Het Engelse voetbal gaat gebukt onder een crisis.

Discussies op de BBC en Sky, hele kolommen in de kranten, het bezoek van Anderlecht aan Chelsea zorgde vorige week voor een tsunami aan media-aandacht. Niet de sportieve prestatie van de Brusselaars zorgde voor paniek, wel de lage toeschouwersaantallen. Op Stamford Bridge kunnen 42.500 fans binnen en er waren en slechts 29.575.

Omdat ook Middlesbrough Europees laag scoorde, werd plots ook eens gekeken naar de competitiegemiddelden. En die vallen terug, zij het lichtjes. Vorig seizoen kwamen er gemiddeld 33.890, het jaar voordien 35.020 en het seizoen daarvoor bereikte men een piek met 35.462 toeschouwers. Die dalende trend zet zich ook dit jaar door, want de eersteklassers vullen slechts negentig procent van hun stadion. Bij vier clubs (Fulham, Aston Villa, Blackburn en Sunderland) is dat zelfs minder dan tachtig procent. Het verlies tegenover vorig seizoen wordt geschat op ongeveer vier procent.

De belangrijkste reden is de dure prijzenpolitiek. Het goedkoopste wedstrijdticket op Stamford Bridge is 72 euro. Londen is sowieso duur, maar ook elders kost een ticket voor een vader en zijn zoon makkelijk 150 euro per match. Tel daar een drankje en een wedstrijdprogramma bij en je komt bij een serieuze uitgave voor één middag entertainment. Nu hebben de meeste clubs wel abonnementen aan discounttarief, maar toch.

Chelsea deed vorige week alvast een geste. Fans met een abonnement die de volle pot betaalden voor het duel tegen Anderlecht, krijgen de helft van hun ticket terugbetaald. En voor de rest van het Europese seizoen willen de Londenaars die reductie voor Europese matchen aanhouden. Ook elders wordt nagedacht over het verminderen van de toegangsprijzen. Vorig weekend viel de politie al binnen in tal van pubs die zonder toelating wedstrijden op groot scherm brengen. Al blijft het woord crisis relatief. Tien jaar geleden kwam er slechts gemiddeld 24.294 man naar een wedstrijd in de Premier League. (PTK)

Luke Moore (Aston Villa) is de eerste voetballer die deze competitie tegen Chelsea scoorde. Twee goals van Frank Lampard zetten een scheve situatie recht. Manchester United is op de sukkel en zag twee spelers voor lange tijd uitvallen. Gary Neville onderging een liesoperatie en is zes weken out, Roy Keane brak een beentje in de voet en moet twee maanden aan de kant. Wayne Rooney kreeg na zijn rood tegen Villarreal een schorsing van twee Europese wedstrijden. Gilberto Silva verlengde zijn contract bij Arsenal tot 2009. Manchester City (door Doncaster), Tottenham (door Grimsby) en Portsmouth (door Gillingham) werden uitgeschakeld in de Ligabeker. (PTK)

TOPSCHUTTERS : 1. Bent (Charlton), Van Nistelrooy (Man. United) 5 goals ; 3. Harewood (West Ham), Horsfield (West Bromwich Albion), Lampard (Chelsea) 4 goals.

PTK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier