In België werd, net zoals in de rest van Europa, de voorbije wintertransferperiode minder geld uitgegeven dan vorig jaar. Opvallend was het verschil tussen de Belgische clubs: STVV trok geen enkele nieuwe speler aan, SV Roeselare spande – net zoals vorig jaar – de kroon met maar liefst zes inkomende transfers, evenveel als Charleroi. Hoe valt dit, in tijden van crisis, te verklaren?

Patrick Verhamme, algemeen directeur van SV Roeselare, licht toe: “Onze sportief directeur heeft zijn creativiteit aan de dag gelegd om financieel verantwoorde zaken te verrichten, die nodig zijn in de strijd om het behoud te verzekeren. Deze wintertransfers zijn geen risico, want we werken met het principe van terbeschikkingstelling. We halen vrije spelers, zodat er geen transferbedrag betaald moet worden. Het ontbinden van het zware contract van Collins John, vlak voor de winterstop, heeft ruimte vrijgemaakt om de loonlast te dragen van deze nieuwe jongens. Een van die spelers, Hólmar Örn Eyjólfsson, is gekomen na een samenwerking met West Ham. Zijn verblijf hier is voor beide partijen een win-winsituatie. Vorig jaar bleek al dat het goed kan zijn om een speler enkele maanden bij ons tot volle ontplooiing te laten komen, kijk maar naar Perisic en MacDonald.”

Aan het andere uiterste vinden we STVV terug, dat deze winter geen enkele inkomende transfer realiseerde. “Eerst en vooral wil ik duidelijk maken dat we een eigen visie hebben: we gaan voor jonge Belgen en onze eigen jeugd”, verduidelijkt Guy Mangelschots, lid van de sportieve commissie van STVV. “Dat heeft helemaal niets met de crisis te maken, het is een visie die al een paar jaar leeft. Je mag niet vergeten dat we vanuit Turkije een aantrekkelijk bod binnenkregen voor Cephas Chimedza. De voorzitter ging er niet op in, want hij wou de ploeg intact houden en heeft dus niet voor het geld gekozen. Eigenlijk kan je dit beschouwen als een transfer.” Opvallend is dat het contract van Chimedza eind dit jaar afloopt, en dat hij dus niet meer verkocht kan worden.”Het was nu geld pakken of nooit, maar we hebben gekozen voor zijn kwaliteiten. Het transferbeleid is bij Sint-Truiden dus wel degelijk gelinkt aan het sportieve.” S

JEF KERREMANS

‘Onze wintertransfers zijn geen risico, want we werken met het principe van terbeschikkingstelling. ‘

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier