Inter is nog in de running voor drie prijzen.

Vanavond weet Inter, dat sinds zondag weer aan de leiding staat in de Serie A, of het dit seizoen nog aanspraak kan maken op de drie hoofdprijzen. Als het Barcelona uitschakelt, speelt het voor het eerst sinds 1972 nog eens de CL-finale, die het voor het laatst won in 1965, toen de CL nog gewoon de beker voor landskampioenen heette.

Het Inter dat vorige week Barcelona klopte, is mentaal en tactisch veel sterker dan het team dat in november nog van de Catalaanse club verloor, overigens de enige Europese nederlaag dit seizoen. Sindsdien wonnen de blauw-zwarten zes CL-wedstrijden op rij.

Een negatief uitvloeisel van de heenmatch tegen Barça was de furieuze reactie van het grillige talent Mario Balotelli na afloop. De spits, die verwacht had als titularis aan de aftrap te komen, kon zijn ontgoocheling op de invallersbank niet verbergen en viel als een slappe vod in de slotfase in. Na de wedstrijd werd hij uitgefloten door een deel van de aanhang, trok hij woedend zijn Intershirt uit en gooide het op de grond, waarna hij door verschillende ploegmaats hard aangepakt werd. Twee dagen later excuseerde hij zich voor het voorval. Maar algemeen wordt aangenomen dat de dagen van Balotelli bij Inter geteld zijn.

Voorzitter Massimo Moratti stuurde hem vrijdag naar huis om de gemoederen te bedaren. Balotelli was pas een paar weken weer aan het voetballen, na anderhalve maand koude oorlog tussen hem en trainer José Mourinho. Ook bondscoach Marcello Lippi gaf vorige week niet de indruk van plan te zijn om de spits mee te nemen naar het WK in Zuid-Afrika.

Wie bij Inter almaar meer op de voorgrond treedt, is de Nederlandse middenvelder Wesley Sneijder, die door een blessure wel twijfelachtig is voor vanavond. Voor de 25-jarige international zou een kwalificatie voor de finale een extra piment hebben. Ze wordt namelijk gespeeld in het Estadio Santiago Bernabéu, waar Sneijder tot vorig seizoen de kleuren van Real Madrid verdedigde, tot hij daar aangemaand werd om te vertrekken.

Terwijl Juventus hemel en aarde beweegt om bij Liverpool de Spaanse trainer Rafa Benítez (nog onder contract tot 2014) los te weken als opvolger voor Alberto Zaccheroni, en Sampdoria’s sportdief directeur Giuseppe ‘Beppe’ Marotta het hof maakt, ontkent Alessandro Del Piero op Facebook dat hij na dit seizoen naar de New York Red Bulls verhuist. “Ik ga naar de Verenigde Staten, maar enkel met vakantie”, aldus de inmiddels 35-jarige routinier, die nog minstens één seizoen bij Juve wil blijven.

AS Roma speelt op 5 mei de finale van de Italiaanse beker tegen Inter. Het verloor de terugwedstrijd in de halve finales op Udinese (1-0), maar had de heenmatch voor de TIM Cup met 2-0 gewonnen. Het is al de vijfde keer in de laatste zes jaar dat beide clubs elkaar in de eindstrijd van de Coppa Italia treffen. AS Roma haalde het in 2007 en 2008, maar nu zou het de eerste keer zijn dat de Romeinen de dubbel (beker en titel) tegelijk binnenhalen. Vorig jaar won Lazio de beker.

Adrian Mutu (Fiorentina) is negen maanden geschorst wegens dopinggebruik. Hij mag opnieuw in actie komen in het laatste weekend van oktober. De Roemeense spits werd na de wedstrijden Fiorentina-AS Bari (waarin hij scoorde) op 10 januari en Lazio-Fiorentina (waarin hij twee keer scoorde) op 20 januari positief bevonden op de aanwezigheid van sibutramina, een laxerend middel. Er was een schorsing van één jaar tegen hem geëist, maar toch was Mutu – die aangaf dat hij bij Fiorentina wil blijven – ontgoocheld: “Ik heb geen tegenanalyse aangevraagd en schuld bekend.”

Livorno knoopte na zestien wedstrijden nog eens aan met de zege, maar veel hielp dat niet. De Toscaanse havenclub degradeert na één jaar al weer naar tweede klasse.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier