Michaël Ciani voelt zich al thuis bij Bordeaux.

Op de officiële website van de Franse kampioen werd Michaël Ciani op een warme manier welkom geheten. De verdediger is in België geen onbekende. In 2003, toen Charleroi de ader met Franse voetballers begon aan te boren, haalde het Ciani weg bij de kleine Parijse club Racing 92. Hij speelde achttien wedstrijden voor de Zebra’s en scoorde daarin één keer. Charleroi tipte dan Raymond Domenech, op dat ogenblik trainer van de Franse belofteploeg. Dat team wint met Ciani in de defensie het prestigieuze jeugdtoernooi van Toulon. Voor Ciani lijkt het de start van een mooie carrière. Guy Roux heeft hem immers ook opgemerkt in een oefenpartij tussen Charleroi en Auxerre. Hij laat hem tekenen voor vijf jaar. Maar het draait uit op een totale mislukking. Ciani speelt in zijn eerste seizoen niet één wedstrijd in de Ligue 1. Hij kan als gevolg van een lelijke blessure aan de adductoren wel verzachtende omstandigheden inroepen.

Het jaar nadien helpt hij tweedeklasser Sedan aan de tweede plaats en dus aan de promotie. Ciani maakt daarop de overstap naar Lorient. Met die club maakt hij drie seizoenen vol en speelt hij elk seizoen gemiddeld dertig matchen. Zijn trainer in die periode, Christian Gourcuff, noemt hem een onneembare vesting achterin die bovendien bij stilstaande fases voor veel gevaar kan zorgen in het kamp van de tegenstander.

Dat ontging ook de Franse oud-international Laurent Blanc niet. Vier miljoen euro werd neergeteld voor de ex-speler van Charleroi, die een verbintenis tekende tot 2013. Ciani lijkt goed op weg om niet te ontgoochelen. Hij stond de jongste twee wedstrijden, met daarbij ook het duel tegen Marseille, in de basis. Met zijn imposante verschijning – 1m89 en 89 kg – noemde Bordeaux hem meteen de nieuwe ‘controletoren’. Maar hij loopt niet naast zijn schoenen. “In de Parijse regio zijn er veel jongeren die niet doorbreken”, weet hij. “Maar ik had het geluk dat ik in België prof kon worden. En ik greep met beide handen mijn kans.”

Eidur Gudjhonsen (30),

de IJslandse spits op overschot bij Barcelona, tekende voor twee jaar bij AS Monaco.

Kevin Anin, die een transfer had verkregen naar Le Havre, werd na de medische controle omwille van een blessure aan de achillespees weer aan de kant geschoven. Le Havre wil in zijn plaats Benjamin Gavanon, de middenvelder van AS Nancy, in huis halen.

Middenvelder Mathieu Coutadeur (23) verkreeg na een conflict met het clubbestuur van Le Mans in extremis zijn transfer naar AS Monaco.

AS Nancy huurt met Djamel Bakar een veelbelovende spits van AS Monaco.

Marseille-Bordeaux van tien dagen geleden was een heetgebakerde wedstrijd. Twee fans van Marseille werden onder gerechtelijk toezicht geplaatst en kregen stadionverbod omdat ze bussen met supporters van Bordeaux hadden bekogeld. En tijdens het duel tussen Nice en Montpellier werd een fan van de bezoekers gearresteerd na het afvuren van een vuurpijl.

Elliot Grandin (21), de spits van Marseille, paste niet langer in de plannen van Didier Deschamps. Zijn contract werd ontbonden.

Lorientmiddenvelder Yann Jouffre blesseerde zich aan de adductoren en zal twee of drie maanden niet kunnen spelen.

Valenciennes benoemde Henri Zambelli als adviseur van voorzitter Francis Decourrière. Hij is een ex-verdediger van Nice, Marseille en Lyon en werd spelersmakelaar.

Jonathan Lacourt, een middenvelder bij Valenciennes, liep in maart 2009 een dubbele scheen- en kuitbeenbreuk op. Na complicaties onderging hij een derde operatie. In het beste geval zal hij over zes maanden wederoptreden.

Ex-international Bixente Lizarazu werd door TF1 ingehaald als analist.

PSG-spits Peguy Luyindula (30) tekende voor twee jaar bij. In de eerste vier competitiewedstrijden scoorde hij al twee keer.

PIERRE DANVOYE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier