Marc-Antoine Fortuné hielp Nancy naar de top.

De fenomenale remonte die Marseille dit seizoen neerzette krijgt terecht veel aandacht. Nancy, dat de vruchten wil plukken van een sterk seizoensbegin, lijkt echter niet van plan om zich voetstoots neer te leggen bij een podiumplaats voor het team van Eric Gerets. De Lotharingers dromen immers van een plaats in de Champions League, een bekroning die voor de getrouwen van het Marcel Picotstadion een beetje zou zijn zoals een Wereldbeker in het Westelse Kuipje.

Een van de grote bewerkers van de successen die Nancy dit seizoen haalde, is de 26-jarige aanvaller Marc-Antoine Fortuné, die zes keer scoorde in zijn eerste seizoen op het hoogste niveau. Voordien speelde de spits, die ondertussen op heel wat belangstelling mag rekenen, in Nederland bij Utrecht. “Toen ik boven de Moerdijk speelde, verloren de mensen me wat uit het oog. Toen ik bij Nancy aankwam, vroegen velen zich af wat ik het team zou kunnen bijbrengen. Ik ben er volop voor gegaan, omdat ik goed besefte dat ik geen tijd meer te verliezen had. De kans die Nancy me bood, heb ik met twee handen willen grijpen om te tonen dat ik het niveau van de hoogste divisie in Frankrijk aankan.”

Het feit dat de doorbraak van Fortuné relatief laat komt, heeft ongetwijfeld te maken met zijn atypische parcours. In plaats van voor een van de opleidingscentra te kiezen, opteerde hij voor een combinatie van sport en studies in Angoulême waar hij vanuit Guyana was neergestreken. Hij debuteerde bij derdeklasser Angoulême met twaalf goals en verkaste naar eersteklasser Rijsel, waar hij niet kon overtuigen. Bij de tweedeklassers Rouen en Brest trof hij vervolgens telkens tien keer raak, waarna hij naar Utrecht verhuisde. Ook daar scoorde hij tien keer. Nice had belangstelling voor hem maar uiteindelijk tekende hij in januari 2007 voor Nancy. De eerste zes maanden vergden wat aanpassing, maar dit seizoen liet hij zich geregeld in heel positieve zin opmerken. Niet alleen als afwerker, maar vooral door zijn collectieve ingesteldheid. “Ik vind het fijn als ik door voortdurend de bal te vragen op de verdediging kan wegen en ruimte kan maken voor mijn ploegmaats. Ook in de aanval is voetbal een ploegsport. Ik kwam dit seizoen soms alleen voor doel en terwijl iedereen verwachtte dat ik zou trappen, gaf ik toch nog een pass.”

Erik Gerets is genomineerd voor de trofee van beste trainer van de Ligue 1. Hij neemt het op tegen Laurent Blanc(Bordeaux), Claude Puel(Lille) en Christian Gourcuff (Lorient).

De club PSG is uiteindelijk als verantwoordelijke aangeduid voor het ontrolde spandoek tegen de Noord-Fransen – de Chti’s – tijdens de finale van de Ligabeker en mag daarom niet deelnemen aan de editie 2008/09. Voorts voerde de club organisatorische vernieuwingen door: Simon Taharis aangetreden als nieuwe voorzitter en Michel Moulin als nieuwe adviseur.

Karim Benzema, de spits van Lyon, is een van de spelers van de club die zijn genomineerd voor de trofeeën van de UNPF, de organisatie van de profspelers. In de categorie van de beste speler van het seizoen neemt Benzema het op tegen zijn ploegmaat Jérémy Toulalan, de Braziliaanse middenvelder van Bordeaux Wendelen de spits van Marseille, Mamadou Niang. In de categorie van de beste doelman zijn naast jongeren Hugo Lloris(Nice) en Steve Mandanda(Marseille) ook de meer ervaren doelmannen Vincent Planté(Caen) en Ulrich Ramé(Bordeaux) genomineerd.

Serge Gakpe en Frédéric Picquionne, de twee spitsen van Monaco, ondergingen een artroscopie aan de knie. Voor allebei is het seizoen afgelopen.

Pedro Miguel Pauleta, de Portugese aanvaller van PSG, scoorde zijn 200ste doelpunt in de Ligue 1.

Aruna Dindane, de aanvaller van Lens (ex-Anderlecht) scheurde de voorste kruisbanden van zijn linkerknie en zal tien maanden langs de kant moeten blijven.

Hugo Lloris, de doelman van Nice, brak zijn rechterhand.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier