Vijf mediawatchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM), Frank Raes (VRT-tv) en Marc Delire (RTBf-tv). Deze week is Frank Raes aan de beurt.

Jos Daerden is trainer geworden van Bergen.

Frank Raes : ” Jos is iemand die er altijd ongelooflijk mee bezig is. Dat het niet altijd lukte, heeft, denk ik, niet echt met zijn voetbalkennis te maken, maar met overeind blijven in de harde voetbalwereld. Ik weet nog dat hij bij Standard heel offensief wou spelen, op z’n Ajax bijna. Ondertussen is hij toch wel iets Belgischer gaan denken, vermoed ik. Zijn trainerscarrière is daarna wat verwaterd. Hij leek het daar echt te gaan maken. Maar als je dan ziet wat Gerets, toch een generatiegenoot van hem, heeft gedaan met Lierse, Brugge, in Duitsland… Maar Daerden moest met zijn bezetenheid ooit eens terugkomen natuurlijk, maar overeind blijven onder spanning en tegenover spelersgroepen en clubbesturen is nog iets anders. Gerets is een Draufgänger : als die binnenkomt in een café, zie je hem meteen staan. Je kan niet zeggen dat Daerden minder voetbalverstand heeft dan Gerets, maar trainer zijn heeft niet alleen met tactiek te maken. Het is meer dan alleen maar iets voetbal kennen. De druk, de media… Je moet het ook verkocht krijgen. Kortom, Jos is een aimabele man, maar hij wil het soms te goed doen, denk ik.”

Davy De Beule mocht meetrainen bij AA Gent.

DeBeule is een jongen met heel veel basistechniek, wat het Belgisch voetbal een beetje ontbreekt momenteel. Balcontrole, techniek, dat hééft hij. Als je dan naar de kern van de zaak gaat, dan is het jammer dat dat allemaal zomaar kan, pressie vanuit het clubbestuur. Van de andere kant zegt Lambrecht dat vooral managers er veel aan willen verdienen. Ik vind dat je ook zijn argumenten in acht moet nemen, je moet hem niet afdoen als een onnozelaar, ook al kan het niet wat er met De Beule is gebeurd. Er is een groot verschil tussen de voorzitters van Gent en Lokeren. Lambrecht is iets dictatorialer, DeWitte iets meer de vertaling van de moderne manager. Ik vind het een mooie tegenstelling, maar ze zijn alletwee slim en het gaat uiteindelijk allemaal om geld ook, hé. Daarover moeten we ons geen illusies maken.”

Ook voor Peter Van der Heyden, die in Club Brugge weigert bij te tekenen.

“Vijf jaar en opslag krijgt hij, dan zou je denken – hij is met zijn 28 ook niet piepjong meer – dat hij iets achter de hand heeft. Ofwel moet je jezelf niet kunnen inschatten, denk ik. Het frappantste in alle reacties vind ik wat Sollied erover zei. Namelijk dat je dat soort speler bijna niet meer vindt : iemand die de hele flank kan doen. Van der Heyden weet ook wel dat hij vrij uniek is omdat hij zowel linksback als linksmidden kan spelen. We hebben op linksachter Dheedene, Deschacht, Van Damme, maar dat zijn vooral toch verdedigers, Van der Heyden heeft die aanvallende impulsen veel meer van nature. Alleen is hij te wisselvallig : soms is hij de held van de match ; soms komt geen enkele voorzet aan. Maar ik vind hem wel een leuke speler. Hij is een van de weinigen bij Club Brugge die je niet zomaar vervangt als type. Brugge heeft een uitgebreide kern en dat is allemaal wel wat verwisselbaar, maar Balaban en Van der Heyden misschien wel het moeilijkst. Twee jaar geleden scoorde hij nog op het WK, maar door die wisselvalligheid is hij wat uit beeld ver-dwenen. Spelers zullen ook wel die verhalen horen van een Bart Goor bijvoorbeeld, die in Berlijn naar het schijnt vier keer meer verdiende dan bij Anderlecht. Dat zijn dingen die een mens op zijn 28e wel eens zot kunnen maken, natuurlijk. We zullen zien welke strategieën erachter zitten.”

Anderlecht won de derby van Brussels, maar niet echt overtuigend.

“Zo hebben tot nu toe hun seizoen niet. Er is iets met de balans en dat heeft vooral te maken met het feit dat het voorin niet draait. Aruna lijkt mij nog altijd niet fris in het hoofd, van Mpenza kan je niet zeggen dat hij al goed gespeeld heeft, Jestrovic is geblesseerd geweest en maar matig in vorm… Zijn zij in vorm, dan draait ook de rest wat beter. Tihinen is ook een belangrijke schakel die ontbreekt. Kompany is ondanks alle gepraat van de laatste tijd wel de enige die erboven uitsteekt. De enige die met Adriano tegen Inter kón duelleren, de rest ketste er precies op af. De foutjes die hij maakt, hebben ook te maken met de verdediging die niet op punt staat. Traore komt tekort, Tihinen is er niet, Vanden Borre is nog maar 16… Baseggio die er niet staat en Zetterberg en Wilhelmsson die op het middenveld minder meeverdedigen… Er is iets met de balans. Het is, fysiek bekeken, ook een vrij lichte ploeg. Een goeie Mornar missen ze toch. Er mag iets meer power, kracht in zitten.”

Standard won van Westerlo en haalt daarmee twaalf op twaalf.

“Het mag ook wel eens. Standard hoort bij de topdrie, ze moeten dat alleen nog bewijzen. Met Deflandre en Léonard hebben ze wel weer jongens van de eigen streek binnengehaald, wat de duurzaamheid goed zal doen, want die zullen niet meteen de bedoeling hebben om weg te gaan. Er kan dus enige stabiliteit in de groep komen en dat kan niet anders dan zich vertalen in mee aan de top spelen. Al zitten ze nog wel een eind af van Club Brugge en Anderlecht.”

Genk heeft onder René Vandereycken nog niet echt overtuigd.

“Dat komt wel in orde. Stabiliteit bovenaan hebben alleen Anderlecht en Club Brugge, al de rest is voorlopig jojo. Genk voetbalde vorig seizoen ook al niet goed. René moet het allemaal op de rails krijgen en KevinVandenbergh alleen voorin zoals zaterdag is toch ook wat weinig, Kpaka op de bank en zo. De ploeg moet beter gaan voetballen, dat is duidelijk. Maar René laat zich horen, is dwars en ik vind dat ook wel iets hebben. Al vind hij zichzelf niet koppig, hij is de rechtlijnigheid in persoon. Hij is back in town en dat vind ik leuk .

Nog even internationaal voetbal : Andorra won voor het eerst in zijn geschiedenis. Het versloeg met 1-0 Macedonië.

“En Liechtenstein heeft gelijkgespeeld tegen Portugal, dat vond ik nog veel straffer. Liechtenstein…, ik denk dat de VRT groter is, allez, dat er méér mensen zijn ( lacht). Relatief kleinere ploegen zoals Litouwen hebben dan vaak spelers zoals een Jankauskas, die bij hun club op de bank zitten en in de nationale ploeg juist wél zeer gemotiveerd zijn om alles te geven. Maar topspelers nemen in groten getale afscheid van de nationale ploeg. Ze kennen allemaal genoeg druk en glorie en ze verdienen zoveel bij hun eigen clubelftallen, Arsenal, Real Madrid, noem maar op, en dan moeten ze nog eens gaan voetballen tegen pakweg Azerbeidzjan. Dan is dat er blijkbaar iets te veel aan. Dat makkelijker afscheid nemen van de nationale ploeg is een verschuiving die gaande is. Zidane neemt bijvoorbeeld nogal gemakkelijk afscheid van de Franse nationale ploeg. Vroeger gebeurde dat minder. GertVerheyen – niet dat die moet terugkomen, ’t is maar een voorbeeld – haakte af bij de Rode Duivels, maar draait bijvoorbeeld wel nog altijd mee bij Club Brugge, hé.”

door Raoul De Groote

‘Lambrecht en De Witte, ik vind het een mooie tegenstelling.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content