VV HOREBEKE

Horebeke, bestaande uit Sint-Maria-Horebeke en Sint-Kornelis-Horebeke, is een speciale gemeente: met krap 2000 inwoners is het de kleinste fusiegemeente van Vlaanderen. Het ligt tussen Oudenaarde en Brakel, bijna op de taalgrens, waar de natuur prachtige vergezichten biedt.

Tussen de uitgestrekte velden ligt het terrein van VV Horebeke, de enige voetbalclub uit de gemeente. Na een aantal jaren in het Katholiek Vlaams Sportverbond sloot de club in 1960 aan bij de KBVB. “We hadden dus vorig jaar de titel Koninklijke moeten krijgen, maar de formaliteiten slepen wat aan”, zegt clubman Eric Blommaert. VV Horebeke ging een aantal keren op en neer tussen derde en vierde provinciale. Eind jaren tachtig raakte men bijna hogerop, maar in de barragewedstrijden werd er verloren op Robur. In deze jonge eeuw werd Horebeke een echte liftploeg met herhaaldelijke promoties en degradaties. Het is een hechte club, zegt Blommaert: “Sommige gasten spelen hier al 25 jaar en zijn meermaals kampioen geworden.”

Wie in de jaren negentig ook een hele poos bij Horebeke voetbalde, is vader Van Gijseghem. Hij nam zijn twee zoons, Daan en de iets oudere Tim, mee naar de geel-zwarten. “Maar het was wel hun opa die de jongens vanuit Ronse altijd naar de trainingen bracht”, zegt jeugdcoach Willy Speliers, die en passant vermeldt dat enkele jaren daarvoor ook Thomas Matton, nu bij Zulte Waregem, zijn eerste shoes in Horebeke aantrok.

Tim Van Gijseghem speelt nu in derde klasse bij Brakel, maar Speliers had eerder gedacht dat hij degene was die het ver zou schoppen: “Tim had meer inzet dan Daan, maar Daan was dan weer technisch sterker. Hij was de motor op het middenveld. Maar achteruit lopen om mee te verdedigen, dat zat veel minder in hem.”

Toen hun grootvader overleed, hield het verhaal van de twee broers bij Horebeke snel op. De verplaatsingen zouden omslachtiger worden en het gezin liet zich door SK Ronse overhalen om de jongens daar onder te brengen. Daan was toen tien jaar. Maar lang zou hij bij Ronse niet blijven. Na twee jaar, in 2000, vertrok hij naar AA Gent, weer twee jaar later naar Moeskroen en toen dat ophield te bestaan naar Club Brugge.

Met vader Van Gijseghem heeft Speliers nog geregeld contact. “Ik volg de carrière van Daan nog wel,” zegt Speliers, “en af en toe bezorgt zijn vader mij foto’s van hem. Echt fijne en sportieve mensen. Zijn vader was hier doelman en heeft meerdere afscheidsmatchen gehad. Twee keer besloot hij aan het einde van het seizoen te stoppen, kreeg hij een eerbetoon, een drankkorf en zo, maar twee keer is hij het volgende seizoen toch weer opnieuw begonnen.” Dat noemen ze dan een slimme voetballer …

Meer foto’s vind je op www.groundhopping.be

Volgende week: Moussa Dembélé (Berchem Sport)

DOOR PETER MANGELSCHOTS – BEELDEN: JURGEN VANTOMME

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content