College Paters Jozefieten, Melle

© FILIP VAN LOOCK

Naar aanleiding van het 125-jarig bestaan van de KBVB brengen we tweewekelijks een aparte foto uit het erfgoed van het Belgisch voetbal.

Hier werd in 1863 voor het eerst een balletje getrapt op de speelplaats van een school. Progressieve priesters ijverden er voor een gezonde geest in een gezond lichaam. Een leerschool voor wilskracht, inzet en fair play. Deze waarden, gekoppeld aan een passende infrastructuur en stijlvolle gedragscode, maakten de school erg in trek bij de gegoede burgerij.

Het was de jonge Ierse student Bernard Morrogh die de bal hier letterlijk aan het rollen bracht. Het voetbal was toen nog een aristocratische en Britse aangelegenheid met nogal wat varianten. De regels waren nog verre van uniform. Maar onrechtstreeks legde de Ier de fundamenten voor de voetbalsport in ons land.

Ook anderhalve eeuw later neemt het voetbal in het college in Melle nog een bijzondere plaats in. Er is niets dat er nu nog specifiek naar verwijst, al wordt er tijdens de lesuren geregeld over gepraat. De aristocratie is wel nog tastbaar aanwezig. Niet alleen in de architectuur van het majestueuze schoolgebouw. Op de voetbal-, hockey- en rugbyvelden achter het gebouw, waar de Schelde zich door het Gentse achterland een weg naar zee baant, wordt nog een aardig mondje Frans gesproken.

1895, 125 jaar ontroerend erfgoed Van Loock/Van Loock - uitgeverij Van Halewyck - Te koop via webshop KBVB en boekhandel.
1895, 125 jaar ontroerend erfgoed Van Loock/Van Loock – uitgeverij Van Halewyck – Te koop via webshop KBVB en boekhandel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier