Gladbach wil oogsten vanaf volgend seizoen.

Tijdens de Rheinderby kwamen de middenmoters FC Köln en Borussia Mönchengladbach vorige week vrijdag niet verder dan een 1-1-gelijkspel, na een heel matig duel voor een uitverkocht huis (50.000 toeschouwers). Komende zondag spelen doelman Logan Bailly en aanvoerder Filip Daems – beiden vaste basisspelers onder trainer Michael Frontzeck – gastheer voor Hamburger SV, de Europese tegenstander van Standard.

Beide teams teren vooral op een glorierijk verleden en willen graag aanknopen met die successen. Alleen beseft Gladbachvoorzitter Rolf Königs (68), een steenrijke ondernemer uit de textielindustrie, dat zoiets niet eenvoudig is. In februari 1999 werd hij verkozen tot bestuurslid, maar in april 2004 aangesteld als opvolger van de overleden president Adalbert Jordan. Zijn hoofdverdienste ligt in het feit dat hij de club volledig saneerde, want er was een schuldenput van 20 miljoen euro, en een hypermodern nieuw stadion bouwde.

Nu moeten nog de resultaten volgen, want in zijn ambtstermijn raakte Gladbach nooit verder dan een tiende plaats. Het seizoen 2006/07 eindigde zelfs dramatisch, met een laatste stek én degradatie naar de tweede Bundesliga, gelukkig gevolgd door een titel plus terugkeer op het hoogste niveau. Na de vijftiende plaats vorig jaar wil Königs na de economische wederopbouw vanaf volgend seizoen ook sportief opnieuw oogsten. “We slaagden erin om ons stadion zelf te financieren”, zei hij in die Welt. “In het verleden konden we toppers als Marcell Jansen en Marko Marin niet behouden. Ik maak me sterk dat we nu een talent als Marco Reus gemakkelijker aan ons kunnen binden. We streven ernaar dat een vierde van onze profkern uit eigen jeugdspelers bestaat. Het komt er dus op aan om te zoeken naar continuïteit.”

Hij is, ondanks de matige klassering, tevreden over het werk van sportief directeur Max Eberl en coach Frontzeck. “Ik streef naar een open contract, zonder vervaldatum. Een handdruk volstaat voor mij, zo lang we zakelijk en menselijk maar op dezelfde golflengte blijven zitten.”

De Nederlandse international Mark van Bommel (32) blijft tot 2011 bij Bayern München.

Tweedeklasser Arminia Bielefeld, niet in orde met zijn licentie en beschuldigd van gesjoemel met cijfergegevens, kreeg de melding dat er dit seizoen vier punten worden afgetrokken, samen met een boete van 50.000 euro.

Lars Stindl (21), een middenvelder van tweedeklasser Karlsruhe, vertrekt transfervrij naar Hannover 96. Hij tekende tot 2013.

Milos Maric (28, ex-AA Gent) kreeg een schorsing voor drie speeldagen nadat hij tegen Borussia Dortmund werd uitgesloten wegens een slag richting Jakub Blaszczykowski.

Stefan Kiessling (26), de topschutter van Bayer Leverkusen met zestien doelpunten, verlengde zijn overeenkomst tot 2015.

FC Augsburgcoach Jos Luhukay liet net als manager Andreas Rettig (beiden 46) zijn verbintenis tussentijds openbreken tot 2012.

Ruud van Nistelrooy (33) liet weten dat hij zijn loopbaan zal afsluiten bij HSV. Trainer Bruno Labbadia kan vijf tot zeven weken niet beschikken over Eljero Elia (23), die werd geopereerd aan de linkerenkel.

Hannes Löhr (67), een legende in de voetbalgeschiedenis van FC Köln, verloor zijn Annemarie (54) na een lang gevecht tegen kanker.

De Duitse voetbalbond maakte bekend dat het aantal leden verhoogde naar 6,7 miljoen. Er waren het afgelopen jaar in totaal 72.100 nieuwe aansluitingen.

Herbert Fandel (46) wordt vanaf het competitie-einde de nieuwe baas van de scheidsrechters, als opvolger van de fel omstreden Volker Roth.

Manuel Neuer (23), die nog tot 2012 onder contract ligt bij Schalke 04, is volgens zijn doelmannentrainer Bernd Dreher niet te houden. Bayern München toont interesse voor de international, maar coach Felix Magath (56) stelt zijn veto. Zijn transferwaarde wordt geschat op 15 miljoen euro.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier