In zijn derde jaar in de eerste klasse mikt Getafe al op een Europees ticket.

Getafe, de derde eersteklasser uit Madrid, staat wat reputatie en traditie betreft heel wat sporten lager op de ladder dan zijn stadsgenoten Atletico en Real Madrid. Getafe promoveerde in 2004 naar de Spaanse hoogste klasse en is daar nu aan zijn derde seizoen bezig. Getafe mag dan weinig bekend zijn, het is een ploeg waar nogal wat gereputeerde tegenstanders uit de hoogstaande Spaanse competitie zich de tanden op stukbijten. Onder leiding van coach BerndSchuster, de Duitser die als speler zowel op het middenveld van Real Madrid als FC Barcelona schitterde, is Getafe nog altijd in de strijd voor een UEFA-cupticket via de Spaanse competitie. Maar het bescheiden Madrileense team speelt ook de halve finales van de Spaanse beker. Voorzitter AngelTorres vindt het allemaal geen verrassing. “Door heel hard te werken, boeken we resultaten zoals we gehoopt hadden”, bevestigt hij. “Het is mijn overtuiging dat clubs in het voetbal altijd een bepaalde cyclus volgen. Momenteel zitten we in een goede cyclus en daar moeten we van profiteren. De Copa del Rey is een uitstekende gelegenheid om onze naambekendheid wat te vergroten.”

Getafe mikt echter al verder. “Als we willen groeien, zal alles afhangen van de mogelijkheden om een nieuw stadion te bouwen. Als dat lukt, dan zie ik ons in staat om een rol spelen die vergelijkbaar is met wat La Coruña en Villarreal in een recent verleden ook konden.”

De vereniging heeft een budget van 22 miljoen euro. Hoe kan het dat een club met zulke beperkte middelen toch een goed figuur slaat in de Liga met al haar sterren en vedetten ? “Door hard te werken, op de kleintjes te letten en voortdurend te bouwen aan een welbepaalde reputatie. Uiteraard zitten we bij de clubs die de laagste contracten in Spanje aanbieden, maar de spelers hebben bij ons wel de zekerheid dat ze altijd op tijd worden betaald.”

De resterende 33 minuten van de kwartfinale tussen Betis Sevilla en FC Sevilla, die moest worden onderbroken nadat coach Juande Ramos gekwetst moest worden afgevoerd doordat hij vanuit de tribunes een projectiel op het hoofd kreeg, werden vorige week achter gesloten deuren gespeeld op het veld van Getafe. Er werd niet meer gescoord. Dat betekent dat FC Sevilla met 0-1 het duel won en geplaatst is voor de halve finale. Daarin zullen de rood-witten het opnemen tegen La Coruña. In de andere halve finale staan FC Barcelona en Getafe tegenover elkaar. De kans is dus niet gering dat het tot een finale tussen FC Sevilla en FC Barcelona komt en dat zou een revanche zijn voor de Europese Supercup van augustus 2006. In die wedstrijd haalde FC Sevilla het met 3-0.

Daniel Alves, de Braziliaanse rechtsachter van FC Sevilla, mag op grote belangstelling rekenen van FC Barcelona. Het zou dus best kunnen dat hij zijn laatste wedstrijd met zijn huidige club speelt in de bekerfinale tegen zijn toekomstige werkgever.

David Navarro, de verdediger van Valencia die in het gebakkelei na de Champions League-match tegen Inter Milaan de neus brak van Ivan Burdisso, hoorde dat nu ook de UEFA zijn schorsing voor zeven maanden overneemt. Dat betekent dat hij tijdens deze periode in geen enkele internationale wedstrijd zal mogen aantreden.

Frank Rijkaard, de coach van FC Barcelona, die nog tot in juni 2009 onder contract ligt, heeft de mogelijkheid weggewuifd dat hij al eind dit seizoen zou opstappen.

Bernd Schuster is volgens de sportkrant As een belangrijke kandidaat om de volgende trainer van Real Madrid te worden.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier