Manager Santini stapte vrijdag op bij Tottenham.

Grote consternatie vorige vrijdag in Londen. Jacques Santini (52), vorige zomer nog bondscoach van Frankrijk op het EK, diende zijn ontslag in als manager van Tottenham. Officieel om persoonlijke redenen : Santini’s vrouw bleef achter in Frankrijk om-dat ze in Engeland niet kan aarden, en heeft er meer en meer werk met de verpleging van haar zieke moeder. Om zijn familie niet verder uit elkaar te laten groeien zet Santini een stap terug.

Ex-spelers van de Spurs en waarnemers suggereren echter dat er meer aan de hand is. De Fransman zou zich niet zo happy voelen binnen de organisatorische constructie die Tottenham vorige zomer opzette. In tegenstelling tot andere Engelse managers is Santini niet verantwoordelijk voor het transferbeleid van de club. Dat ligt in handen van technisch directeur Frank Arnesen (ex-PSV). Die heeft Santini ook met een assistent (de Nederlander Martin Jol) opgezadeld. Arnesen wilde Jol als hoofdcoach, maar die had volgens voorzitter Daniel Levy te weinig naam. En dus kwam Santini en werd Jol ‘maar’ assistent.

Was het een clash van culturen, tussen de aanvallend ingestelde Arnesen en de verdedigende Santini ? Tottenham speelde alleszins niet goed, het legde de klemtoon op de verdediging en scoorde amper, in elf competitiewedstrijden maar zes goals. Een beetje naar Franse traditie, hetzelfde verwijt kreeg ook Gerard Houllier bij Liverpool en aanvankelijk zelfs Ar-sène Wenger bij Arsenal. Een lang gesprek vrijdag tussen Arnesen, Jol en Santini naar aanleiding van nog maar eens een nederlaag, resulteerde in het opstappen van de Fransman. Zaterdag werd Santini in de dug out vervangen door Jol, die na de nederlaag tegen Charlton verklaarde graag door te willen gaan. Zit hij komend weekend tegen Arsenal ook op de bank ? (PTK)

Jelle Van Damme speelde zaterdag 90 minuten voor Southampton. Marius Mutu kreeg voor zijn positief cocaïneplasje een schorsing van zeven maanden. Die loopt af op 18 mei. De door Chelsea ontslagen 25-jarige Roemeen werd door bondscoach Iordanescu gevraagd om tot dan zijn assistent te zijn. Franz Beckenbauer gaf toe dat hij vorige zomer Arsène Wenger benaderde om bondscoach van Duitsland te worden. De Fransman weigerde en verlengde zijn contract met Arsenal. Liverpool liet een recordverlies van 21,9 miljoen pond noteren. Het ontslag van manager Houllier en zijn staf zou 10,7 miljoen pond hebben gekost. (PTK)

TOPSCHUTTERS : 1. Henry (Arsenal) 10 goals ; 2. Johnson (Crystal Palace) 8 goals ; 3. Anelka (Manchester City), Hasselbaink (Middlesbrough), Pires (Arsenal), Reyes (Arsenal) 6 goals.

PTK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier