Dag doelman-dichter

© BELGAIMAGE

Gianluigi Buffon speelde zaterdag zijn laatste wedstrijd voor Juventus.

Zaterdagmiddag verdedigde Gianluigi Buffon (40) in eigen stadion tegen Hellas Verona voor het laatst de kleuren van Juventus. In minuut 63 kreeg hij een applausvervanging. Daarna volgde een feestje waar hij de centrale figuur was, een rol die hem niet ligt: ‘Als kind keek ik al op tegen mijn verjaardag, omdat ik niet graag in het middelpunt van de belangstelling stond.’ Vorige donderdag kondigde de doelman zijn vertrek aan bij de club waarvoor hij zeventien jaar uit kwam, maar nog niet zijn afscheid van de actieve sport. ‘Tot twee weken geleden wist ik zeker dat ik zou stoppen met voetballen, maar intussen kreeg ik interessante aanbiedingen.’ Een ervan kwam van PSG, dat hem een tweejarig contract aanbood waarbij hij zeven miljoen euro per jaar zou verdienen. Deze week wil hij meedelen wat hij volgend seizoen gaat doen. Een vertrek naar Parijs zou een streep door de rekening zijn van Gianluigi Donnarumma, de jonge doelman van Milan en Buffons opvolger bij de Squadra, die al bijna een jaar gelinkt wordt aan de Parijse club.

Er schuilt ook een poëet in de doelman die vorige vrijdag op Instagram een lofzang op Juventus uitbracht, waar onder meer in stond: ‘6111 dagen, 6111 momenten met pure passie, vreugde en verdriet, nederlagen en overwinningen. Een leven in zwart en wit dat als een tweede huid is geworden. Een huid die ik heb aangetrokken en waarvan ik gehouden heb. Juventus is een familie. Mijn familie. Ik zal nooit ophouden ervan te houden en ze ‘mijn thuis’ te noemen, omdat ze me veel, zoniet alles heeft gegeven.’

De doelman arriveerde in Turijn in 2001 toen Juve met de opbrengst van de verkoop van Zinédine Zidane aan Real een handvol topspelers aankocht. International was hij al sinds Cesare Maldini hem in oktober 1997 voor de Squadra opriep. Met Juventus won hij negen landstitels, waarvan zeven in de afgelopen zeven jaar. De enige trofee die hij in zijn prijzenkast mist, is de Champions League, ondanks drie finales met Juve. Wat hem in Turijn voor altijd geliefd maakt, was dat hij na het voetbalschandaal in 2006 na het behalen van de wereldtitel met Italië op het WK besliste om met Juventus naar tweede klasse te zakken, samen met Alessandro Del Piero, David Trezeguet, Pavel Nedved en Mauro Camoranesi. Al na één jaar promoveerde hij met Juve terug naar eerste. De nieuwe kapitein van Juventus wordt verdediger Giorgio Chiellini, met wie de doelman dertien jaar lief en leed deelde in de kleedkamer. Zelf erfde hij de band in de zomer van 2013 van Del Piero.

Twee dagen nadat Buffon zijn vertrek bij Juventus wereldkundig maakte, promoveerde zijn club van oorsprong, Parma, dat in 2015 failliet was gegaan, na drie opeenvolgende promoties opnieuw naar de Serie A. Op 19 november 1995 koos toenmalig Parmatrainer Nevio Scala als vervanger voor de geblesseerde Luca Bucci in het duel tegen AC Milan niet voor tweede doelman Alessandro Nista maar voor de amper 17-jarige Buffon. Die kreeg in de Gazzetta dello Sport acht op tien en startte het volgende seizoen als titularis. Met Parma, waar hij 198 matchen onder de lat stond, won hij in 1999 de UEFA Cup én de Italiaanse beker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier