Raymond Domenech verdedigt zich.

In een uitzonderlijk en over twee dagen gespreid gesprek met L’Equipe gaf bondscoach Raymond Domenech enige duiding bij zijn vaak controversiële optreden. “In de aanloop van de 2-1-zege tegen Servië zei ik dat dit land me aan de geur van bloed doet denken. Ik weet dat het fout is, maar ik zeg nu eenmaal wat ik denk. Ik maakte die fout al vaak”, stelde hij. “Het is sterker dan mezelf. Daarom sprak ik de jongste zes maanden niet meer. Maar dat valt me zwaar en het is zeer vervelend. Want zo is er ook geen plaats meer voor humor.”

Hij stond ook stil bij een aantal andere fouten. “De pers verwijt me dikwijls dat ik mijn fouten niet wil erkennen, maar staat er niet bij stil dat men pas achteraf ziet wat fout is”, poneerde Domenech. “Tegen Oostenrijk kies ik centraal achterin voor Philippe Mexès. Voordien werd ik met alle zonden van Israël overladen omdat ik hem geen kansen gaf, terwijl hij bij AS Roma de pannen van het dak speelde. Maar dan viel hij in dat duel door de mand en weer had ik boter op het hoofd. Met Florent Malouda is het net hetzelfde. Als ik hem opstel, vindt iedereen dat hij te licht is. Hou ik hem aan de kant, heet hij plots onmisbaar te zijn. Ik herhaal nog maar eens dat ik in eer en geweten kies op basis van de prestaties van de spelers. Een niet-selectie van een jongen betekent niet dat hij voorgoed is afgeschreven. Waarom zou ik Malouda, die ik gedurende twee jaar de hand boven het hoofd heb gehouden, nu geen kans meer gunnen?”

Domenech viel ook Luis Fernandez aan omwille van diens vermeende kritische commentaar over Yoann Gourcuff. “De bondscoach moet eens leren om goed te luisteren naar wie wat zegt”, gaf Fernandez in een heftige reactie lik op stuk. “Ik zei nooit dat ik Gourcuff te min vond. Domenech moet echt niet zo hoog van de toren blazen, want hij bereikte wel de finale van het WK in 2006 maar prijzen pakte hij nog niet. Hij moet leren aanvaarden dat mensen die 60 keer voor de nationale ploeg hebben gespeeld ook het recht hebben om hun mening te geven.”

Jean-Alain Boumsong (29), de verdediger van Lyon, werd zwaar op de korrel genomen door Kevin Gallacher, een van zijn oud-ploegmaats bij Glasgow Rangers: “Na Boumsong zal er veel overtuigingskracht nodig zijn om de Schotse fans nog blij te maken met de komst van een speler uit de Franse competitie. Hij stelde bij ons zwaar teleur en kon nooit bewijzen dat hij zijn aankoopprijs van 8 miljoen euro waard was.”

Luigi Pieroni (28) zit op een zijspoor bij Valenciennes. De aanvaller kan rekenen op belangstelling van Grenoble.

Bordeaux leende de jonge talenten Gabriel Obertan (19, spits) en Florian Marange (22, centrale verdediger) uit, respectievelijk aan Lorient en Grenoble.

FC Sochaux sloeg een grote slag op de transfermarkt door de Tsjechische spits van Banik Ostrava, Vaclav Sverkos (25), aan te trekken.

Nicolas Savinaud (33), een verdediger/middenvelder, stapte over van FC Nantes naar tweedeklasser Vannes.

Afgelopen weekend hernam de competitie in de Ligue 1. Omwille van het winteroffensief moesten de duels Valenciennes-Caen, AS Nancy-Nice en Le Mans-Rijsel echter worden uitgesteld.

Veigar Páll Gunnarsson (28), een IJslandse spits van Stabaek, ging voor 2 miljoen euro over naar AS Nancy. Hij tekende er een contract voor twee jaar.

Kevin Mirallas, de Belgische spits van Saint-Etienne, startte tegen FC Sochaux op de invallersbank. Na de rust kwam de Rode Duivel het veld op, maar hij kon de 1-0-nederlaag van zijn team niet vermijden.

Lyon is het jaar 2009 niet denderend gestart. De bekerwedstrijd werd uitgesteld en tegen Lorient bleef de zevenvoudige kampioen steken op een 1-1-gelijkspel.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier