Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

The Anderlecht game definitely stinks.” Het bericht kwam uit Azië vorige week en sloeg op Anderlecht-STVV, gespeeld op 26 april 2008 (32ste speeldag). In die wedstrijd boog Anderlecht in een spectaculaire slotfase een 0-1-achterstand om in een 4-1-overwinning. Volgens Aziatische bronnen zou er in China voor 1,2 miljoen dollar (ongeveer 778.000 euro) op dit duel zijn gespeeld. Dat is abnormaal veel. Meer dan 400.000 dollar was er dit seizoen nog niet ingezet op een wedstrijd uit de Jupiler League.

Behalve die 1,2 miljoen dollar is er nog meer dat argwaan wekt. Anderhalf uur voor de wedstrijd zakte de koers van 1.90 naar 1.60, terwijl tegelijk – in geval van een overwinning voor Anderlecht – ook de handicap van 1.75 doelpunten naar twee doelpunten zakte. Dat is hoogst uitzonderlijk. Anderlecht-STVV is daarmee het eerste Belgische duel sinds de doortocht van Zheyun Ye hier, dat de koersen in Azië deed crashen.

In gewone mensentaal uitgelegd betekent dit het volgende. Bij handicap 1.75 en twee doelpunten verschil voor Anderlecht, krijgt de gokker zijn inzet terug en wint de helft van de koers – in dit geval de helft van 1.90. Bij handicap 2 en twee doelpunten verschil voor Anderlecht, krijgt de gokker zijn geld terug, maar wint niets. Bij handicap 2 en méér dan twee doelpunten verschil voor Anderlecht, krijgt de gokker zijn geld terug vermenigvuldigd met de koers – in dit geval nog 1.60 op het laatst.

In het licht van deze informatie wordt het scoreverloop in Anderlecht-STVV plots heel erg interessant. Het betekent dat Anderlecht met minstens drie doelpunten verschil moest winnen vooraleer in China grote gokwinsten konden worden opgestreken. Na de vroege Truiense goal moest het dus nog wel 4-1 worden, 3-1 was niet genoeg. Met andere woorden: ook het derde en het vierde doelpunt waren belangrijk, niet om te beslissen over winst of verlies voor STVV, wel over winst of verlies in Azië.

Over de vier Brusselse doelpunten was meteen na afloop al veel te doen. Op basis van de televisiebeelden lijkt echter alleen de twijfel bij het derde doelpunt overeind te blijven: JonathanLegear leverde de assist voor Frutos‘ tweede vanuit flagrant buitenspel. Dat doelpunt voorkwam alvast dat gokkers in China hun ingezette geld kwijt waren. Ook de onbestrafte strafschopfout van Juhasz op Chimedza in de eerste helft was het voorwerp van discussie. Krijgt STVV een penalty en wordt het 0-2, moest Anderlecht al winnen met 4-2 (nuloperatie) of 5-2 (kassa, kassa).

De KBVB werd vorige week meteen op de hoogte gebracht van de Chinese onheilstijding. Dat gebeurde door Michel D’Hooghe, de voorzitter van Club Brugge. Die had het nieuws van Karl Dhont, de gokexpert die tweeënhalf jaar geleden ook al STVV-voorzitter Roland Duchâtelet inlichtte over verdachte Aziatische gokbewegingen op Belgische wedstrijden en daarmee voor een doorbraak zorgde in de affaire-Ye. Dhont bracht vorige week zelf de profliga op de hoogte.

Volgens Dhont zijn er duidelijke overeenkomsten met de gebeurtenissen ten tijde van de beruchte gokchinees. “Het lijkt om dezelfde structuren te gaan als toen: geldstromen die zijn opgezet door professionals en die bijna niet te traceren zijn. Ze stoppen bij dezelfde middle men als twee jaar geleden. Geloof me: de Asian bookies weten heel precies wie wat zet, het zijn geen ezels.”

Dat er iemand is omgekocht om het resultaat van Anderlecht-STVV te beïnvloeden, wil Dhont zonder harde bewijzen niet gezegd hebben. Zijn conclusie is er niet minder duidelijk om: “1,2 miljoen dollar in anderhalf uur terwijl de koersen maar bleven zakken, bewijst onomstotelijk dat er iets aan de hand is.” Dhont beschouwt zijn rol nu als uitgespeeld. De bal ligt nu in het kamp van het parket en het bondsparket.

JAN HAUSPIE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content