Hoe kan je de F1 combineren met executies?

De GP van Bahrein blijft de gemoederen beroeren. De race waarmee het seizoen op 13 maart normaal gezien moest openen, werd geschrapt als gevolg van de onlusten in de Arabische wereld die ook het golfstaatje troffen. Maar, opvallend: Bernie Ecclestone zei meteen dat het om uitstel ging, geen afstel. Eerst werd begin mei als deadline vooruitgeschoven om te beslissen of Bahrein alsnog op de kalender kwam, later volgde respijt tot nu vrijdag 3 juni. En neen, dat is geen louter financiële kwestie.

Natuurlijk is er het startgeld dat Ecclestone vraagt om langs te komen met zijn circus, een bedrag dat à la tête du client wordt bepaald. Francorchamps komt eraf met 14 miljoen euro. Maar Bahrein, waar toch wat meer (overheids)geld klaar ligt om de F1 binnen te halen, moet 30 miljoen euro betalen. Geld dat Ecclestone niet heeft gekregen, want in de Bahreindeal zou een clausule staan die zegt dat ze niet hoeven te betalen als de race door overmacht wordt geschrapt. Zoals gebeurde. Zelfs voor CVC Capital, de investeringsmaatschappij die 75 procent van de F1-tent bezit en van wie de belangen door Bernie worden behartigd, is 30 miljoen euro welkom. De miljardenlening om de aankoop van die 75 procent af te betalen, loopt immers nog een poos.

Maar er is natuurlijk meer aan de hand. De F1 heeft grote belangen in het kleine koninkrijk en bij uitbreiding in de hele Golf, want Ferrari en McLaren zijn gedeeltelijk in Arabische handen. De kroonprins van Bahrein mag dus niet geschoffeerd worden. Zo was hij anderhalve week geleden aanwezig in Barcelona, als gast van McLaren. Natuurlijk werd zijne hoogheid vakkundig verstopt om geen heisa in de pers te veroorzaken. Maar de storm kwam toch. Vooral de Britse pers heeft een hetze tegen de plannen van Bernie ontketend. Hij opperde onlangs immers het plan om Bahrein in de plaats van India te laten plaatsvinden, en de Indiase GP op te schuiven naar 11 december. Los van de logistieke onhaalbaarheid van zo’n druk seizoensslot (de laatste zeven races zouden dan allemaal buiten Europa zijn, bovendien op verschillende continenten) kopte de Londense Times al in zijn editoriaal dat een GP in Bahrein moreel compleet not done is.

Terwijl Human Rights Watch ook al een vermanende brief naar de F1 stuurde met de uitdrukkelijke vraag om niet meer naar Bahrein te gaan omdat daar soms weleens wordt gesold met de mensenrechten. Dat diezelfde kroonprins daarna een bezoek bracht aan de Engelse premier DavidCameron was olie op het vuur voor het onbegrip van de Britse media. Onbegrip dat zich ondertussen verspreidde in zowat de hele persmeute van de F1. “Misschien moeten ze de grand prix maar combineren met de geplande executies van opstandelingen”, hoor je hier en daar al schamperen. Benieuwd hoe Bernie daarop zal reageren.

DOOR JO BOSSUYT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier