De Westelse voorlinie Ruiz-Tomou ontpopte zich na een aarzelende start tot een van de meest gevreesde aanvalsduo’s van onze hoogste afdeling. Ook voor hen voetbalden enkele productieve schutters in de Westelse rangen.

Wie waren hun voorgangers?

De laatste tien jaar passeerden bij Westerlo heel wat prijsschutters de revue. Herinnert u zich de namen van vergane gloriën als Vedran Pelic of Dalibor Mitrovic nog? Terwijl enkele ex-Westerlospitsen inmiddels volledig uit beeld verdwenen, beproeven anderen ondertussen hun geluk in het buitenland. We sommen de ex-schutters en de huidige doelpuntenmakers van Westerlo voor u even op: van Janssen tot Ruiz. Danny Vlayen, al vijftien jaar actief als assistent-trainer bij geel-blauw, portretteert de Westelse schutters.

Jochen Janssen (32)

Periode: 1997/98, 1998/99.

Doelpunten per gespeelde

wedstrijden: scoorde 26

doelpunten in 66 wedstrijden.

Aankoopsom: 30.000 euro

(Lommel).

Doorverkoopsom: 1.100.000 euro (Brugge).

Vandaag actief voor: Derdeklasser VV Bocholt.

Beschrijving:

Danny Vlayen: “Linksvoetige spits met een uitstekende traptechniek. Technisch behoorlijk, hij viel op door zijn sterke kopspel en scorend vermogen. Vormde een erg complementair duo met Toni Brogno, waarbij Janssen fungeerde als targetman. Met zijn overgang naar Club verzilverde hij zijn prestaties, maar hij kon in Brugge nauwelijks progressie maken. Ik had vooraf verwacht dat hij er niet zou slagen: goeie speler, maar duidelijk te licht voor de Belgische top.”

Toni Brogno (35)

Periode: 1997/98, 1998/99, 1999/00, 2002/03, 2003/04.

Doelpunten per gespeelde

wedstrijden:

66 doelpunten in 147 wedstrijden.

Aankoopsom: 30.000 euro (samen met Fasano en La Valle,

Charleroi).

Doorverkoopsom: 1.000.000 euro (Sedan), gratis (Charleroi).

Vandaag actief voor:

tweedeklasser Olympic Charleroi.

Beschrijving:

Danny Vlayen: “Speelde gedurende twee periodes voor de club: van 1997 tot 2000 en van 2002 tot 2004. Was vooral in zijn eerste periode productief met 49 goals in 85 wedstrijden ( Brogno scoorde tijdens zijn tweede passage nog 17 keer in 62 wedstrijden, nvdr). Dat heeft alles te maken met de spelers die hem omringden: bij zijn eerste verblijf kwam het gros van zijn treffers uit flankvoorzetten van Benoît Thans, in 1999/00 slaagde hij er daardoor zelfs in om 30 goals te potten. Brogno heeft bewezen dat een goeie spits afhankelijk is van de hem omringende spelers. Vormde aanvankelijk een duo met Janssen, maar bleek nadien als kleine beweeglijke pocketspits ook erg bruikbaar in de combinatie met Pelic. Op het einde verzeilde hij vaak op de bank als doublure voor het duo PaasDosunmu.”

Jean-Paul Boeka-Lisasi (34)

Periode: 2000/01.

Doelpunten per gespeelde wedstrijden: 12

doelpunten in 30 wedstrijden.

Aankoopsom: 2500 euro

(Lokeren).

Doorverkoopsom: 2500 euro (KV Mechelen).

Vandaag actief voor: annuleerde in mei vorig jaar zijn contract bij eersteprovincialer

Kontich.

Beschrijving:

Danny Vlayen: “Krijgt onterecht het verwijt een moeilijk karakter te zijn, hij is een typisch Afrikaanse voetballer met een gezonde dosis temperament. Boeka viel op door zijn technische klasse, zijn balvastheid en snelheid. Ging steeds recht op de goal af. Zakte enorm af op de voetballadder, want speelde afgelopen seizoen in eerste provinciale bij Kontich, een ploeg die nu tegen de degradatie speelt. Heeft te weinig uit zijn carrière kunnen puren.”

Vedran Pelic (33)

Periode: 1998/99, 1999/00, 2000/01, 2001/02, 2002/03

Doelpunten per gespeelde wedstrijden: 38 doelpunten in 107 wedstrijden.

Aankoopsom: 5000 euro (Bosna Visoko).

Doorverkoopsom: 10.000 euro (Anorthosis Famagusta).

Vandaag actief voor: derdeklasser Mol-Wezel.

Beschrijving:

Danny Vlayen: “Zijn profiel paste binnen onze transferpolitiek: een jongen die nog niet veel bewezen had en goedkoop gehaald kon worden, maar die zich, mits intensieve en individuele begeleiding, kon ontplooien tot een bruikbare eersteklasse- speler. Net zoals Thans , Schaessens, Zelenka of Rudi Janssens kreeg hij bij ons het vertrouwen, terwijl andere clubs twijfelden. Pelic speelde vooraan naast Brogno, Kevin Vandenbergh en Dalibor Mitrovic. Qua spelstijl is hij een type Bart Van den Eede, zijn zwakste punt is een te trage uitvoering. Maar hoewel het niet altijd mooi oogde, was hij vrij efficiënt.”

Dalibor Mitrovic (30)

Periode: 2000/01.

Doelpunten per gespeelde

wedstrijden:

12 doelpunten in

27 wedstrijden.

Aankoopsom: gehuurd van

Club Brugge.

Doorverkoopsom: niets (door Club doorverkocht aan STVV).

Vandaag actief voor: de Servische eersteklasser

FC Rad.

Beschrijving:

Danny Vlayen: “Sterke, hevige spits die bijwijlen door een muur zou lopen. Mitro heeft een heel speciale mentaliteit: hij kan zichzelf zodanig focussen dat hij onstuitbaar wordt, een brok agressiviteit. Die gedrevenheid legt hij ook in zijn spel, zijn energie en agressiviteit zorgen onder meer voor een krachtig schot. Een potentiële topper, maar omdat hij zijn agressiviteit verkeerd uitte, vaak via ongepaste overtredingen op het veld, loste hij de verwachtingen niet in. Ook op Westerlo had hij geregeld wrijvingen met andere spelers, zo ging hij geregeld in de clinch met Boeka-Lisasi. Als hij zichzelf beter had ‘gedoseerd’, was hij zeker geslaagd bij Club Brugge.”

Kevin Vandenbergh (25)

Periode:

1999/00, 2000/01, 2001/02.

Doelpunten

per gespeelde wedstrijden:

14 doelpunten in

42 wedstrijden.

Aankoopsom: jeugdproduct.

Doorverkoopsom: 1.000.000 euro (Genk).

Vandaag actief voor: Germinal Beerschot.

Beschrijving:

Danny Vlayen: “Geen wroetende, hardwerkende of duelkrachtige spits, wél dodelijk binnen het stafschopgebied. Grootste kwaliteit van Kevin is zijn scorend vermogen. Hij is minder nuttig in bepaalde spelsystemen, in een 4-5-1 heeft hij het moeilijk. Logisch dat hij bij Utrecht niet is doorgebroken, Nederlandse ploegen opteren vaak voor een 4-3-3, ook in dat systeem is hij minder. Zijn rendement hangt af van de speler die naast hem staat, bij ons speelde hij samen met Pelic, Severeyns of Thompson Ode.”

Ode Thompson (28)

Periode: 2001/02.

Doelpunten per gespeelde wedstrijden: 3 doelpunten in 15 wedstrijden.

Aankoopsom: gehuurd van Anderlecht.

Doorverkoopsom: niets (door Anderlecht doorverkocht aan La Louvière).

Vandaag actief voor: Roeselare.

Beschrijving:

Danny Vlayen: “Kende – net als David Paas – zijn hoogdagen bij Harelbeke, waardoor hij een toptransfer naar Anderlecht versierde. Mislukte er echter en verzeilde mentaal gekraakt en ontgoocheld bij Westerlo. Goeie actie, versnelling in de voet en veel voetballend vermogen, genre Boeka-Lisasi. Heeft veel aandacht nodig. We hadden hem graag gehouden, maar omdat hij slechts op huurbasis voor ons speelde, moesten we een transfersom aan Anderlecht ophoesten. Hun vraagprijs bleek te hoog. Kan de verwachtingen bij Roeselare niet inlossen, maar presteerde afgelopen seizoen sterk bij Deinze.”

Tosin Dosunmu (28)

Periode: 2002/03, 2003/04, 2004/05.

Doelpunten per gespeelde wedstrijden: 28 doelpunten in 55 wedstrijden.

Aankoopsom: gratis (KV Mechelen).

Doorverkoopsom: 1.250.000 euro (Austria Wien).

Vandaag actief voor: Germinal Beerschot.

Beschrijving:

Danny Vlayen: “We volgden hem al toen hij in de derde klasse voor Denderhoutem speelde, koos in eerste instantie echter voor KV Mechelen. We zijn hem blijven opvolgen en hebben hem uiteindelijk alsnog kunnen binnenhalen. Tosin is een spits die af en toe overhaast te werk gaat, maar zijn mindere punten compenseert hij met zijn snelheid. Speelde voornamelijk naast Paas. Brogno zat in die periode ook bij de club, maar het duo Brogno-Dosunmu vonden we niet complementair genoeg. Naast Tosin heb je een targetman nodig.”

Francis Severeyns (40)

Periode: 2001/02.

Doelpunten per gespeelde wedstrijden:

5 doelpunten in 22 wedstrijden.

Aankoopsom: gratis (Germinal Beerschot).

Doorverkoopsom: gratis (FC Capellen).

Vandaag actief voor: vierdeklasser KFC Sint-Lenaarts.

Beschrijving:

Danny Vlayen: “Een speciaal geval: een echte counterspits. Als je hoog wil voetballen of als je het spel wil maken, is hij onbruikbaar, want dan ontneem je hem zijn kwaliteiten. De Cisse is aartsgevaarlijk als hij kan komen. De afgelopen seizoenen bewees hij dat eens te meer met een resem goals voor derdeklasser Capellen.”

David Paas (38)

Periode: 2002/03, 2003/04, 2004/05.

Doelpunten per gespeelde wedstrijden: 18 doelpunten in 77 wedstrijden.

Aankoopsom: gratis (Genk).

Doorverkoopsom: gestopt medio 2005.

Vandaag actief voor: gestopt medio 2005.

Beschrijving:

Danny Vlayen: “Werd gehaald nadat hij bij Racing Genk op een zijspoor was beland. Geen verfijnde spits, maar een slimme, lepe en kopbalsterke targetman die het spel goed las. Technisch minder. Heeft, voor zijn capaciteiten, het maximum uit zijn carrière gehaald. Zat tegen het einde van zijn loopbaan regelmatig in de ziekenboeg, waardoor we hem adviseerden te stoppen.”

Peter Utaka (24)

Periode: 2004/05, 2005/06, 2006/07.

Doelpunten per gespeelde wedstrijden: 12 doelpunten in 73 wedstrijden.

Aankoopsom: 50.000 euro (Patro Eisden).

Doorverkoopsom: 15.000 euro (Antwerp).

Vandaag actief voor: de Deense eersteklasser Odense BK.

Beschrijving:

Danny Vlayen: “Overgekomen van Patro Eisden, waar hij tijdens het seizoen 2003/04 19 doelpunten had gemaakt. Was vooral tijdens zijn laatste seizoen, met 3 goals in negentien wedstrijden, onmondig voor doel. In de tweede klasse, bij Antwerp, kan hij blijkbaar opnieuw scoren. Conclusie is dat hij onvoldoende efficiënt is om het als aanvaller te maken op het hoogste niveau. Mist het voetbalinzicht om op een andere positie te worden uitgespeeld.”

Bjorn De Wilde (29):

Periode: 2005/06.

Doelpunten per gespeelde

wedstrijden:

4 doelpunten in

17 wedstrijden.

Aankoopsom:

gratis (Lokeren).

Doorverkoopsom: gratis (Germinal Beerschot).

Vandaag

actief

voor:

Roeselare.

Beschrijving:

Danny Vlayen: “Is net als Severeyns een counterspits. Of hij al dan niet bruikbaar is, hangt af van het systeem. Als je met De Wilde of Severeyns speelt, moet je veel volk achter de bal houden. Ze moeten diepgang in hun spel kunnen leggen. Voetballend vind ik De Wilde niet goed genoeg, hij komt nu ook bij Roeselare weinig aan spelen toe. Je ziet trouwens aan het spel van Bjorn dat hij weinig speelgelegenheid krijgt, hij gaat bij invalbeurten dikwijls overhaast te werk in een poging zichzelf te tonen. Dat speelt in zijn nadeel. Sleept al zijn hele carrière het etiket supersub mee, maar ook ik vind hem vaak een ideale invaller. Hij komt steeds met inzet op het veld, heel wat spelers zouden het daar als vaste bankzitter moeilijk mee hebben.”

Jaja Coelho (22):

Periode: 2005/06, 2007/08.

Doelpunten per gespeelde wedstrijden: 14 doelpunten in 27 wedstrijden.

Aankoopsom: gehuurd van Feye-noord en Getafe.

Doorverkoopsom: Westerlo ontving 100.000 euro (10 procent) toen de Rotterdammers hem voor 1 miljoen euro naar Getafe transfereerden. Toen Getafe Coelho later verkocht aan Metalist Kharkiv, incasseerde de club nog eens 15.000 euro ‘solidariteitspremie’.

Vandaag actief voor: de Oekraïense eersteklasser Metalist Kharkiv.

Beschrijving:

Danny Vlayen: “De beste speler die we ooit op de club hebben gehad. Technisch superieur: uistekend schot en perfecte passing, kwam in zijn beginperiode bij Westerlo kracht te kort. Was aanvankelijk te jong en mentaal niet klaar om in het buitenland te gaan voetballen. Jaja miste bovendien de harde hand van ouders, waardoor hij zich te veel met nevenzaken ging bezighouden. Nochtans hebben we hem een tweede keer teruggehaald op een ogenblik dat niemand nog in hem geloofde. Bewijst nu bij zijn Oekraïense club dat hij aan maturiteit heeft ingewonnen en scoorde onlangs een prachtig afstandsschot tegen Besiktas in de UEFA Cup ( Kharkiv won de wedstrijd met 4-1,nvdr).”

John Owoeri (21)

Periode: 2005/06

Doelpunten per gespeelde

wedstrijden: geen enkel doelpunt in

10 wedstrijden.

Aankoopsom: gehuurd van

Feyenoord.

Doorverkoopsom: niets (contract door Feyenoord niet

verlengd).

Vandaag

actief voor:

de Nigeriaanse

eersteklasser

FC Aba.

Beschrijving:

Danny Vlayen: “Owoeri kon bij ons niet volledig ontbolsteren door zijn gesloten karakter. Hij heeft geen carrière gemaakt en zit nu opnieuw in Nigeria: terug naar af dus. Het bewijst dat Westerlo niet de enige club is waar hij niet kon aarden. Nochtans een speler met een groot potentieel.”

Patrick Ogunsoto (25)

Periode: 2006/07, 2007/08.

Doelpunten per gespeelde wedstrijden: 20 doelpunten in 44 wedstrijden.

Aankoopsom: gratis (Ergotelis).

Doorverkoopsom: 250.000 euro (Ergotelis).

Vandaag actief voor: de Griekse eersteklasser Ergotelis.

Beschrijving:

Danny Vlayen: “Na een tip zijn we Patrick gaan scouten bij Ergotelis. Hij is een explosieve en snelle spits die met de bal aan de voet soms stuntelig overkomt. Zoals dat voor veel spelers het geval is, moet je hem op zijn kwaliteiten uitspelen: snelheid en scorend vermogen. Hij speelde een erg veel- belovend eerste seizoen waarin hij 20 keer raak trof, maar verloor nadien al zijn trefzekerheid. Patricks probleem was dat hij méér probeerde te doen dan wat hij kan: hij werd overmoedig.

Dieter Dekelver (29)

Periode: 2006/07, 2007/08, 2008/09.

Doelpunten per gespeelde wedstrijden: 13 doelpunten in 34 wedstrijden.

Aankoopsom: 50.000 euro (Cercle Brugge).

Doorverkoopsom: contract tot 2010.

Vandaag actief voor: Westerlo.

Beschrijving:

Danny Vlayen: “Dieter is goed in het anticiperen op flankvoorzetten en staat steeds op de juiste plek. Kreeg in zijn periode bij Westerlo al herhaaldelijk af te rekenen met blessurelast en wordt daardoor geremd in zijn ontwikkeling. Dit seizoen werd hij enkele keren uitgespeeld aan de zijde van Tomou (onder andere tegen Charleroi en Standard, nvdr), maar lijkt nu het slachtoffer te worden van de goede prestaties van Ruiz en diens complementariteit met Tomou.”

Bart Van den Eede (31)

Periode: 2007/08.

Doelpunten per gespeelde wedstrijden: 8 doelpunten in 21 wedstrijden.

Aankoopsom: gratis (NAC Breda).

Doorverkoopsom: gratis (Dender).

Vandaag actief voor: Dender.

Beschrijving:

Danny Vlayen: “Gehaald omwille van zijn kwaliteiten als targetman, maar viel tegen. Bart is erg blessuregevoelig, alle voorgaande blessures hebben zich opgestapeld waardoor hij consequent onder zijn beste niveau blijft. In feite heeft hij heel weinig gerendeerd. Maakte vorig jaar acht goals, maar daar zat een hattrick tegen Brussels bij ( 7-2 winst,nvdr) en een owngoal. Erg opzienbarend is dat dus niet. Vertrok naar Dender, omdat hij meer speelgelegenheid zocht.”

Joris Van Hout (31):

Periode: 2007/08, 2008/09.

Doelpunten per gespeelde wedstrijden: 2 doelpunten in 32 wedstrijden.

Aankoopsom: gratis (Bochum).

Doorverkoopsom: contract tot 2011.

Vandaag actief voor: Westerlo.

Beschrijving:

Danny Vlayen: “Werkende spits, kende een wat ongelukkige aanvangsfase bij de club. Een aanvaller heeft goals nodig en Joris wist afgelopen seizoen amper 2 keer te scoren in 28 wedstrijden. Voor hem was het uitvallen van Dekelver een spijtige zaak, want als duo kunnen ze complementair zijn. De laatste tijd testen we hem als rechtsachter of centrale verdediger. Geen nieuwigheid, Aimé Anthuenis posteerde hem in zijn Anderlecht-periode al regelmatig achteraan. Ook ik vind hem beter als verdediger, zijn kopspel en duelkracht komen er beter tot uiting.”

Bertin Tomou (30)

Periode: 2008/09.

Doelpunten per gespeelde wedstrijden: 5 doelpunten in 14 wedstrijden.

Aankoopsom: 100.000 euro (Moeskroen).

Doorverkoopsom: contract tot 2010 met optie.

Vandaag actief voor: Westerlo.

Beschrijving:

Danny Vlayen: “Door de blessurelast bij Dekelver zochten we dit seizoen naar offensieve versterking. We kenden de kwaliteiten van Tomou van bij Moeskroen: sterk aan de bal en erg werkkrachtig. Qua stijl leunt hij vrij dicht aan bij Dalibor Mitrovic. Technisch moet hij nog groeien: zijn kaatsen laat hem af en toe in de steek. Maar of hij op zijn leeftijd nog veel kan verbeteren?”

Jaime Alfonso Ruiz (24):

Periode: 2008/09.

Doelpunten per gespeelde

wedstrijden: Scoorde 7

doelpunten in

11 wedstrijden.

Aankoopsom:

vermoedelijk 175.000 euro

(Alianza Atlético).

Doorverkoopsom: contract tot 2011 met optie.

Vandaag actief voor: Westerlo.

Beschrijving:

Danny Vlayen: “We hebben hem eerst aan het werk gezien op dvd, waarna Frank ( Dauwen,nvdr) hem ging bekijken in Peru. Verteerde zijn overstap opmerkelijk vlot, want arriveerde met bijna een volledig seizoen in de benen. Ook qua spelsysteem paste hij zich goed aan. In Peru speelde hij alleen in de spits, terwijl hij nu een ploegmaat naast zich moet tolereren: je moet naar mekaar kijken, elkaar in stelling brengen. Snelheid en tweevoetigheid zijn de sterkste punten. Bovendien is hij erg doelgericht: hij gaat recht naar de goal. Beschikt over veel progressiemarge, moet in de toekomst het spel meer lezen en slimmer lopen.” S

Door Bert Boonen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier