Bayern München werd voor de negentiende keer Duits kampioen.

Drie speeldagen voor het einde was het dan zover : Felix Magath maakte kennis met de halve liters bier, die traditioneel bij Bayern München worden gedronken na het behalen van het kampioenschap. Zijn aandeel in de titel is volgens voorzitter Karl-Heinz Rummenigge groot. “Met zijn filosofie en stijl, die is gebaseerd op discipline, zelfcontrole en fitheid, zorgde hij toch voor een grote regelmaat. Hij hield iedereen scherp en er was ook geen sprake van gemekker bij de bankzitters”, zei hij in Welt am Sonntag. “Een club als Bayern München heeft een titel nodig als zijn dagelijks brood. De laatste tien wedstrijden legden we een onvoorstelbare constante in onze prestaties. Dat ging gepaard met attractief voetbal, vooral thuis. Na Werder Bremen scoorden we het meest en incasseerden we het minste tegendoelpunten.”

Een belangrijke rol dit seizoen was weggelegd voor Michael Ballack, die als motor de ploeg op sleeptouw nam. Ook het aandeel van Lucio en killerRoy Makaay mag niet worden onderschat. “Het wordt tijd dat Michael volledig wordt aanvaard”, weerlegt Rummenigge. “Hij neemt altijd zijn verantwoordelijkheid en scoort veel belangrijke treffers. Hij is, samen met Oliver Kahn, dé baas op het veld.”

Tweede doel dit seizoen vormt de DFB Pokal. In de finale, op 28 mei in Berlijn, neemt Bayern het op tegen Schalke 04. Alles staat in het teken van de sportieve revanche, want de Königsblauen versloegen in competitieverband tweemaal Bayern met 1-0. “We willen absoluut de dubbel”, zegt Rummenigge.

De huidige kern van 26 wordt voor volgend seizoen teruggebracht tot 22 spelers. Robert Kovac vertrekt zeker, terwijl ook Vahid Hashemian, Alexander Zickler, Zé Roberto en Tobias Rau met een onvoldoende worden doorgestuurd. Philipp Lahm komt van VfB Stuttgart, terwijl Rummenigge nog een goede centrale verdediger zoekt. “De Bundesliga is nog niet rijp voor een ster als Ronaldinho“, zo opperde hij. (FV)

Matthias Langkamp (21) verlaat op het einde van het seizoen Arminia Bielefeld voor VfL Wolfsburg. De verdediger, die 1,3 miljoen euro kostte, tekende tot 2009. Delron Buckley (27) verhuist voor 450.000 euro van Arminia Bielefeld naar Borussia Dortmund, dat de Zuid-Afrikaanse spits een contract gaf tot 2009. De overeenkomst tot 2005 van de veelvuldig geblesseerde Evanilson (29) werd ontbonden. Hij tekende tot 2006 bij Atlético Mineiro. De Duitse voetbalbond besloot Robert Hoyzer levenslang te schorsen. De scheidsrechter, door wie het omkoopschandaal in de publiciteit kwam, kreeg niet de geëiste boete van vijftigduizend euro opgelegd. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Mintal (Nürnberg) 22 goals ; 2. Marcelinho (Hertha BSC) 17 goals ; 3. Buckley (Bielefeld), Klose (Bremen), Makaay (Bayern München) 15 goals.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier