Jef Van Baelen
Jef Van Baelen Journalist voor Knack

Sinds de dramatische Festina-Tour van 1998 neemt de ASO, de organisatie achter de Ronde van Frankrijk, geen risico’s meer. Wie er ook maar vermeld wordt in een dopingaffaire, mag niet aan de start verschijnen. Zo werkt het in principe toch. Maar in de praktijk is Jean-Marie Leblanc nogal creatief met de regels. Vooral de perceptie is belangrijk. Zo mocht Danilo Di Luca in 2004 niet starten wegens zijn vermeende betrokkenheid in de zaak rond dokter Carlo Santuccione. We zijn nu twee jaar verder, het onderzoek rond Santuccione is nog steeds hangende en Di Luca mag ditmaal wél aan de start komen – Leblanc oordeelt blijkbaar dat de media-aandacht rond die affaire voldoende is weggeëbd. Erg consequent is dat natuurlijk niet.

Nu wordt Communitat Valenciana geweerd, de opvolger van Team Kelme, omdat de ploeg in opspraak kwam in het Spaanse bloeddopingschandaal. Op zich is dat een betwistbaar criterium om het Spaanse team uit te sluiten. Er is nog geen enkele officiële mededeling vanuit het Spaanse gerecht gekomen dat het management van Communitat Valenciana echt betrokken is bij de affaire. Het enige dat officieel geweten is, is dat José Ignacio Labarta, de assistent-sportdirecteur van CV, een dag werd opgepakt voor ondervraging. Labarta nam ondertussen al ontslag.

Het schrappen van Communitat Valenciana kan in feite alleen maar betekenen dat Würth, de ploeg rond Alejandro Valverde en Alberto Contador, ook van de startlijst moet. Ook dat team kwam, via de arrestatie van manager Manolo Saiz, in opspraak. Alleen : Würth maakt deel uit van de Pro Tour, Communitat Valenciana zou de Tour met een wildcard rijden. Dat geeft de ASO de gelegenheid om de hete aardappel door te schuiven naar de UCI. De disciplinaire commissie van de UCI moet maar uitmaken of de positie van Würth nog langer te handhaven valt, vindt de ASO. Een handig staaltje machtspolitiek van Leblanc, die zo vooral het immobilisme van de internationale wielerbond wil aantonen. En stel dat de UCI geen beslissing neemt of oordeelt dat Würth gewoon verder mag koersen, dan komt Leblanc helemaal naar voren als de witte ridder in de strijd tegen doping. Dat de ASO dan met de krankzinnige situatie zit dat een team werd uitgesloten, terwijl een andere ploeg verder koerst terwijl die dezelfde misdaad begaan heeft, dát neemt men er dan maar bij.

Puur sportief gezien is het jammer dat Communitat Valenciana er niet bij zal zijn. Het team van manager Vincente Belda is een attractieve ploeg, erg aanvallend ingesteld, en met het 26-jarige tijdrittalent Ruben Plaza Molina beschikte Belda over een kandidaat voor de top tien. Een eventuele schrapping van Würth zou nog erger zijn. Niet alleen verliest de Tour zo publiekslieveling Vinokourov, ook de rest van het team staat garant voor spectaculair aanvalswerk.

jef van baelen