de immens zware taak de Mannschaft weer op de rails te krijgen.

Lyon, 4 juli 1998, ongeveer kwart voor elf. Duitsland is zojuist in de kwartfinale van het WK kansloos uitgeschakeld door Kroatië : 3-0. Aanvoerder Jürgen Klinsmann heeft daarmee zijn laatste interland voor de Mannschaft gespeeld. Na het onbevredigende toernooi is het tijd voor een nieuwe generatie die voor verfrissing moet zorgen, zo menen hij en enkele andere oudgedienden. Wat de aanvaller op dat moment niet kan vermoeden, is dat het Duitse elftal magere tijden te wachten staat.

Ironisch genoeg is Klinsmann zes jaar na dato opnieuw de man die de nationale trots naar successen moet leiden. Vandaag/woensdag zit Jürgen Klinsmann voor het eerst op de bank tijdens het oefenduel met Oostenrijk. Geen geroutineerde trainer dus voor Duitsland, maar een relatief jonge held uit het verleden. Het verloop van de carrière van Klinsmann is opmerkelijk. Drie weken voor zijn 26e verjaardag veroverde hij in 1990 met Duitsland de wereldtitel door Argentinië in Rome met 1-0 te verslaan. Het jaar erop won de aanvaller met Inter Milaan de Uefacup en in 1996 dirigeerde hij als aanvoerder de Mann-schaft naar de Europese titel. Opmerkelijk genoeg ontbrak jarenlang een landskampioenschap op zijn indrukwekkende erelijst. Pas zestien jaar na zijn debuut voor Stuttgarter Kickers mocht Klinsi in 1997 bij Bayern München de schaal omhoog tillen. Het gebeurde in zijn laatste seizoen in de Bundesliga.

Van 1990 tot en met 1998 was Klinsmann op ieder groot landentoernooi aanwezig. “Als ik eenmaal fit ben, ben ik ook in vorm”, zei hij in die tijd. Een spits die overal scoorde en bij iedereen goed leek te liggen. Arie Haan was de eerste die in een interview opperde Klinsmann, zijn voormalige pupil bij VfB Stuttgart, als Bundestrainer aan te stellen. Het bewuste artikel belandde begin juli via de fax bij de Duitser, die met zijn vrouw Debbie en kinderen Jonathan en Laila al enige jaren in Los Angeles leeft. Een, volgens eigen zeggen, toevallige ontmoeting met ex-teamchef Berti Vogts bracht vervolgens alles in een stroomversnelling.

“Ik heb een sterke emotionele binding met het nationale elftal”, motiveert Klinsmann zijn jawoord. In zijn actieve carrière was de nationale ploeg een baken op de momenten dat het hem in clubverband minder soepel verging. Op 1 augustus werd hij officieel gepresenteerd als de nieuwe bondscoach voor de komende twee jaar. De doelstelling is simpel : in 2006 wereldkampioen worden. Hoewel de eindronde in eigen land plaatsheeft, heeft de Mannschaft een lange reis voor de boeg. De afgelopen jaren is het elftal ver teruggeworpen. Met uitzondering van een finaleplaats tijdens het WK van 2002 kende Duitsland op de EK’s van 2000 en 2004 alleen maar teleurstelling. Sterker nog, sinds de finale van 1996 tegen Tsjechië heeft het geen enkel duel op dat podium gewonnen.

Op de Fifa-ranking zijn de Duitsers inmiddels gezakt naar de dertiende plaats. Kan Klinsmann voor de ommezwaai zorgen ? “Alleen als vrienden kunnen we wereldkampioen worden”, zei hij voor aanvang van het WK in 1998. Klinsmann zal zich de komende twee jaar, waarin Duitsland als WK-gastheer louter vriendschappelijke wedstrijden speelt, dan ook vooral richten op het smeden van een hecht collectief.

Zijn prestaties als speler ten spijt kampt Jürgen Klinsmann met een grote handicap : hij heeft weinig ervaring als trainer. In juni 2000 behaalde de aanvaller het trainersdiploma, maar tot dusverre verleende hij alleen wat hand- en spandiensten aan zijn vroegere club Los Angeles Galaxy. Opmerkelijk is ook dat het gezin Klinsmann in de Verenigde Staten blijft wonen. De voormalige spits beschouwt werk en privé als twee strikt gescheiden zaken, zijn huiselijke leven houdt hij al jaren met succes buiten de media. Hoewel Klinsmann zegt “zoveel mogelijk” in Duitsland te zullen zijn, lijkt het geen ideale situatie.

De samenstelling van zijn staf liep aanvankelijk uit op een ordinaire rel. De gewezen assistent Holger Osieck zei, nadat hij allang was genoemd als de rechterhand van Klinsmann, de job niet te aanvaarden. “Ik ben geen administrator”, was het enige opmerkelijke dat de 55-jarige coach kwijt wilde. Oliver Bierhoff, aangesteld als manager, hield wél woord. De nieuwe assistent-bondscoach werd Joachim Löw. Met zijn oud-ploeggenoot en vorige bondscoach Rudi Völler, die een allesbehalve frisse smaak aan Euro 2004 heeft overgehouden, zal de bondscoach ongetwijfeld alle valkuilen en boobytraps van zijn nieuwe baan hebben doorgenomen.

door Vincent Okker

‘Ik heb een sterke emotionele binding met het nationale elftal.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content