Daan Heymans

© BELGAIMAGE

Vakantieliefdes zijn soms verrassend. Tussen Daan Heymans en het net van de tegenstander was het liefde op het eerste gezicht. Het begon met twee goals die Kortrijk neerhaalden op een anonieme zaterdagavond zonder publiek. Ondanks een boeket van zes rozen na acht speeldagen blijft de aanvaller van Waasland- Beveren enigszins onder de radar. Een beetje zoals op het veld, waar hij uitblinkt in de kunst om op het juiste moment uit de schaduw naar voren te treden.

Sinds het seizoensbegin stelt Nicky Hayen Heymans op achter de diepe spits. Ver van de kleerkasten centraal in de verdediging van de tegenstander, waar hij door zijn gebrek aan kracht en snelheid geen kans tegen zou maken. Daar, tussen de linies, kan de jonge Antwerpenaar zijn neus voor doorbraken tonen, een kwaliteit die zich vooral ontwikkelt bij wie zich eerder door list dan door spieren zijn plek in de zon moet verwerven.

Hoe zet je de stap van een neus voor ruimte naar een neus voor goals? De metamorfose in de cijfers van Daan Heymans is indrukwekkend. Vorig jaar leidde zijn beperkte speeltijd (259 minuten) tot slechts drie schoten op doel. De keeper hoefde zich daar nooit bij om te draaien. Zelfs in tweede klasse, bij Westerlo en Lommel, scoorde hij nooit meer dan vier keer op een seizoen.

Wat is dan het recept van Nicky Hayen? Zijn positie in de eerste plaats, achter een hyperactieve Joe Efford, die vaak de bal vraagt, dikwijls op de flank, en zo offensief de ruimte laat vallen waar een Heymans kan in duiken. Counters ook, want de mannen van de Freethiel kunnen slechts 44 procent balbezit voorleggen en hebben daardoor ruimte voor de tegenaanval. En ten slotte voorzetten. Want het zijn die waardoor Heymans zich een weg kan banen in de vijandelijke grote rechthoek. Hij infiltreert daar op het juiste ogenblik om vaak een kans te creëren. Van de zestien balcontacten in de backlijn dit seizoen, waren er elf een doelpoging.

De metamorfose in de cijfers van Daan Heymans is indrukwekkend.

Bovendien ziet Heymans het doorgaans scherp. Hij creëerde al vijf big chances en scoorde daaruit drie keer. Een gemiddelde van 60 procent, waarmee hij de beste is in België en samen met Marius Noubissi de enige die boven de 50 procent uitkomt. Het lijkt dus dat de speler die lange tijd de weg naar het net heeft gezocht, die uiteindelijk heeft gevonden door uit de buurt te blijven van de zwaargewichten in de verdediging.

Cijfers

1

Creativiteit is niet de belangrijkste troef van Daan Heymans. Terwijl hij al dertien keer op doel schoot dit seizoen, gaf hij nog maar één pass waaruit een schot volgde.

3,21

Hij scoort meer dan verwacht kan worden, want de drager van de Gouden Stier liet de netten al zes keer trillen voor amper 3,21 expected goals.

19

Hoewel hij op papier erg centraal speelt, is de jonge goalgetter van de Freethiel weinig betrokken bij de opbouw. Hij krijgt slechts 19 passes per wedstrijd.

46%

Uit dertien schoten op doel wist hij dit seizoen zes keer te scoren, een percentage van 46 procent.

84,6%

Hij kiest goed zijn positie om te schieten. Bijna 85 procent van zijn doelpogingen onderneemt hij van in de backlijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier