Constante in de top zes

Historisch, zo mag je het grootste deel van vorig seizoen gerust noemen voor Charleroi. Het slot was dat echter veel minder. De Zebra’s beëindigden play-off 1 met de weinig benijdenswaardige rode lantaarn. Trainer Mazzu moest vanaf de eerste weken van 2018 lijdzaam toezien hoe zijn spelersgroep te beperkt bleek om bovenin stand te houden. De versterkingen deze zomer moeten dat euvel verhelpen. Een derde opeenvolgende deelname aan play-off 1 is het doel.

Verdediging

Het meest stabiele compartiment van de ploeg onderging andermaal weinig wijzigingen. Penneteau blesseerde zich tijdens de voorbereiding en zal bij de competitiestart zijn plaats onder de lat aan Mandanda moeten laten, maar de ervaren Fransman blijft de onbetwistbare nummer één. De jongeren Baume en Imbrechts zijn nog wat te groen om de concurrentie aan te gaan.

Ook al beginnen de jaren stilaan te wegen, kapitein Martos blijft de leider van de verdediging. Zajkov is zijn doublure als rechter centrale verdediger. Links van Martos is de concurrentie groter tussen Dessoleil en Willems, die terugkeert na een jaar blessureleed. Mazzu rekent nog op versterking op de flanken, waar Marinos en Núrio vrij zeker zijn van hun plaats nu de uitleenbeurt van D’Alberto afgelopen is en het onverwacht tot een breuk kwam tussen de club en N’Ganga. Als er geen alternatief gevonden wordt, zou de jonge flankverdediger Busi bij de profkern kunnen aansluiten.

Middenveld

Ilaimaharitra verwierf in zijn eerste seizoen bij de Carolo’s al snel een plaats centraal op het middenveld. Hij is er nu een vaste waarde, met naast zich de onvermoeibare Hendrickx, die allicht de voorkeur zal krijgen op Diandy, die minder beweeglijk is. Rodes en Saglik lijken uit de boot te vallen. De jonge Noorafkan beschikt over een uitstekende linker, maar heeft wellicht nog aanpassingstijd nodig. Centraal komt hij mogelijk beter tot zijn recht dan op de flank.

Rechts op het middenveld greep Fall tijdens de tweede competitiehelft te weinig zijn kans om opnieuw een basisplaats op te eisen. Grange speelde alvast een opvallende oefencampagne en zou wel eens tot de startende elf kunnen behoren. Zijn precieze rechter is een te duchten wapen bij stilstaande fases of voorzetten. Hij lijkt ook meer en meer doordrongen van de tactische eisen die Mazzu stelt. Zijn belangrijkste rivaal is waarschijnlijk Gholizadeh. De Iraanse WK-ganger heeft zich het voetbal van Charleroi logischerwijze nog niet helemaal eigen gemaakt, maar hij beschikt over voldoende techniek en een uitzonderlijk spelinzicht. Ook voor de offensieve plaatsen zal hevig strijd geleverd worden. Op links is Benavente favoriet om aan het seizoen te beginnen als zijn coach kiest voor zijn geliefkoosde 4-4-2-systeem. De Peruviaan zou zo Baby naar de bank verwijzen.

Dorian Dessoleil
Dorian Dessoleil© BELGA

Aanval

Rezaei was vorig seizoen de revelatie in de spits. Hij kende een moeilijke voorbereiding en dat zou hem zijn basisplaats kunnen kosten. Door het gebrek aan vorm bij de Iraniër start Mazzu in zijn 4-4-2 mogelijk zonder het duo Rezaei-Benavente. Grootste kanshebbers in de aanval zijn Perbet, teruggekeerd naar de eerste club waarvoor hij in België voetbalde, en Bédia, die een sterke voorbereiding achter de rug heeft. Voor Stevance lijken er andermaal weinig speelminuten in het verschiet te liggen als hij bij Charleroi blijft.

Conclusie

Charleroi bouwt verder op de bestaande kern, aangevuld met enkele beloftevolle spelers voor de toekomst. De club lijkt daarom gewapend om de voorzichtige progressie van de laatste jaren door te trekken. De terugkeer van Perbet biedt Mazzu een garantie op doelpunten, maar dwingt hem ook om te kiezen voor meer aanvallend voetbal. De kwaliteiten van de Franse spits komen immers het best tot zijn recht als hij voldoende aanvoer krijgt van de flanken. Charleroi staat nog steeds in de schaduw van de Big Five, maar hoopt opnieuw op een indrukwekkende start om zo voor de derde opeenvolgende keer en voor de vierde keer in vijf jaar de top 6 te halen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier