Costa Rica

Óscar Ramírez © Icon Sport

trainer Óscar Ramírez (CRC)

U was er als speler bij op het WK 1990 in Italië. Zijn er zaken van toenmalig bondscoach Bora Milutinovic die u nu toepast?

‘Het is nu natuurlijk anders, maar er zijn toch dingen die bijblijven. Zo had Bora het er altijd over dat wij ambassadeurs van Costa Rica waren. Als wij in Italië iets mispeuterden, zou dat afstralen op het imago van het land. Maar als we goed voor de dag kwamen, was dat ook goed voor Costa Rica. Ik heb toen geleerd dat we een symbool van het land waren.’

Destijds vertelde u aan ESPN dat jullie, toen Costa Rica de tweede ronde bereikte, ter plaatse nog een hotel moesten zoeken omdat er niets gereserveerd of voorbereid was. Is het Costa Ricaanse voetbal op vlak van organisatie en voorbereiding geëvolueerd?

‘Ja, heel erg. Er waren toen heel wat gebreken, maar Bora loste veel op. Voor een bepaalde wedstrijd vreesden we dat we met onze voetbalschoenen te veel zouden uitglijden. Dus kocht Bora voor iedereen nieuwe schoenen. Wij hadden er toen maar één of twee paar, nu hebben spelers er tot vijf.’

Ook toen zat u in een groep met twee Europese teams en Brazilië…

‘Er zijn inderdaad parallellen. We openden met een zege tegen Schotland, verloren van Brazilië en werden na winst tegen Zweden verrassend tweede in de groep. Een schitterende prestatie voor een debutant, waarna het voetbal in Costa Rica zich verder heeft ontwikkeld. Maar nog meer dan 1990 is de referentie het WK van 2014, toen Costa Rica slechts door Nederland en met de strafschoppen uit de halve finales werd gehouden.’

Denkt u 24/7 aan het WK?

‘Neen, ik heb geleerd om het een beetje los te laten. Op de momenten dat ik me kan ontspannen, geniet ik daar ook van. Maar het WK zit wel altijd in mijn hoofd. Vandaag ben ik bijvoorbeeld opgestaan met een idee, iets wat ik gezien heb op de video’s. Dan bel ik meteen mijn assistenten, waarna we samen beelden analyseren.’

Wat mag er niet ontbreken in uw koffer?

‘Ik ben heel spiritueel en vind het leuk om ’s morgens wat te lezen in mijn agenda met Bijbelse teksten. Dan praat ik ook wat met die van hierboven opdat Hij me helpt. Dat heb ik geleerd: als het even niet meezit, gidst Hij je er wel doorheen.’

Dat zal nodig zijn in een groep met Brazilië, Servië en Zwitserland.

‘Dat zijn goeie ploegen, technisch onderlegd en modern voetballend. Het zal moeilijk zijn, maar we gaan ons werk doen. Met Keylor Navas hebben we een van de beste doelmannen ter wereld, dat zal ons rust geven. De verdediging heeft de sleutel tot het succes in handen. En in tegenstelling tot sommige landen die afhankelijk van één speler zijn, hebben wij meerdere jongens die kunnen scoren. Zoals BryanRuiz en CelsoBorges: ze vinden altijd wel een gaatje, zonder dat ze hun verdedigende opdrachten verwaarlozen. Deze groep is de mening toegedaan dat we de prestatie van 2014 kunnen herhalen.’

Joel Campbell
Joel Campbell© EFE

de kenner Andrés Zarate

Journalist bij het Costa Ricaanse dagblad Diario Extra

‘Het zal voor Costa Rica heel moeilijk worden om de prestatie van 2014 te evenaren ( toen werd het land pas in de kwartfinale uitgeschakeld door Nederland, nvdr), want nu is er meer druk. Vier jaar geleden was alles na de poulefase mooi meegenomen, nu wordt het haast een verplichting. Dat zou zich tegen de ploeg kunnen keren.

‘Bondscoach Oscar Ramírez is iemand die het voetbal goed bestudeert. Hij is erg nauwgezet, berekend en detaillistisch. Je moet er niet aan twijfelen dat hij de tegenstanders in de poule tot in de kleinste details kent. Toch krijgt hij in Costa Rica veel kritiek omdat hij te defensief speelt in een 5-4-1. Er wordt hem ook verweten resultaatvoetbal te spelen.

Bryan Ruiz, Randall Azofeifa en Oscar Duarte, de drie ‘Belgen’ in de selectie, zijn vooral belangrijk vanwege hun ervaring. Op het WK 1990, toen Costa Rica er voor de eerste keer bij was, bestond de selectie uit spelers die nog nooit het land uit waren geweest. Nu heeft bijna elke speler internationale ervaring.

‘Van Celso Borges en Ruiz wordt verwacht dat ze het verschil maken. Ruiz is ook einde contract bij Sporting Lissabon, het WK is dus voor hem een ideale manier om zich in de kijker te spelen.’

rising star Joel Campbell

Een ding is zeker: Joel Campbell zit nog fris. De 25-jarige Costa Ricaanse spits van Real Betis sukkelde zowat het hele seizoen met blessures. In de 209 minuten die hij in La Liga in totaal op het veld stond, maakte hij toch twee goals en gaf hij één assist. Campbell is eigenlijk nog altijd eigendom van Arsenal, dat hem al in 2011 wegplukte bij het Costa Ricaanse Puntarenas. Sindsdien werd de speler zowat elk seizoen uitgeleend aan een andere club. Behalve bij Olympiacos in het seizoen 2013/14 kon hij nergens indruk maken. Campbell hoopt zich nu op het WK in de gunst te spelen van Unai Emery, de nieuwe coach van Arsenal. Het is alleen afwachten of de snelle aanvaller genoeg ritme in de benen heeft. Bij de nationale ploeg is hij in ieder geval een vaste waarde. Er staan al 76 selecties en 14 goals achter zijn naam. Als er na het WK afscheid genomen wordt van een aantal oudere spelers, wordt van hem verwacht dat hij het voortouw gaat nemen.

Gallo pinto
Gallo pinto

weetjes800

800 kilogram rijst en bonen stuurde Costa Rica vorige week al naar Sint-Petersburg, waar de nationale ploeg zijn basiskamp heeft. Gallo pinto, een typisch gerecht uit het land, mag immers niet ontbreken op het menu. Smakelijk!

concacaf-zone

In de CONCACAF-zone eindigde Costa Rica tweede na Mexico en voor Panama, de twee andere rechtstreeks geplaatsten voor het WK. Van de tien kwalificatiewedstrijden verloren Los Ticos er twee: in Mexico (2-0) en in Panama (2-1).

In de vijf WK’s waaraan Costa Rica deelnam zat er steeds een Borges in de selectie: in 1990 was Alexandre Borges Guimaraes erbij als speler en in 2002 en 2006 als bondscoach. Zijn zoon Celso Borges (30) zat in de selectie van 2014 en is nu ook weer van de partij als basisspeler. Celso heeft zelf nog geen kinderen, hij is zelfs nog vrijgezel.

Brazilië

Het is al de derde keer dat Costa Rica in de poulefase van een WK tegen Brazilië wordt geloot. In 1990 verloor het met 1-0 en in 2002 met 5-2.

TRAINER

53 jaar ? Ex-international en -assistent (2006-2008) van bondscoach Hernán Medford. ? In 2012 als T1 van Alajuelense verkozen tot Coach van het Jaar, maar de nationale ploeg wachtte. ? Werd in augustus 2015 assistent van Paulo Wanchope, die een week erna na een vechtpartij opstapte.

Celso Borges
Celso Borges© AFP
Costa Rica
Costa Rica

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier