Johan Museeuw wankelde en de wielerwereld schrok op. Chris Goossens, tien jaar wielerbondsarts geweest en nu clubdokter van voetbalclub Germinal Beerschot, over hormonen en de strijd tegen doping.

“Dat er een link is tussen sport en hormonen, daarover wordt al langer gepraat, maar namen hoorde je nooit noemen”, opent Chris Goossens. “In die zin was ik verrast. Anderzijds ben ik het ook weer níet, omdat het gerucht al langer liep : namelijk dat er op de vrije markt allerlei dingen werden verkocht en dat een klein deel van de hormonenmarkt blijkbaar ook bestemd was voor andere zaken.”

Waren onder meer in de zaak-Festina gewone artsen of sportdokters betrokken, nu valt de naam van een dierenarts. “Logisch”, denkt Goossens. “Gewone artsen kunnen nog moeilijk betrokken raken, omdat er zodanig wordt gecontroleerd dat ik onmogelijk kan geloven dat een arts zich daar in België nog aan waagt.”

Maar ook veeartsen worden gecontroleerd en kunnen niet zomaar hormonen bestellen en afleveren. “Zolang je het houdt bij normale hoeveelheden,” zegt Goossens, “zal het geen problemen opleveren. Anderzijds is er ook een zwart circuit. Ik wil het gerecht rustig zijn werk laten doen, en de gevonden producten moeten nog geanalyseerd worden, maar stel dat er hormonen bij zijn, dan kunnen die via dat circuit verkregen zijn. Daar heeft de overheid totaal geen controle op. Vorig jaar kwam Luc Alloo bij mij met de vraag : ik wil mij doperen, welke producten moet ik halen ? Ik heb hem een lijstje bezorgd, maar vroeg mij af of hij ze zou vinden met zijn bekende kop. Wel, het heeft precies een half uur geduurd.”

Is de grens tussen dierlijke en menselijke hormonen dan zo’n dunne ? Ja, volgens Goossens. “De mens is ook een dier. Al sinds begin jaren tachtig is geweten dat er dierlijke hormonen in de wereld van de bodybuilders werden gebruikt. Je moet goed gek zijn om dat in je lijf te spuiten. Maar hier gaat het blijkbaar wel degelijk over humane hormonen. Die term is wel vaag, onderzoek zal moeten uitwijzen wat ze juist bedoelen met ‘humane hormonen’. Best mogelijk ook dat ze niks vonden, of niks ernstigs : in de simpelste huisapotheek zitten dingen die een wielrenner niet mag nemen.”

Anderzijds heeft de opgepakte veearts bekend dat hij hormonen aan wielrenners verkocht. “Dat heb ik ook uit de media. En dan gaat het om verboden producten, want elk hormoon is een verboden product, behalve de anticonceptiepil voor vrouwen.”

In de Verenigde Staten zijn groeihormonen toegelaten in de veesector. “Anabolen bij mijn weten ook,” zegt Chris Goossens, “ook bij mensen. Als zich dat in Amerika doorzet, zal het hier binnenkort ook regenen. Volgens studies die je op het internet kan vinden, is er een jeugdcultuur waarin Amerikaanse scholieren vrij toegeven anabolica te gebruiken. Als er hier een bodycultuur komt die vraagt om een schoon lijf en veel spieren, en je weet dat kinderen de hele dag chatten en spelen met dat computermuizeke, dan is het niet moeilijk om sites met hier nog verboden producten te vinden. En die dan te kopen, al denk ik dat de douane nog steeds controleert wat er via de koeriers dit land binnenkomt. Je kan zaken bestellen via internet, maar er is een reële pakkans. Dan is het op straat veiliger. Want daar geldt de omerta, want zowel koper als verkoper doen iets verkeerds.”

Op een onbekende Spanjaard in de Tour na en een Portugees die vorige week zelf toegaf dat hij door de UCI geschorst werd, bleef het dit jaar relatief stil rond de dopingcontroles. Wat daarvan te denken ? Goossens : “Ik kan u direct vijf producten geven die niet opspoorbaar zijn. Al langer dan een jaar ken ik producten die circuleren, maar eigenlijk nog in een onderzoeksfase zitten. Bloedvervangende middelen die uit de Golfoorlog komen – de eerste, en die ligt inmiddels tien jaar achter de rug. En dan is er de gendoping. Het menselijk genoom is intussen in kaart gebracht, men kan bij wijze van spreken perfect een mens reproduceren. Dus kan ook de stap worden gezet naar manipulatie van dat DNA, zodat je lichaam gaat aanmaken waartoe je eigenlijk niet in staat bent. Er is genetische doping mogelijk die toelaat de spiertoename en je recuperatie te bevorderen. Dat is allemaal op de markt. Die middelen worden uitgetest aan universiteiten, op mensen, en als daar malafide personen tussen zitten… Ik ken een product dat als je het inspuit, hetzelfde effect geeft als wanneer je een maand getraind zou hebben. In Amerika zijn ze daar al drie, vier jaar mee bezig.”

Wordt het allemaal niet gevaarlij-ker ? “Zeker”, zegt Goossens. “De producten uit de jaren zeventig waren vooral stimulerende middelen, niet gevaarlijker dan bij wijze van spreken elke dag vijf tassen koffie. Maar zodra een aantal renners geen koers of training kon doen zonder stimulerend middel, heb je het over een verslaving. Wie praat er nog over Johan Van de Velde die in de Giro ineens in het station van Milaan op een perron zat, helemaal weg van de wereld ? Toen de pakkans op amfetamines groter werd, deed de hormonencultuur zijn intrede, de anabole- en cortisonecultuur. Je zag mensen die moesten stoppen omdat hun bijnieren niet meer behoorlijk functioneerden. En toen dat allemaal opspoorbaar werd, grepen ze naar weer andere dingen. Epo heeft tien jaar bestaan zonder dat iemand zocht naar een manier om het op te sporen. Nog altijd is het maar drie à vijf dagen opspoorbaar in de urine. In het bloed is wat anders, maar volgens het decreet is er door de Vlaamse Gemeenschap nog altijd geen bloedcontrole mogelijk.”

Wielrenners moeten vier keer per jaar hun bloed laten controleren, en talrijk zijn de controles na de wedstrijd. “Die hebben zin,” vindt Goossens, “omdat je toch een beeld krijgt van de bloedspiegel op lange termijn. Bruuske schommelingen in het hematocriet vallen dan op. Niet vergeten dat de controles ook onaangekondigd gebeuren, zelfs tijdens de trainingen.”

Vandaar renners die op winterstage trekken naar Zuid-Afrika of Australië. Goossens : “Als ik slim ben en ik weet dat ik gecontroleerd kan worden, ga ik ergens waar ze me niet kunnen vinden. Met een mobilhome in de bergen, zonder gsm, onbereikbaar. Zo simpel is het. Wie het wil omzeilen, kan dat nog steeds.”

door Peter T’Kint

‘Eén inspuiting en je hebt een maand getraind.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier