Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Ronaldo is bezig aan zijn beste seizoen ooit.

Hij had gescoord, dat wist hij nog. Maar veel meer moest je CristianoRonaldo (23) vorige week niet vragen over de openingsgoal van Manchester United bij AS Roma. Bij de kopstoot werd zijn hoofd nog geraakt en dat deed de Portugees even duizelen. Zoiets overkwam de Romaspelers ook, door zijn trucjes die ze niet altijd konden smaken. Gebrek aan respect voor de tegenstander, vonden wat Italianen achteraf. Ronaldo meende van niet: “Ik respecteer mijn tegenstander altijd.”

Hoe dan ook, Ronaldo is bezig aan zijn beste seizoen ooit. “Hij is beter dan Kaká“, vindt Realcoach Bernd Schuster, die hem nu al uitroept tot de nieuwe Gouden Bal. Bij de vorige ging de Milanmiddenvelder hem nog voor. Schuster zou Ronaldo graag naar Madrid halen. Een eerste poging, vorig jaar rond deze tijd, mislukte. Real wilde 80 miljoen euro op tafel leggen, maar United antwoordde met een nieuw contract van (naar verluidt) 180.000 euro per week.

Acties en snelheid had de Portugees altijd al – niet toevallig was hij vorig seizoen zowel speler van het jaar, jonge prof van het jaar én speler van het jaar voor de fans -, maar dit seizoen koppelde hij daar ook efficiëntie aan vast. Het seizoen begon slecht, met drie matchen op rij zonder goal én een rode kaart tegen Portsmouth. Maar daarna ging de pletwals aan het rollen: op 19 maart al evenaarde hij het 40 jaar oude record van George Best als best scorende middenvelder. Best maakte er 32. Ronaldo zit dit seizoen al aan 37 in 42 wedstrijden met United. Door zes opeenvolgende duels te scoren, evenaart de balvirtuoos een persoonlijk record.

Vorige week zond ITV een documentaire over hem uit: Ronaldo, the Story so far. Daarin getuigde zijn moeder dat Ronaldo zeer gefrustreerd kon raken als zijn voorzetten door de ploegmaats niet werden afgewerkt. Hij kon dan zelfs in huilen uitbarsten. Cry baby noemden ze hem spottend. Het gaf aan hoe groot zijn droom om te slagen toen al was.

Hij droomt uiteraard van een nieuwe titel, maar ook van een CL-finale. Op zijn veertiende zag hij thuis op tv die van 1999, toen United won. Inmiddels, zegt Ronaldo, zag hij die match al honderden keren. Niemand zal meer klaar zijn.

De finale van de FA Cup op 17 mei gaat tussen Portsmouth (dat het West Brom van CarlHoefkens met 1-0 klopte) en Cardiff, dat Barnsley versloeg met 0-1.

Martin O’Neill volgt namens Aston Villa Daniel Van Buyten (Bayern München).

Slecht nieuws voor Manchester United, dat nog kans maakt op de dubbel. Nemanja Vidic, een van de sterkhouders in de verdediging, is twee tot drie weken out met een knieletsel. Gary Neville werd dan weer na dertien maanden afwezigheid opgenomen in de selectie voor de match tegen Middlesbrough. De rechterverdediger sukkelde al die tijd met enkel en spierletsels.

Chelsea biedt zijn fans gratis tickets aan voor de verplaatsing naar Everton. Die match, gepland voor 19 april, werd omwille van de tv verplaatst naar 17 april, amper drie dagen na de match tegen Wigan. Chelsea kreeg van Everton 2900 tickets en wil zo veel mogelijk fans naar Liverpool krijgen. De ploeg komt ook tussenbeide in de vervoerskosten.

Manuel Almunia (30), de Spaanse doelman van Arsenal die Jens Lehmann naar de bank verwees, verlengde zijn contract. De duur is niet bekend, Arsenal weigert dat consequent bekend te maken. In december verraste Almunia nog iedereen door te zeggen dat hij openstaat voor de rol van doelman van de Engelse nationale ploeg. De Spanjaard komt in aanmerking voor naturalisatie na vier jaar wonen in Engeland. Dat is deze zomer het geval.

Mark Hughes (Blackburn) hield een pleidooi voor het inzetten van Europese refs.

Laurent Robert (32) verbrak zijn contract bij Derby County en tekende voor MLS-ploeg Toronto.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier