Morgen debuteert Antonio Conte in Bari – waar hij vijf jaar geleden trainer was – als bondscoach van Italië, in een oefeninterland tegen Nederland. Volgende week volgt dan de eerste echte test in Noorwegen, een EK-kwalificatiewedstrijd.

Met Conte (afkomstig uit Lecce) heeft de Squadra Azzurra voor het eerst een technisch directeur afkomstig uit Zuid-Italië. Fulvio Bernardini kwam uit Rome, maar lager op de laars rekruteerde de Italiaanse voetbalbond zijn nationale coaches nooit.

Als kind trainde de nu 45-jarige Conte bij zijn eerste club in een moeilijke buurt. Je kon maar beter niet met de fiets gaan en de trui onder je kleren wegstoppen om niet bestolen te worden, vertelt hij daarover.

Twintig keer voetbalde de Zuid-Italiaan zelf als middenvelder voor de Squadra, van de voorbereiding op de (verloren) WK-finale 1994 tot de (verloren) EK-finale van het EK 2000. Zijn eerste selectie herinnert hij zich nog goed: “ArrigoSacchi hanteerde een 4-4-2, terwijl wij bij Juventus nog met een ouderwetse libero speelden. Ik kreeg hoofdpijn op training bij de nationale ploeg, ik wist niet wat ik moest doen, als een scholier die onvoorbereid in de klas kwam. Elke beweging moest worden ingestudeerd. Dus ging ik achteraan de rij staan, achter de Milanspelers die ons gelukkig wat hielpen, want zij kenden die automatismen. Een harde, maar interessante leerschool.

“Als speler wist ik niet wat te doen als ik aan de bal kwam: ik was geen Zidane. Dus controleerde ik de bal, keek rond en hoorde het publiek al fluiten. Voor zulke spelers is een uitgekiend tactisch systeem met duidelijke afspraken en automatismen een grote hulp. Dat wil ik nu mijn spelers aanreiken. De nationale ploeg zal werken als een club, stoelend op een methode, systemen en goed ingeoefende automatismen, waar elke speler op elk moment weet wat van hem verwacht wordt. Wie daarin meegaat, blijft. Met de anderen kan ik niet werken.”

Van de ethische code waar Conte’s voorganger CesarePrandelli mee werkte, blijft niets over. “Ik heb spelers nodig die zich helemaal geven. Wat telt, is het collectief, de tactische schema’s en de inzet. Je bereikt maar iets als groep. Pas daarna mag het talent bovendrijven. Eerst moet het zich ondergeschikt maken aan het systeem.”

De voetbalfilosofie van Antonio Conte, die met Juventus de voorbije drie seizoenen de titel in de Serie A pakte, is duidelijk. Het liefst vertrekt hij, zoals bij de Bianconeri, van een 3-5-2, om te evolueren naar een 3-4-3, volgens de Italiaan hét systeem van de toekomst: “Wij zullen het spel maken, met korte passes, pressing en een gezonde agressieve aanpak. Verdedigen, ja, maar vooral anderen verplichten te verdedigen. Ik verlies liever op een tegenaanval dan gewoon op de middenlijn af te wachten.”

Radicale vernieuwingen in de selectie van Conte zullen er niet zijn. “Ik zal wel een of andere speler weglaten of toevoegen, maar in grote lijnen blijft het de groep van op het WK.”

De nieuwe bondscoach zal dankzij de inspanningen van sponsors, onder meer Puma, 3,6 miljoen euro netto per jaar verdienen, terwijl zijn voorganger Prandelli, nu actief bij Galatasaray, tevreden moest zijn met 3,2 miljoen.

DOOR GEERT FOUTRÉ

Antonio Conte: “Ik verlies liever op een tegenaanval dan op de middenlijn af te wachten.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content