Communicatieproblemen zullen hoofdtrainer Dominique D’Onofrio en kersvers assistent Sérgio Conceição alvast niet hebben. Conceição heeft flinke vorderingen gemaakt in het Frans, maar wanneer de microfoons uit staan, onderhouden beiden zich in het Italiaans. Toen Luciano D’Onofrio (in een vroeger leven Conceiãos makelaar) te horen kreeg dat de Portugese ex-international onder geen beding bij PAOK Saloniki wilde blijven, deed hij hem op zijn afscheidsfeestje het voorstel om zijn trai-nersloopbaan bij Standard te starten. Naast Conceição blijft met Siramana Dembele nog een andere ex-speler van de Rouches hulptrainer.

Voor D’Onofrio stond het pas enkele weken geleden vast dat hij de nieuwe hoofdtrainer zou worden, zegt hij. Dat het maar voor een jaar is, stoort hem alvast niet. “Wat betekenen die lange trainerscontracten in het voetbal tegenwoordig nog? Toen ik de vorige keer van Robert Waseige overnam, zou ik het voor een week of drie doen, maar ik bleef vier jaar.” Technisch directeur blijft hij niet, dat valt niet te combineren. “Tenslotte heb ik altijd op het veld gestaan, je suis un homme du terrain.”

Bang dat hij in de schaduw van Conceição belandt, is hij niet. Dominique D’Onofrio heeft al eerder met grote persoonlijkheden gewerkt op het veld. “Niet alle hoofdtrainers durven dat aan. Ik heb Erik Gerets (bij Club Luik) en Michel Preud’homme (bij Standard) begeleid toen ze voor het eerst aan de slag gingen als trainer. Dat zijn nu toppers. Ik hoop dat ik Sérgio Conceição mag begeleiden naar een even grote trainerscarrière. Ik zeg u: Sérgio zal niet heel zijn leven T2 blijven.” Conceição volgde in Portugal al het eerste jaar van de trainerscursus en wil zich even bezinnen waar hij best verder gaat: in zijn geboorteland of in België, waar hij aan alle objectieve criteria voldoet om toegelaten te worden tot de Pro License. Hij vond het aanbod van Standard de ideale opstap in het wereldje: “Omdat ik hier iedereen ken. Het leek me een goed idee om het vak te leren in een vertrouwde omgeving, tussen allemaal bekenden.” Wat hij op de jonge groep wil overbrengen, is zijn ervaring, grinta, grinta en nog eens grinta. “Zonder doorzettingsvermogen kom je nergens.” Dat Conceição alle aandacht langs de lijn gaat krijgen, mag best, vindt de T1: “Terwijl de camera’s op hem gericht staan, kan ik in alle rust coachen. Wel moet Conceição leren zijn emoties te kanaliseren, zoals ik dat heb geleerd. Ik ben erg kalm geworden. Omdat ik geleerd heb dat me opwinden niets oplevert. De show van de trainers, denk ik soms, is belangrijker geworden dan hun tactische competentie. Maar mij interesseert die show niet.”

GEERT FOUTRé

‘Sérgio zal niet heel zijn leven T2 blijven.’ Dominique D’Onofrio

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier